COD RUTIER 2019: Ce se întâmplă cu amenzile rutiere de anul viitor

COD RUTIER: Din ianuarie 2019, şoferii care au încălcat legea vor putea plăti amenzile într-un cont unic, indiferent de localitatea în care contravenientul îşi are domiciliul. Sumele se vor vira într-un cont unic la Trezoreria Statului.

30 dec. 2018, 07:27
COD RUTIER 2019: Ce se întâmplă cu amenzile rutiere de anul viitor

Cod rutier 2018: Soferii vor putea plati, de la 1 ianuarie 2019, amenzile de circulatie la orice unitate a Trezoreriei Statului intr-un cont unic, chiar daca sunt din alt oras, si nu vor mai fi nevoiti sa faca dovada platii catre Politie.

„Achitarea în numerar a amenzilor contravenţionale se poate face la orice unitate a Trezoreriei Statului, la casieriile unităţilor/subdiviziunilor administrativ-teritoriale sau la alte entităţi care se stabilesc prin normele de aplicare a prezentei legi, indiferent de domiciliul persoanei fizice”, conform actului normativ.

Plata amenzii se va putea face pe baza unui document de plată care conţine următoarele:

  • Seria de evidenţă unică a procesului verbal de contravenţie;
  • Codul de identificare fiscală a contravenientului;
  • Contul sau codul IBAN al contului unic;
  • Suma plătită;
  • Alte informaţii necesare, stabilie de normele de aplicare ale legii.

Politia va verifica online daca amenzile au fost sau nu achitate, intrucat procesul verbal va avea o serie unica de evidenta.

Incepand de la 1 august s-a modificat si termenul de 48 de ore in care soferii ar fi trebuit sa plateasca jumatate din amenda contraventionala, acesta s-a extins la 15 zile.

„Contravenientul poate achita, in termen de cel mult 15 zile de la data inmanarii sau comunicarii procesului-verbal, jumatate din minimul amenzii prevazute de actul normativ, agentul constatator facand mentiune despre aceasta posibilitate in procesul-verbal”, se arata in legea promulgata de presedintele Klaus Iohannis.

Noile reglementari au rolul de a solutiona multe din problemele soferilor. In trecut, conducatorii auto, care erau amendati si achitau contraventia, tot aveau de-a face cu ANAF. In ciuda faptului ca erau platite, amenziile erau adaugate la impozit. In multe din aceste conditii, soferii aveau de facut un drum in plus la Administratia Fiscala pentru a face dovada platii amenzii.