COD RUTIER 2019, proiect în Senat: Amenzi de 5000 de lei pentru şoferi care nu prezintă acest DOCUMENT

COD RUTIER 2019. Șoferii autoturismelor folosite pentru servicii de transport alternativ, precum Uber, vor fi obligați să obțină certificate de atestare profesională, așa cum impune Legea taximetriei și celor care vor să presteze servicii de transport în regim de taxi sau de închiriere.

21 mart. 2019, 12:09
COD RUTIER 2019, proiect în Senat: Amenzi de 5000 de lei pentru şoferi care nu prezintă acest DOCUMENT

COD RUTIER 2019. Un poriect legislativ consultat de RomaniaTV.net, care a trecut deja de Senat, va presupune susținerea unui test-grilă și parcurgerea unui curs special de pregătire pentru şoferii care practică car-sharing. Prin urmare, necesitatea de a avea un certificat de atestare profesională emis de Autoritatea Rutieră Română (ARR) va deveni oficială dacă Propunerea legislativă privind activităţile de transport alternativ cu un vehicul cu şofer „VTS” va obține și votul favorabil al deputaților și aprobarea președintelui României.

Reguli noi pentru şoferii Uber: Atestat profesional, bon fiscal şi cazier curat

„Conducătorii autoturismelor cu care se efectuează servicii de transport alternativ au obligația să dețină certificat de atestare profesională pentru serviciile de transport persoane în regim de închiriere eliberat de Autoritatea Rutieră Română – A.R.R. – în condițiile legislației în vigoare”, prevede propunerea adoptată de Senat. Condițiile de atestare se regăsesc în Legea nr. 38/2003 privind transportul în regim de taxi și în regim de închiriere.

Cei care vor să obțină o atare certificare pentru transportul în regim de taxi sau de închiriere trebuie să treacă un test-grilă (la care e necesar un punctaj minim de 70%), dar nu înainte de a prezenta o serie de documente, respectiv dovada că a făcut un curs special de pregătire profesională pentru practicarea transportului de persoane în regim de taxi sau a transportului în regim de închiriere, cu o durată maximă de până la trei luni și dovada plății taxei ARR privind testarea.

Certificatul se acordă pe o perioadă nedeterminată, vizat însă o dată la cinci ani, conform Legii taximetriei. Lipsa documentului va fi pedepsită cu amendă între 1.000 și 5.000 de lei Totuși, șoferii care vor vrea să se înregistreze pe platformele de ridesharing vor trebui să prezinte de la bun început astfel de certificări. Textul propunerii legislative îi va obliga pe operatorii de astfel de platforme să verifice că sunt îndeplinite condițiile legale cerute de lege pentru conducătorii auto. Fără îndoială, legea se va aplica și celor care sunt deja înregistrați pe aceste platforme.