COD ROŞU de inundaţii în următoarele ore. Apele au depăşit cu 2,75 metri cota de pericol UPDATE

Institutul Naţional de Hidrologie şi Gospodărire a Apelor (INHGA) a emis, vineri, o avertizare Cod roşu de inundaţii, valabilă pe râul Jiu, în următoarele ore. Vârful maxim de viitură pe râul Prut a fost atins, vineri, la Rădăuţi-Prut, unde în prezent s-a depăşit cu 2,75 metri cota de pericol, nivelul apelor fiind însă în scădere. Unda de viitură este atenuată prin acumularea Stânca-Costeşti. Cota de pericol a fost depăşită şi pe râul Jiu, la staţia de la Câmpul lui Neag din judeţul Hunedoara.

26 iun. 2020, 05:12
COD ROŞU  de inundaţii în următoarele ore. Apele au depăşit cu 2,75 metri cota de pericol UPDATE

UPDATE – Localităţile cele mai afectate de inundaţiile produse de revărsarea Jiului de vest sunt Lupeni şi Uricani.

La solicitarea prefectului judeţului Hunedoara, Vasilică Potecă, aflat în Valea Jiului, IGSU a trimis în Valea Jiului trei elicoptere care survolează zona pentru a evacua eventualele persoane izolate şi pentru efectuarea unei recunoaşteri aeriene. De asemenea au fost suplimentate personalul şi tehnica de intervenţie.

Municipiul Lupeni, unde a fost declarată Starea de Alertă maximă de către autorităţile locale, este izolat complet din cauza imposibilităţii de a se mai circula dinspre Petroşani şi spre Uricani.

În oraşul Uricani apele continuă să acopere drumurile şi să pătrundă în gospodăriile localnicilor.

DN 66 A (Petroşani – Câmpul lui Neag) este blocat în urma unei viituri care a determinat ruperea căii rutiere.

Potrivit hidrologilor, până la ora 12:00, ca urmare a precipitaţiilor înregistrate în ultimele ore, a celor prognozate şi propagării, se vor produce în continuare torenţi, pâraie, viituri rapide, creşteri importante de debite şi niveluri, cu depăşiri ale Cotelor de pericol, în bazinul hidrografic Jiu – bazin amonte S.H. Iscroni (judeţul Hunedoara).

Avertizarea a fost transmisă de INHGA către: Ministerul Mediului, Apelor şi Pădurilor, Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă, Administraţia Naţională „Apele Române”, Ministerul Afacerilor Interne, mass-media, S.C. Hidroelectrica S.A., Administraţia Bazinală de Apă Jiu şi Sistemul de Gospodărire a Apelor Hunedoara.

Citeşte şi PROGNOZA METEO. Cum va fi vremea în weekend