COD RUTIER 2018: Pedepse mai aspre pentru şoferi. Ce fapte pot duce la închisoare

Se pregătește o nouă modificare a Codului Rutier. Amenzi mai mari și pedepse cu închisoarea pentru şoferii recalcitranţi.

05 feb. 2018, 11:51
COD RUTIER 2018: Pedepse mai aspre pentru şoferi. Ce fapte pot duce la închisoare

Agresiunile fizice sau verbale din trafic, precum şi şicanările care duc la provocarea de pagube materiale ar putea fi sancţionate cu amendă sau chiar cu închisoare, în funcţie de gravitatea lor, potrivit unei iniţiative legislative de modificare a Codului Rutier propusă de senatorul PNL de Bistriţa-Năsăud Dorin Dobra, informează economica.net

COD RUTIER 2018: PERMISUL AUTO se va obţine mai greu. Actele necesare obţinerii carnetului de conducere

„De cele mai multe ori, starea infrastructurii rutiere sau un anumit comportament deviant provoacă altercaţii între participanţii la trafic, care degenerează în fapte antisociale cu consecinţe grave. Pornind de la simple injurii sau gesturi obscene, se ajunge uneori la acte agresive ce pun în pericol viaţa şi integritatea participanţilor la trafic, a pietonilor, precum şi a agenţilor de circulaţie. Aceştia din urmă sunt depăşiţi de posibilitatea luării măsurilor ce se impun, deoarece aceste fapte de natură penală sau civilă nu sunt prevăzute în Codul Rutier”, se arată în expunerea de motive a proiectului de lege. 

COD RUTIER 2018, VERSIUNE ACTUALIZATA

Codul rutier 2018: TOP 5 modificări pentru noul an. 

1. Inmatricularea vehiculelor va putea fi suspendata (interzicerea temporara a dreptului de a pune in circulatie si a utiliza un vehicul pe drumul public) in urmatoarele cazuri:

 

– atunci cand cumparatorul nu solicita transcrierea transmiterii dreptului de proprietate in termen de 90 de zile de la data dobandirii
– atunci cand ITP-ul a expirat
Interdictia de a circula cu un vehicul va fi data atunci cand:
– masinile nu corespund din punct de vedere tehnic
– masinile nu au asigurare RCA
– masinile au inmatricularea suspendata
– masinile nu au IT

2. Transmiterea dreptului de proprietate va presupune

– datele noului proprietar vor trebui inscrise in evidentele autoritatilor simultan cu mentionarea incetarii calitatii de titular al inmatricularii a fostului proprietar in 90 de zile
– in 5 zile lucratoare, organul fiscal care opereaza scoaterea autovehiculului din evidenta fiscala a fostului proprietar va avea obligatia de a notifica autoritatii competente instrainarea acestuia
– daca noul proprietar nu solicita transcrierea in 90 de zile, inmatricularea vehiculului se suspenda de drept

3. ITP la 3 ani pentru masinile noi si anual pentru cele peste 12 ani

– autovehiculele destinate transportului de persoane care au, in afara locului conducatorului, cel mult 8 locuri pe scaune se supun primei inspectii tehnice periodice la 3 ani, daca la data primei inmatriculari in Romania au fost noi.

– masinile cu o vechime de cel putin 12 ani vor trebui sa faca anual ITP-ul, incepand din momentul in care trec de data stabilita in certificatul de inmatriculare pentru o noua verificare.

4. Permisele de conducere vor fi mai greu de obtinut

– Ministrul Sanatatii a semnat ordinul prin care se schimba de la 1 ianuarie regulile in obtinerea sau reinnoirea permisului de conducere, fiind foarte importanta starea de sanatate a soferilor.

– persoanele care sufera de afectiuni cardiace sau de diabet vor putea obtine mai greu permisul de conducere in 2018. Acestia trebuie sa faca dovada tratamentelor periodice.

– Romania trebuie sa respecte o directiva europeana care prevede ca soferii sa nu sufere de boli ce le pot aduce acestora reactii necontrolate la volan, cum ar fi afectiunile cardiovasculare sau diabetul zaharat.

– persoanelor care sufera de boli vasculare periferice, insuficienta cardiaca, cardiopatie valvulara insotita de regurgitare aortica, nu li se va elibera sau reinnoi permisele de conducere.

5. Amenzi de circulatie

– chiar daca salariului minim brut a fost majorat de la 1 ianuarie 2018 la 1.900 lei si ar fi trebuit sa conduca automat la amenzi mai mari (n.r. Codul rutier prevede ca un punct-amenda reprezinta 10% din salariul minim pe economie), Guvernul a decis ca punctul-amenda sa ramana la 145 de lei anul acesta

– valorile amenzilor in 2018 vor fi urmatoarele: clasa I: doua sau 3 puncte-amenda (290 – 435 lei); clasa a II-a: 4 sau 5 puncte-amenda (580 – 725 lei); clasa a III-a: de la 6 la 8 puncte-amenda (870 – 1.160 lei); clasa a IV-a: de la 9 la 20 de puncte-amenda (1.305 – 2.900 lei;); clasa a V-a: de la 21 la 100 de puncte-amenda (3.045 – 14.500 lei).