COD ROŞU de inundaţii pe râuri din judeţul Bacău şi Hunedoara, până la ora 12:00

Institutul Naţional de Hidrologie şi Gospodărire a Apelor (INHGA) a emis, miercuri, o avertizare Cod portocaliu de inundaţii, valabilă în următoarele trei ore pe râuri din judeţul Bacău.

RomaniaTV.net
17 iun. 2020, 05:59
COD ROŞU de inundaţii pe râuri din judeţul Bacău şi Hunedoara, până la ora 12:00

Institutul Naţional de Hidrologie şi Gospodărire a Apelor (INHGA) a emis, miercuri, o avertizare Cod roşu de inundaţii, valabilă în orele următoare pe râuri din judeţul Hunedoara. 

Conform prognozei de specialitate, până la ora 14:00, se vor înregistra scurgeri importante pe versanţi, torenţi, pâraie, viituri rapide pe râurile mici cu posibile efecte severe de inundaţii locale şi creşteri importante de debite şi niveluri, cu depăşiri ale Cotelor de pericol, pe râurile din bazinele hidrografice: Mureş – afluenţii mici aferenţi sectorului aval confluenţă cu râul Orăştie – amonte S.H. Brănişca, Strei – afluenţii aferenţi sectorului aval confluenţă cu Râul Mare şi Valea Luncanilor (judeţul Hunedoara).

Citeşte şi: Pasaj inundat la Mogoşoaia! Un şofer a rămas captiv în mijlcul şuvoaielor

Avertizarea a fost transmisă către: Ministerul Mediului, Apelor şi Pădurilor, Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă, Administraţia Naţională „Apele Române”, Ministerul Afacerilor Interne, mass-media, S.C. Hidroelectrica S.A., Administraţia Bazinală de Apă Mureş şi Sistemul de Gospodărire a Apelor Hunedoara.

De asemenea, potrivit hidrologilor, până la ora 12:00, ca urmare a precipitaţiilor lichide înregistrate în ultimele ore, a celor prognozate şi propagării, se pot produce scurgeri importante pe versanţi, torenţi, pâraie, viituri rapide pe râurile mici (cu posibile efecte severe de inundaţii locale) şi creşteri importante de debite şi niveluri, cu depăşiri ale Cotelor de inundaţie, pe râul Trotuş – afluenţii mici aferenţi sectorului aval confluenţă cu râul Uz – amonte confluenţă cu râul Nicoreşti (judeţul Bacău).

Citeşte şi: Inundaţii au făcut PRĂPĂD în Ialomiţa după ploile torenţiale. Zeci de gospodării, invadate de ape. VIDEO

INHGA menţionează că fenomenele se pot produce cu intensitate şi probabilitate mai mare în bazinul hidrografic al râului Dofteniţa, precum şi pe unele râuri mici din sectorul aferent S.H. Târgu Ocna.