COD ROŞU de INUNDAŢII pe râul Bega, în judeţul Timiş

Institutul Naţional de Hidrologie şi Gospodărire a Apelor (INHGA) a emis mai multe avertizări de inundaţii valabile pentru mai multe râuri din Banat şi din Maramureş, în intervalul de timp 11 iunie 2012, ora 10.00 – 12 iunie 2012, ora 10.00. Hidrologii au instituit COD ROŞU de inundaţii pe râul Bega, în judeţul Timiş, sector Făget-Balinţ, şi COD PORTOCALIU pe sectorul Balint-Chizătau, CODUL GALBEN fiind menţinut pe râuri din judeţele Maramureş, Satu Mare, Sălaj, Alba şi Cluj.  

RomaniaTV.net
11 iun. 2012, 08:00

INHGA avertizează că vor fi scurgeri importante pe versanţi, torenţi, pâraie, râuri necadastrate şi creşteri de debite şi niveluri pe râuri cu depăşiri ale COTELOR DE APĂRARE în bazinele hidrologice ale râurilor: Vişeu, Iza, Tur, Someş, Arieş, Bega.

Avertizarea este valabilă în intervalul de timp 11 iunie 2012, ora 10.00 – 12 iunie 2012, ora 10.00.

Având în vedere situaţia hidrometeorologica şi prognoza meteorologică pentru următoarele 24 de ore,  se actualizează avertizarea hidrologică, după cum urmează:

  • COD ROŞU

Ca urmare a precipitaţiilor  torenţiale  înregistrate în bazinul superior al râului Bega se instituie COD ROŞU pe râul Bega sector Făget-Balint, judeţul Timiş.

  • COD PORTOCALIU

Se instituie COD PORTOCALIU pe  Bega sector Balint-Chizatau, judeţul Timiş.

  • COD GALBEN

Se menţine COD GALBEN în bazinele hidrografice ale râurilor: Vişeu, Iza, judeţul Maramureş, Tur, judeţul Satu Mare, Lăpuş, judeţul Maramureş, afluenţii Someşului, judeţul Sălaj,  Arieş, judeţele Alba şi Cluj.

În intervalul 11 iunie 2012, ora 14.00, – 11 iunie 2012, ora 22.00 se pot produce scurgeri importante pe versanţi, torenţi, pâraie, râuri necadastrate (viituri rapide) cu efect de inundaţii locale şi se pot atinge COTELE DE APĂRARE pe unele râuri mici din zonele de deal şi de munte îndeosebi în vestul, nordul şi centrul ţării din cauza precipitaţiilor sub formă de aversă prognozate ce vor avea caracter torenţial, care izolat pot depăşi 50-60 l/mp.

Ploile fac prăpăd în vestul ţării. Zeci de persoane evacuate din calea apelor în Timiş. Ploile torenţiale au creat probleme în vestul ţării, iar prognoza nu este deloc încurajatoare pentru perioada următoare.

În intervalul 10 iunie, ora 15.00 – 11 iunie, ora 18.00, instabilitatea atmosferică va fi accentuată în regiunile vestice, nordice şi centrale şi se va manifesta prin frecvente descărcări electrice, intensificări ale vântului şi averse ce vor avea şi caracter torenţial. Pe arii restrânse vor fi vijelii şi va cădea grindină.

Potrivit unui comunicat remis de Ministerul Mediului, avertizarea a fost transmisă către Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă şi Comitetul Județean pentru Situații de Urgenţă, fiind comunicată şi primăriilor aflate în aval de Făget.

Administraţia Naţională Apele Române, prin Administraţia Bazinală de Apă Banat – Staţia Hidrometrică Lugoj are dislocaţi oameni în zonă încă din seara zilei de 10 iunie 2012 ora 22.00 şi a trimis în zonă 20.000 de saci şi două camioane cu nisip. Se monitorizează în continuare toată această zonă.

A fost mobilizată, de asemenea, Formaţia Lugoj care s-a îndreptat spre Mănăştur, fiind trimise în zonă un buldoexcavator, o volă și mașini cu nisip, mai arată comunicatul Ministerului Mediului.
 
În localitatea Poieni, în urma ploilor abundente au fost blocate pe un pod rutier 4 persoane care au fost evacuate. De asemenea, în aval de localitatea Făget, a fost afectată lucrarea de investiții în derulare din zona localității Răchita, fiind afectate terenuri agricole.

Comitetele locale pentru situații de urgență sunt mobilizate în conformitate cu Regulamentele aflate în vigoare, ținând cont de avertizarea hidrologică.