Cod roşu de poluare în Iran. Cursurile se vor face online, iar majoritatea angajaţilor au fost trecuţi în telemuncă

Şcolarii şi o parte din funcţionarii din Teheran au primit recomandări să rămână în locuinţe miercuri din cauza unei poluări atmosferice puternice care afectează şi alte oraşe din Iran.

14 nov. 2023, 19:10
Cod roşu de poluare în Iran. Cursurile se vor face online, iar majoritatea angajaţilor au fost trecuţi în telemuncă

Guvernul Iranului ”a decis susţinerea virtuală a cursurilor de miercuri din şcolile elementare şi primare din provincia Teheran”, a precizat agenţia de presă IRNA, citând organismul responsabil cu monitorizarea poluării.

Autorităţile au recomandat totodată ”unei treimi din angajaţii” din organismele guvernamentale ”să facă miercuri telemuncă”.

Capitala, unde locuiesc aproape nouă milioane de cetăţeni, este învăluită de mai multe zile într-o ceaţă cenuşie.

Nu este o situaţie excepţională. În fiecare an în perioada noiembrie-februarie, poluarea atmosferică atinge apogeul în acest oraş situat la o altitudine cuprinsă între 1.400 şi 1.800 de metri, din cauza unui fenomen cunoscut sub denumirea de ”inversiune termică”: aerul rece de la altitudine împiedică aerul cald şi poluat să se împrăştie.

Poluarea afectează de asemenea şi alte mari oraşe iraniene, cum ar fi Mashhad (est), Isfahan (centru) şi Ahvaz (sud-vest).

Citeşte şi: Cum evită Germania dispariția banilor cash! Patronii de restaurante au găsit soluția genială care să îi scape de POS

Autorităţile au închis marţi şcolile în trei oraşe din provincia Khuzestan, a cărei capitală e Ahvaz, precum şi în Isfahan, potrivit IRNA.

Organizaţia meteorologică iraniană a prognozat că ”acumularea de poluanţi” va continua să afecteze Teheranul până joi.

În ultimii ani, autorităţile iraniene au închis în mai multe reprize şcolile din capitală, în special în 2019, când au rămas închise o săptămână întreagă.

Potrivit mass-media, poluarea atmosferică provoacă moartea prematură a circa 40.000 de persoane anual pe teritoriul ţării.

Un raport al Băncii Mondiale a enumerat ca principali responsabili ai poluării vehiculele grele, motocicletele, rafinăriile şi centralele termice.

Citeşte şi: Alți 86 de cetățeni români și membri de familie ai acestora, evacuați din Fâșia Gaza