COD ROȘU de viscol și ninsori la munte și vijelii în mai multe județe. Prognoza meteo ANM actualizată

Administrația Națională de Meteorologie a emis alertă cod roșu de viscol pentru zona Carpaților Meridionali. Intensificări ale vântului și cantități însemnate de precipitații vor fi în toată zona montană. În București, vremea va continua să se încălzească, pentru miercuri și joi meteorologii au anunțat maxime de 21 de grade Celsius, deși suntem la mijlocul iernii.

17 ian. 2023, 11:05
COD ROȘU de viscol și ninsori la munte și vijelii în mai multe județe. Prognoza meteo ANM actualizată

ANM a emis AVERTIZARE METEOROLOGICĂ COD GALBEN pentru intervalul 17 ianuarie, ora 11 – 19 ianuarie, ora 18 de intensificări susținute ale vântului, cantități importante de apă în zona montană.

La munte, în Banat, Crișana, Maramureș, Dobrogea și în nord-vestul Transilvaniei, vântul va avea intensificări cu viteze în general de 55…75 km/h. În zona montană se vor acumula cantități de precipitații în general de 25…40 l/mp. Acestea vor fi sub formă de ploaie, iar la altitudini de peste 1500 m mixte.

Temporar va ploua și în restul teritoriului, în special în jumătatea de vest, unde se vor acumula cantități de apă ce vor depăși local 20…25 l/mp.

Din seara zilei de miercuri (18 ianuarie), la început în regiunile vestice, apoi treptat și în zonele de munte, vântul va slăbi în intensitate.

Citește și: Prognoza meteo: Roxana Bojariu anunţă o perturbare în transferul de căldură și umiditate dintre «cuptorul» tropical și «frigiderul» arctic. Curentul Jet, cel ce înconjoară Polul Nord, schimbă tot!

 

COD PORTOCALIU, Interval de valabilitate: 17 ianuarie, ora 22 – 18 ianuarie, ora 14
ANM anunță intensificări puternice ale vântului, cantități însemnate de precipitații la altitudini de peste 1800 m în Munții Apuseni și nordul Carpaților Orientali și la altitudini între 1500 m și 1800 m în Carpații Meridionali.

”La altitudini de peste 1800 m în Munții Apuseni și nordul Carpaților Orientali va fi viscol puternic (rafale de peste 100…110 km/h), în timp ce la altitudini între 1500 m și 1800 m în Carpații Meridionali vor fi intensificări puternice ale vântului (rafale de peste 100…110 km/h) și precipitații mixte. Se vor acumula cantități însemnate de precipitații, de 30…50 l/mp și izolat de peste 60…70 l/mp.

Vântul va continua să prezinte intensificări puternice până în seara zilei de miercuri (18 ianuarie)”, a transmis ANM.

Citește și: PROGNOZA METEO pe două săptămâni. Când vin ninsorile adevărate în România

 

De asemenea, a fost emisă alertă COD ROȘU, pentru intervalul 17 ianuarie, ora 22 – 18 ianuarie, ora 14, când se așteaptă viscol puternic la altitudini de peste 1800 m în Carpații Meridionali.

”La altitudini de peste 1800 m în Carpații Meridionali, va fi viscol puternic, cu rafale ale vântului de peste 120…140 km/h, iar vizibilitatea va fi redusă spre zero”, a anunțat ANM.

 

PROGNOZĂ SPECIALĂ PENTRU BUCUREȘTI

În Capitală, vremea se va încălzi semnificativ, astfel că valorile termice se vor situa cu mult peste cele specifice datei; maximele vor fi de la 14…15 grade în după-amiaza zilei de marți până la 19…21 de grade miercuri și joi, iar minimele vor fi de 7…10 grade.

Cerul va avea unele înnorări și cu totul trecător vor fi condiții să plouă slab. Vântul va sufla slab și moderat, cu unele intensificări (rafale de cel mult 40…45 km/h), pe parcursul zilelor de miercuri și joi (18 și 19 ianuarie).