Cod roşu emis marţi dimineaţă, se strică vremea în România

Hidrologii au emis, marţi dimineaţa, avertizări Cod roşu de inundaţii pe râuri din judeţele Vâlcea, Gorj şi Mehedinţi, valabile pe durata următoarelor ore.

RomaniaTV.net
05 ian. 2021, 08:21
Cod roşu emis marţi dimineaţă, se strică vremea în România

Cod roşu. 

Conform Institutului Naţional de Hidrologie şi Gospodărire a Apelor (INHGA), până la ora 12:00, se vor produce în continuare scurgeri importante pe versanţi, torenţi, pâraie, viituri rapide pe râurile mici cu posibile efecte severe de inundaţii locale şi creşteri importante de debite şi niveluri cu depăşiri ale Cotelor de Pericol pe râul: Lotru – bazin aval Ac. Brădişor, judeţul Vâlcea, pe râul Motru – bazin amonte S.H. Broşteni, judeţele Gorj şi Mehedinţi şi pe afluenţii de dreapta ai Oltului aferenţi sectorului aval confluenţă cu râul Lotru – amonte Ac. Ioneşti, judeţul Vâlcea.

Fenomenele hidrologice periculoase se pot produce cu probabilitate şi intensitate mai mare şi pe unele râuri din bazinele hidrografice: Motru – bazin amonte S.H. Târmigani.

Avertizările de cod roşu au fost emise în urma precipitaţiilor înregistrate în ultimele ore, a celor prognozate, cedării apei din stratul de zăpadă, evoluţiei formaţiunilor de gheaţă şi propagării.

Prognoza meteo pentru prima parte din ianuarie. Ninsori şi viscol la munte, ploi şi temperaturi ridicate în rest
Institutul Naţional de Hidrologie şi Gospodărire a Apelor (INHGA) a emis, marţi dimineaţa, avertizări Cod portocaliu de inundaţii, valabile pe râuri din patru judeţe, până la ora 12:00.

Potrivit sursei citate, ca urmare a precipitaţiilor lichide înregistrate în ultimele ore, a celor prognozate, cedării apei din stratul de zăpada, evoluţiei formaţiunilor de gheaţă şi propagării, se pot produce scurgeri importante pe versanţi, torenţi, pâraie, viituri rapide pe râurile mici cu posibile efecte severe de inundaţii locale şi creşteri importante de debite şi niveluri cu posibile depăşiri ale Cotelor de Inundaţie pe râul: Lotru – bazin aval Ac. Brădişor (judeţul Vâlcea), pe râurile din bazinul hidrografic Jiul de Vest – bazin amonte S.H. Iscroni (judeţul Hunedoara) şi pe râul Motru – bazin aval S.H. Târmigani – amonte confluenţă cu râul Coşuştea (judeţele Gorj şi Mehedinţi).

În funcţie de evoluţia fenomenelor hidrometeorologice, INHGA va actualiza prognozele hidrologice pentru fenomen imediate.