COD RUTIER 2019. Cum pot şoferi să solicite reducerea suspendării permisului auto. Legea, la un pas de a intra în vigoare

COD RUTIER 2019. Cum pot șoferi să solicite reducerea suspendării permisului auto. Românii care au care au încălcat legislația rutieră și au permisul de conducere suspendat vor putea solicita reducerea perioadei de suspendare în mai multe cazuri, conform unui proiect de act normativ ce a trecut tacit de Senat și ar putea primi votul decisiv al deputaților chiar în această săptămână, având propunere de adoptare.

05 iun. 2019, 05:05
COD RUTIER 2019. Cum pot şoferi să solicite reducerea suspendării permisului auto. Legea, la un pas de a intra în vigoare

COD RUTIER 2019. Cum pot șoferi să solicite reducerea suspendării permisului auto. 

Modificarea condițiilor în care șoferii pot solicita reducerea perioadei de suspendare a permisului auto se regăsește în Propunerea legislativă pentru modificarea şi completarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr.195/2002 privind circulaţia pe drumurile publice, ce a fost adoptată tacit spre sfârșitul anului trecut de către senatori și care ar putea primi foarte curând votul favorabil la Camera Deputaților, for decizional în acest caz. Propunerea legislativă are nevoie, pentru a se putea aplica, și de votul Camerei Deputaților, de promulgare din partea șefului statului și de publicare în Monitorul Oficial.

Concret, proiectul prevede eliminarea a două condiții pe care trebuie să le îndeplinească șoferii cu permisul suspendat care doresc să recapete mai rapid dreptul de a conduce mașina. Astfel, dacă propunerea legislativă va ajunge să se aplice, spre deosebire de situația actuală, acești șoferi vor putea solicita reducerea perioadei de suspendare a dreptului de a conduce chiar dacă au mai beneficiat de măsura reducerii suspendării în ultimii trei ani sau au mai avut permisul suspendat în ultimii doi ani.

COD RUTIER 2019. Cum pot șoferi să solicite reducerea suspendării permisului auto.  În prezent, pe lângă faptul că trebuie să treacă de un test de verificare a cunoașterii regulilor de circulație și să aibă permis de conducere de peste un an de zile, adică să nu fie începător, un șofer care are dreptul de a conduce suspendat trebuie să se asigure că nu a mai solicitat reducerea perioadei de suspendare în ultimii trei ani sau în ultimii doi nu a avut permisul de conducere suspendat.

Așadar, dacă proiectul va intra în vigoare, șoferii care doresc reducerea perioadei de suspendare a dreptului de a conduce nu vor trebui să îndeplinească decât două condiții, și anume să aibă permis de auto de peste un an de zile și să fie declarat admis la testul de verificare a cunoașterii regulilor de circulație.

COD RUTIER 2019. Cum pot șoferi să solicite reducerea suspendării permisului auto.  Legislația rutieră în vigoare stabilește că, în funcție de contravenția săvârșită, dreptul de a conduce al unui șofer se suspendă pentru 30, 60 sau 90 de zile, iar, în urma testării cunoștințelor despre regulile de circulație, această perioadă de suspendare a dreptului de a conduce se reduce la 30 de zile, cu condiția îndeplinirii și restului de trei condiții despre care am vorbit anterior.

Renunțarea la cele două condiții amintite mai sus s-ar putea traduce și prin creșterea numărului celor care vor putea solicita șefului poliției rutiere județene sau a municipiului București, după caz, reducerea perioadei de suspendare a permisului de conducere.

COD RUTIER 2019. Cum pot șoferi să solicite reducerea suspendării permisului auto.  Atenție! Propunerea legislativă NU se aplică momentan. Pentru a intra în vigoare, aceasta trebuie adoptată și de Camera Deputaților, promulgată prin decret prezidențial și publicată în Monitorul Oficial.


loading...