COD ROŞU de INUNDAŢII în ţară. Gabriel Oprea: Ploile au inundat 42 de locuinţe şi 104 de anexe gospodăreşti

Un număr de 18 localități din șapte județe ale țării sunt afectate de inundații, ploile au afectat 42 de locuințe și 104 anexe gospodărești, iar pentru a preveni situații de risc pentru populație, pe parcursul dimineții, au fost evacuate preventiv 42 de persoane din Sălaj, Maramureș și Satu Mare, a anunțat miercuri, într-o videoconferință cu prefecții, vicepremierul Gabriel Oprea, ministru al Afacerilor Interne.

27 mai 2015, 12:01
COD ROŞU de INUNDAŢII în ţară. Gabriel Oprea: Ploile au inundat 42 de locuinţe şi 104 de anexe gospodăreşti

După ploile torențiale și viiturile care s-au produs astăzi (miercuri n.r.), la acest moment înregistrăm următoarea situație: 18 localități din șapte județe — Bihor, Bistrița-Năsăud, Maramureș, Sălaj, Satu Mare, Cluj și Suceava — sunt afectate de inundații. Ploile au inundat 42 de locuințe și 104 de anexe gospodărești. Pentru a preveni situații de risc pentru populație pe parcursul dimineții au fost evacuate preventiv 42 de persoane din Sălaj, Maramureș și Satu Mare„, a precizat Oprea, la videoconferința pe tema măsurilor dispuse în contextul atenționărilor meteorologice și hidrologice care au fost emise miercuri dimineața.

Citeşte şi COD ROŞU de INUNDAŢII prelungit pe mai multe râuri din ţară. Vezi HARTA cu zonele afectate

El le-a cerut prefecților ca acolo unde se va impune să evacueze preventiv populația, pentru a evita pierderea de vieți omenești.

Acolo unde nu mai există condiții de siguranță, vorbiți cu oamenii să înțeleagă că trebuie să părăsească gospodăriile. Am fost informat încă de dimineață că în anumite localități afectate au fost închise temporar unele unități de învățământ și este foarte bine pentru a nu pune în pericol copiii care ar fi trebuit să se deplaseze către școală. La acest moment nu există localități unde nu se poate ajunge cu mijloacele noastre. Intervenim și acum în teren cu peste 800 de pompieri, jandarmi și polițiști, iar suplimentar am decis să mobilizăm până la 13.500 de angajați ai ministerului„, a precizat vicepremierul.

Oprea a menționat că este atenționare de cod roșu de inundații pentru mai multe bazine hidrografice din județele Maramureș, Satu Mare și Sălaj, respectiv de cod portocaliu pentru unele râuri din județele Cluj, Bihor și Bistrița-Năsăud.

Citeşte şi Intervenţii dramatice în localităţile afectate de viituri

VEZI şi COD ROŞU de INUNDAŢII în România. VIITURILE au măturat mai multe gospodării, oamenii au fost EVACUAŢI VIDEO