PROGNOZA METEO pe două săptămâni. Când vin ninsorile adevărate în România

Prognoza pe două săptămâni. După un val de căldură, temperaturile vor fi în scădere şi va ploua, anunţă ANM.

16 ian. 2023, 13:46
PROGNOZA METEO pe două săptămâni. Când vin ninsorile adevărate în România

PROGNOZA METEO În Muntenia, încălzirea apreciabilă a vremii din prima parte a intervalului, va determina înregistrarea unor valori termice semnificativ mai ridicate faţă de cele normale în luna ianuarie, în special între 17 şi 19 ianuarie când media maximelor va fi de 15…19 grade, iar a minimelor de 4…8 grade. Temperaturile vor fi în scădere începând din 23 ianuarie, dar chiar şi după această dată este estimat un regim termic mediu în general peste cel climatologic specific perioadei, cu valori diurne de 4…9 grade şi nocturne de -3…0 grade.

În primele zile, pe arii restrânse vor fi averse de ploaie, în general slabe, iar probabilitatea pentru precipitaţii locale va fi mai ridicată între 21 şi 23 ianuarie.

PROGNOZA METEO În Transilvania, în cea mai mare parte a intervalului de referinţă, valorile termice se vor situa peste cele climatologic specifice lunii ianuarie, cu abateri pozitive semnificative între 17 şi 22 ianuarie, când se vor înregistra maxime de 9…15 grade şi minime de 0…5 grade. Din data de 23 ianuarie, vremea se va mai răci, însă în marea lor majoritate temperaturile estimate vor fi mai ridicate decât cele normale, 0…4 grade ziua şi -6…-2 grade noaptea.

Alertă meteo cod galben de ninsori și viscol în 15 județe. Val de aer tropical în sudul țării, cu temperaturi de 20 de grade. Prognoza meteo actualizată pentru București

Între 18 şi 22 ianuarie, vor fi precipitaţii locale, temporare – la început ploi, apoi posibil mixte, regimul pluviometric fiind uşor excedentar în vestul şi sud-vestul regiunii. În a doua săptămână, probabilitatea pentru precipitaţii va fi mai redusă.

În Oltenia, pe parcursul primei săptămâni, valorile de temperatură vor fi în creştere şi se vor situa cu mult peste cele specifice perioadei. În zilele cele mai calde, respectiv 18, 19 şi 20 ianuarie, vor fi maxime diurne de 13…19 grade şi minime nocturne de 4…8 grade, iar la începutul intervalului şi între 21 şi 23 ianuarie, temperatura aerului va avea valori maxime de 5…9 grade şi minime de -2…2 grade. Ulterior, răcirea vremii va continua, însă regimul termic va fi în general peste cel mediu caracteristic în ultima decadă a lunii ianuarie. În prima săptămână, regimul pluviometric va fi excedentar, cu precipitaţii predominant sub formă de ploaie pe arii extinse şi local mai însemnate cantitativ. În a doua parte a intervalului, probabilitatea pentru precipitaţii va fi mai redusă.

Până în jurul datei de 23 ianuarie, în Maramureş vremea se va menţine mult mai caldă decât în mod obişnuit în luna ianuarie, cu medii ale temperaturilor maxime de 5…9 grade şi ale minimelor de 1…5 grade, valori diurne chiar mai ridicate (de 10…13 grade) urmând a se înregistra în 18 şi 21 ianuarie. Din 24 ianuarie este estimată o răcire a vremii, astfel că temperaturile vor deveni mai apropiate de cele normale, cu 1…4 grade ziua şi -6…-4 grade noaptea, mediat regional.

Între 17 şi 22 ianuarie, precipitaţiile vor fi frecvente şi local mai însemnate cantitativ – ploi la început, apoi posibil mixte. În cea de-a doua săptămână, regimul pluviometric va fi deficitar, cu probabilitate de precipitaţii redusă.

PROGNOZA METEO În Moldova, la începutul intervalului, vremea va fi în încălzire accentuată, astfel că valorile de temperatură vor fi semnificativ mai ridicate decât cele normale în luna ianuarie, cu medii ale maximelor de 6…13 grade (chiar mai mari în data de 18 ianuarie) şi ale minimelor de 0…6 grade. Din data de 23 ianuarie, temperaturile vor fi în scădere, dar în general se vor situa tot peste cele climatologic specifice, fiind estimate valori diurne de 1…4 grade şi nocturne de -6…-2 grade, mediat regional. Între 17 şi 19 ianuarie, pe areale restrânse va ploua slab, iar pentru perioada 20-23 ianuarie sunt estimate precipitaţii locale, mixte. Din 24 ianuarie, probabilitatea pentru precipitaţii va fi redusă.

Alertă de la meteorologi, ce se întâmplă cu zăpada din ianuarie. Puzzle climatic global: „Orașele acţionează ca un amplificator al efectelor schimbării climei”

PROGNOZA METEO În Banat, pe parcursul primei săptămâni, valorile de temperatură se vor situa cu mult peste cele specifice perioadei. În zilele cele mai calde, respectiv 17 şi 18 ianuarie, vor fi maxime de 12…15 grade şi minime de 4…8 grade, iar între 19 şi 22 ianuarie, temperatura aerului, cu mici oscilaţii, va avea valori maxime de 5…9 grade şi minime de -2…2 grade. Ulterior, răcirea vremii va continua, în timpul nopţilor vor fi valori negative, ce vor coborî spre o medie de -4 …-3 grade (apropiate de normele din ultima decadă a lunii ianuarie), iar ziua vor fi în general 2…5 grade, anunţă ANM.

În intervalul 17-22 ianuarie, vor fi precipitaţii frecvente şi local se vor acumula cantităţi de apă mai însemnate, astfel că regimul pluviometric va fi excedentar. Va ploua, iar între 20 şi 22 ianuarie vor fi posibile şi precipitaţii mixte. În cea de-a doua săptămână, probabilitatea pentru precipitaţii va fi relativ redusă.

În Crişana, în prima săptămână, valorile termice se vor situa cu mult peste cele specifice perioadei. În zilele cele mai calde, respectiv 17 şi 18 ianuarie, vor fi maxime de 12…15 grade şi minime de 4…8 grade, iar între 19 şi 22 ianuarie, temperatura aerului, cu mici oscilaţii, va avea valori maxime de 5…10 grade şi minime de -1…3 grade. Ulterior, răcirea vremii va continua, în timpul nopţilor vor fi valori negative, ce vor coborî spre o medie de -4…-3 grade (mai apropiate de normele pentru ultima decadă a lunii ianuarie), iar ziua vor fi în general 2…5 grade.

În intervalul 17-22 ianuarie vor fi precipitaţii frecvente şi local se vor acumula cantităţi de apă însemnate, astfel că regimul pluviometric va fi excedentar. Între 20 şi 22 ianuarie vor fi posibile şi precipitaţii mixte, iar în cea de-a doua săptămână, probabilitatea pentru precipitaţii va fi relativ redusă.

PROGNOZA METEO În Dobrogea, vremea va fi în încălzire apreciabilă, astfel încât între 17 şi 21 ianuarie valorile termice vor fi semnificativ mai ridicate faţă de cele obişnuite în această perioadă din an. Media maximelor va fi 11…17 grade şi a minimelor de 5…10 grade. În a doua săptămână, temperaturile vor fi în scădere, dar se vor situa peste normele climatologice ale ultimei decade de ianuarie, fiind estimate valori diurne de 3…7 grade şi nocturne de -2…2 grade. Pe parcursul întregului interval de referinţă, regimul pluviometric va fi deficitar, probabilitatea pentru precipitaţii locale fiind mai ridicată între 22 şi 25 ianuarie.

PROGNOZA METEO La munte, până în data de 20 ianuarie, regimul termic va fi caracterizat de valori semnificativ mai ridicate decât ar fi normal în această perioadă din an, astfel că se vor înregistra maxime de 2…9 grade şi minime de -3…3 grade, mai mici doar la peste 1.800 m altitudine. Ulterior, vremea se va răci, iar până la finalul intervalului de referinţă vor alterna zilele cu temperaturi apropiate de normal, în special pe creste, cu zile în care vor fi valori uşor peste cele specifice lunii ianuarie. În perioada 17-22 ianuarie, vor fi precipitaţii în cea mai mare parte a zonei montane şi local, cu precădere în masivele vestice şi sud-vestice, se vor înregistra cantităţi de apă însemnate. La început vor fi mai ales ploi şi lapoviţă, cu ninsoare doar la altitudini foarte mari, apoi vor predomina ninsorile. În cea de-a doua săptămână, probabilitatea pentru precipitaţii va fi mai scăzută, au precizat meteorologii.