COD ROŞU de vreme rea în Europa. Ninsori puternice şi polei în Elveţia, inundaţii şi furtuni în Italia, Franţa şi Grecia

Europa s-a confruntat în ultimele zile cu vreme extremă. Cele mai mari probleme au fost raportate în Italia şi Grecia. Meteorologii au emis avertizare cod roşu de ninsori şi îngheţ în Elveţia, în apropiere de graniţa cu Italia. De asemenea, e cod roşu de furtuni în vestul şi sud-vestul Greciei. Inundaţiile au făcut victime şi în Franţa. Cel puţin două persoane au murit, iar mai multe altele au fost date dispărute în intemperii violente în departamentul Var, în sud-estul Franţei. Şi în România se anunţă vreme urâtă, cu ploi, lapoviţă, ninsori şi viscol la munte.

RomaniaTV.net
24 nov. 2019, 15:45

Căderile masive de zăpadă au determinat meteorologii din Elveţia să emită avertizare cod roşu şi portocaliu pentru regiunile muntoase de la graniţa cu Italia. Stratul de zăpadă a ajuns duminică la 120 cm în Alpi. 

Cod roşu a fost emis de furtuni în mai multe regiuni din vestul şi sud-vestul Greciei.  

De asemenea, intemperiile din ultimele zile au creat mari probleme în nordul Italiei. În Veneţia a fost emisă alertă de maree înaltă (acqua alta).

În Piemont au căzut precipitaţii abundente, situaţia cea mai gravă fiind înregistrată în regiunea Alessandria (la sud de Torino), unde 200 de persoane au trebuit să fie evacuate şi alte 600 au rămas izolate după ce apele mai multor râuri au ieşit din matcă. O femeie a fost dată dispărută, potrivit presei italiene citate de Agerpres.

În Liguria învecinată, circulaţia de pe autostrada dintre Genova şi Ventimiglia, aflată în proximitatea frontierei franceze, a fost închisă în cursul dimineţii, apoi redeschisă, însă cei aproximativ 3.000 de rezidenţi din localitatea Stella erau în continuare izolaţi în cursul după-amiezii.

Puţin mai la nord, în Valle d’Aosta, 500 de persoane au fost de asemenea evacuate după închiderea mai multor axe rutiere regionale, din cauza riscurilor sporite de avalanşă.

Inundaţii în Franţa

Cel puţin două persoane au murit, iar mai multe altele au fost date dispărute în intemperii violente în departamentul Var, în sud-estul Franţei. De asemenea, mai multe persoane sunt date dispărute. 

O femeie în vârstă de 39 de ani a fost grav rănită sâmbătă şi a fost spitalizată la Nisa, după ce a fost luată de un val, au anunţat pompierii din Monaco, citaţi de news.ro.

Victime ale unui „episod mediteraneean”, departamentele Alpes-Maritimes şi Var au fost afectate de ploi diluviene, însoţite de valuri impresionante pe litoral, de vineri şi până duminică, şi de revărsarea multor cursuri de apă.

Întreaga zonă a fost plasată în alertă cod roşu de către Météo France sâmbătă, iar siriene au răsunat la Nisa, pentru ca locuitorii să se întoarcă acasă.