Cod roşu la munte, risc însemnat de avalanşe în aproape toate masivele vizitate de turişti

Meteorologii avertizează că este risc însemnat, de gradul trei pe o scară de la unu la cinci, de producere de avalanşe la peste 1.800 de metri altitudine în masivele Făgăraş, Rodnei, Călimani-Bistriţei, Bucegi, Parâng Şureanu şi Ţarcu Godeanu.

03 feb. 2024, 18:11
Cod roşu la munte, risc însemnat de avalanşe în aproape toate masivele vizitate de turişti

Cod roşu la munte, salvatorii montani anunţă că, în această perioadă, este risc însemnat de producere a unor avalanşe în Masivul Bucegi şi în Munţii Făgăraş. În Braşov, salvamontiştii au montat panouri de avertizare, care avertizează asupra pericolului.

Conform salvatorilor montani, în această perioadă riscul de producere a unor avalanşe în Bucegi şi Făgăraş este cotat cu 3 din 5, reprezentând risc însemnat.

Prognoza meteo: Vine, vine, primăvara! Zăpada se refugiază pe crestele montane, temperaturile maxime ajung la 18 grade Celsius

„Având în vedere observaţiile şi măsurătorile nivometeorologice realizate de ANM, condiţiile meteorologice precum şi stratul de zăpadă depus în ultima perioadă vă recomandăm să vă informaţi despre starea vremii înainte de a alege un traseu turistic, să ascultaţi sfaturile şi recomandările salvatorilor montani şi să evitaţi să vă deplasaţi în zone cu risc de avalanşă”, transmis, sâmbătă după amiază, oficialii Salvamont Braşov.

nivologie

Aceştia precizează că salvatorii din cadrul formaţiei Salvamont Victoria a Serviciului Public Judeţean Salvamont – Salvaspeo Braşov au desfăşurat în ultimele zile mai multe acţiuni de patrulare preventivă în Munţii Făgăraş şi au montat indicatoare cu “PERICOL DE AVALANŞĂ”.

Duminică, 4 februarie, un flux intens de aer blând dinspre vest va aduce o vreme cu aspect de primăvară în multe regiuni ale țării. Pe suprafețe mari din sud, est și vest, temperaturile vor depăși 10°C, iar pe alocuri mercurul va urca până la 13 – 15°C.

În nord și centru, vor mai fi, local, câteva ploi în zonele joase și ninsori la munte, iar maximele se vor încadra, în general, între 2 și 9°C. În zonele de munte, vântul vestic se va intensifica puternic spre seară. Rafalele maxime vor atinge 90 – 100 km/h pe culmile înalte.

Revin ninsorile în România. Meteorologul Elena Mateescu spune care sunt zonele afectate de zăpadă

Luni, vremea se va încălzi și mai mult în sudul țării, unde s-ar putea atinge chiar și 16 – 20°C, dar în unele regiuni sunt așteptate ploi mai însemnate cantitativ.