COD ROŞU de caniculă în Grecia. Se anunţă temperaturi de 45 de grade

Grecia se află zilele acestea sub cod roşu de caniculă. Temperaturile vor atinge în unele zone pragul de 45 de grade Celsius. Din cauza caniculei, autorităţile elene au emis o avertizare de incendii în mai multe regiuni.

03 aug. 2021, 12:07
COD ROŞU de caniculă în Grecia. Se anunţă temperaturi de 45 de grade

COD ROŞU de caniculă în Grecia. În intervalul 30 iulie – 3 august 2021, temperaturile vor crește constant, valorile maxime estimate fiind de 43° C în unele zone continentale, putând atinge izolat chiar și pragul de 45° Celsius.

COD ROŞU de caniculă în Grecia

Citeşte şi MAE a emis o atenţionare de călătorie în Bulgaria. COD ROŞU de caniculă

În Atena, temperaturile se vor situa în acest interval între 41° și 42° C, cu posibilitatea înregistrării temporare a unor valori mai ridicate. De asemenea, Secretariatul de Stat pentru Situații de Urgență din R. Elenă a emis o avertizare de incendii (nivel de alertă grad 4 din 5) pentru următoarele zone:

Regiunea Attica (inclusiv capitala Atena);
Regiunea Greciei Centrale (zonele Evia și Viotia);
Regiunea Peloponezului (zonele Corint, Argolida);
Regiunea Mării Egee de Nord (insulele Lesvos, Chios, Samos, Ikaria);
Insula Creta.

Autoritățile elene recomandă tuturor persoanelor să manifeste o atenție sporită și să evite orice activitate în aer liber care poate provoca, din neglijență, un incendiu (ex. arderea / curățarea resturilor de vegetație uscată, utilizarea de mașini / dispozitive care provoacă scântei, folosirea grătarelor în aer liber, afumatul stupilor, aruncarea țigărilor aprinse, curățarea / arderea vegetației de pe loturile agricole, interzisă de altfel în acest sezon etc.). În caz de incendiu, cetățenii sunt rugați să anunțe imediat pompierii, la numărul de telefon 199.

Cetățenii români pot solicita asistență consulară la numerele de telefon ale Ambasadei României la Atena +302106710035 și Consulatului General al României de la Salonic +302310340088, apelurile fiind redirecționate către Centrul de Contact și Suport al Cetățenilor Români din Străinătate (CCSCRS) şi preluate de către operatorii Call Center, în regim de permanență.

De asemenea, cetățenii români care se confruntă cu o situație dificilă, specială, cu un caracter de urgență, au la dispoziție şi telefonul de urgență al misiunii diplomatice a României în Republica Elenă +306978996222 și Consulatului General al României de la Salonic +306946049076.

Ministerul Afacerilor Externe recomandă consultarea paginilor de Internet http://atena.mae.ro, http://salonic.mae.ro, https://ec.europa.eu/consularprotection/travel-advice_ro, www.meteoalarm.eu, www.mae.ro şi reamintește faptul că cetățenii români care călătoresc în străinătate au la dispoziție aplicația „Călătorește în siguranță” (http://www.mae.ro/app_cs), care oferă informații şi sfaturi de călătorie.

Citeşte şi Prognoza meteo 2 – 15 august. Vremea caldă, caniculară în sud, va alterna cu episoade de ploi şi vijelii puternice