Cod ROŞU de furtună. Ploi abundente şi vânturi puternice. Populaţia, îndemnată să se adăpostească

Aproape 30 de provincii din nordul statului Filipine au fost plasate sub cod roşu de furtună luni, înainte de sosirea taifunului Yutu, care a generat deja pe insulă ploi abundente şi vânturi puternice, informează DPA.

29 oct. 2018, 07:32
Cod ROŞU de furtună. Ploi abundente şi vânturi puternice. Populaţia, îndemnată să se adăpostească

Biroul de meteorologie a avertizat că Yutu ar putea să declanşeze inundaţii, alunecări de teren şi valuri uriaşe, îndemnându-i pe rezidenţii din zonele cu altitudini mici şi comunităţile costiere să rămână în alertă şi să evacueze acele regiuni dacă acest lucru va fi necesar.

Yutu, un taifun uriaş cu diametrul de 800 de kilometri, generează vânturi ce ating în mod constant viteze de 170 de kilometri pe oră şi rafale cu viteze de până la 210 kilometri pe oră, potrivit Agerpres.

Yutu se deplasează pe direcţia vest – sud/vest cu 20 de kilometri pe oră, iar specialiştii se aşteaptă ca el să ajungă pe insulă în provinciile nordice Isabela şi Aurora marţi dimineaţă.

Ploi abundente şi vânturi puternice s-au abătut deja asupra provinciilor nordice din Filipine. „Rezidenţii din acest zone, în special aceia care trăiesc în apropiere de râuri canalizate, în regiuni cu altitudini joase şi în ariile muntoase, sunt sfătuiţi să ia măsurile potrivite împotriva unor posibile inundaţii şi alunecări de teren”, au transmis reprezentanţii Biroului de meteorologie într-un comunicat, potrivit Agerpres.

„Valurile înalte sunt de asemenea posibile în zonele de coastă din provinciile Ilocos Norte, Ilocos Sur, La Union, Cagayan, Isabela şi Aurora. Pescarii şi aceia care deţin mici ambarcaţiuni sunt sfătuiţi să nu se aventureze pe mare”, precizează acelaşi comunicat.

Echipele de intervenţie au fost plasate în stare de alertă, unităţi locale guvernamentale au fost direcţionate „pentru a lua măsuri pro-active în împiedicarea dezastrului”, potrivit Agenţiei naţionale de reducere a riscurilor de dezastre.

Zona ce va fi afectată de Yutu cuprinde aceleaşi provincii filipineze care au fost devastate în septembrie de taifunul Mangkhut, care a provocat alunecări de teren masive şi inundaţii care au ucis peste 100 de persoane.