Cod roşu de caniculă, temperaturile urcă la 43 de grade Celsius. Alertă de ultimă oră de la Guvern

A fost emisă alertă de călătorie pentru Grecia. şi în România, în zilele următoare se anunţă disconfort termic.

11 iul. 2023, 17:19
Cod roşu de caniculă, temperaturile urcă la 43 de grade Celsius. Alertă de ultimă oră de la Guvern

Alertă de călătorie în Grecia: Cod Roșu în intervalul 11 – 17 iulie, temperaturi până la 43 de grade Celsius. Ministerul Afacerilor Externe (MAE) informează cetăţenii români care se află, tranzitează sau intenţionează să călătorească în Republica Elenă că Serviciul local de Meteorologie (EMY) a emis un cod roşu de caniculă (temperaturi care vor atinge valoarea de până la 43 de grade Celsius), în intervalul 11 – 17 iulie, pentru întreg teritoriul ţării.

Cod roşu. Autorităţile elene au emis şi o avertizare privind creşterea riscului apariţiei incendiilor forestiere, producerea acestora fiind favorizată de temperaturile ridicate (cu 5-7 grade Celsius peste media anuală normală), gradul foarte scăzut de umiditate al combustibililor naturali (crengi, vegetaţie, frunze, ace de pin uscate) şi existenţa condiţiilor de propagare rapidă a unor potenţiale focare, din cauza intensificării vitezei vântului.

Al treilea val de caniculă în România. Climatolog: „Ar putea fi cea mai caldă lună iulie, va fi şi mai rău. Recordurile vor fi doborâte pe zi ce trece”
Cod roşu. MAE reaminteşte cetăţenilor români că legislaţia elenă interzice şi sancţionează drastic orice activitate în aer liber care poate produce scântei sau foc şi poate genera, astfel, apariţia unui focar de incendiu.

Cetăţenii români pot solicita asistenţă consulară la numerele de telefon ale Ambasadei României la Atena: +302106710035 şi Consulatului General al României de la Salonic: +302310340088, apelurile fiind redirecţionate către Centrul de Contact şi Suport al Cetăţenilor Români din Străinătate (CCSCRS) şi preluate de către operatorii Call Center, în regim de permanenţă.

De asemenea, cetăţenii români care se confruntă cu o situaţie dificilă, specială, cu un caracter de urgenţă, au la dispoziţie şi numărul de telefon de urgenţă al misiunii diplomatice a României în Republica Elenă: +306978996222 şi al Consulatului General al României de la Salonic: +306946049076.

Ministerul Afacerilor Externe recomandă consultarea paginilor web atena.mae.ro, salonic.mae.ro, ec.europa.eu, www.meteoalarm.org, www.mae.ro şi reaminteşte faptul că cetăţenii români care călătoresc în străinătate au la dispoziţie aplicaţia „Călătoreşte în siguranţă”, care oferă informaţii şi sfaturi de călătorie.

EXCLUSIV Elena Mateescu anunţă fenomene extreme în tandem cu canicula: „Disconfort termic şi furtuni violente mai ales la munte”
Canicula sahariană cuprinde România! Temperatura va ajunge la 40 de grade. Climatologii lansează avertismente
A început al treilea val de caniculă în România. Urmează temperaturi de 40 de grade la umbră, iar climatologii avertizează că am putea să avem cea mai caldă lună iulie. Organizaţia Meteorologică Mondială a anunţat că luna trecută a fost cea mai călduroasă din istorie, iar schimbările climatice sunt ireversibile.

„Genul acesta de temperaturi extreme pe care înainte le vedeam relativ rar, le vedem acum din ce în ce mai frecvent.

Dintre toate fenomenele extreme, şi aici ne gândim la tornade, furtuni cu grindină, valurile de căldură sunt fenomenele pentru care schimbările climatice au un impact foarte clar. Valurile de căldură sunt mai frecvente în prezent şi durata lor va fi din ce în ce mai mare. În afară de valurile de căldură, fenomenele extreme sunt cele asociate cu instabilitatea atmosferică din timpul verii.

Asta înseamnă precipitaţii intense, furtuni care pot să producă grindină de mari dimensiuni, vânt intens sau chiar tornade”, a explicat climatologul Bogdan Antonescu, în direct la Antena 3.