COD RUTIER 2020. Noi schimbări, amenzi mult mai mari pentru consum de alcool, depăşiri neregulamentare, dar şi pentru drumari

COD RUTIER 2020. Noi schimbări ale legislaţiei rutiere îi vizează atât pe conducătorii auto, cât şi pe administratorii de drumuri publice.

12 feb. 2020, 10:30
COD RUTIER 2020. Noi schimbări, amenzi mult mai mari pentru consum de alcool, depăşiri neregulamentare, dar şi pentru drumari

Avalanşă de modificări ale Codului Rutier în Parlament (vezi documentele ataşate). Legea discutată de Comisia de Transporturi prevede ca cei care au băut alcool înainte de a urca la volan să rămână fără permis timp de un an, şi nu de trei luni, aşa cum era până în prezent. O altă propunere din acest proiect de lege se referă la creşterea perioadei de suspendare a permisului de la 30 la 90 de zile în cazul depăşirilor neregulamentare.

COD RUTIER 2020. OUG privind trotinetele a apărut în Monitorul Oficial, dar nu se aplică 

În prezent, conform Codului Rutier, permisul este suspendat pentru 30 de zile pentru săvârșirea următoarelor contravenții:

 • depășirea altor vehicule în timp ce așteaptă la culoarea roșie a semaforului sau la trecerile la nivel cu cale ferată;
 • neacordarea priorității pietonilor care se află pe sensul de deplasare a șoferului și care trec prin locurile special amenajate și semnalizate;
 • neacordarea priorității vehiculelor care au acest drept;
 • nerespectarea culorii roșie la semafor;
 • depășirea neregulamentară;
 • nerespectarea ordinelor polițistului rutier;
 • neprezentarea la unitatea de poliție când s-a produs doar un accident cu pagube materiale.

Suspendarea permisului de conducere pentru 60 de zile, se realizează pentru următoarele contravenții:

 • neacordarea priorității, depășirea neregulamentară sau trecerea pe roșu, dacă prin aceasta s-a produs un accident de circulație din care au rezultat pagube materiale;
 • nerespectarea interdicției temporare de circulație pe un drum public;
 • nerespectarea regulilor de circulație referitoare la coloane oficiale sau intercalarea într-o astfel de coloană;
 • circulația pe sens opus, cu excepția efectuării regulamentare a depășirii.

Pentru 90 de zile, permisul se suspendă doar în urma săvârșirii de către șoferi a următoarelor infracțiuni:

 • conducerea sub influența alcoolului, dacă fapta nu constituie infracțiune;
 • conducerea vehiculului cu probleme la sistemul de frânare sau la mecanismul de direcție;
 • neoprirea la trecerea la nivel cu calea ferată dacă barierele sau semibarierele sunt coborâte ori în curs de coborâre sau dacă semnalele cu lumini roșii și/sau sonore sunt active;
 • depășirea cu mai mult de 50 km/h a vitezei maxime admise pe drumul respectiv.

 

COD RUTIER 2020: schimbări pentru ciurculaţia în afara localităţilor

Pe viitor, șoferii ar putea să respecte o obligație existentă într-o nouă ipostază, potrivit unei propuneri legislative aflate de puțină vreme în dezbaterea senatorilor.

Astfel, ei vor trebui să utilizeze faza scurtă și pe drumurile naționale, nu doar pe cele europene, transmite avocatnet.ro.

Documentul aflat în dezbatere publică ar putea să-i oblige pe șoferi să folosească luminile de întâlnire sau faza scurtă, așa cum mai sunt acestea cunoscute și atunci când circulă pe timpul zilei pe drumurile naționale.

Obligația de a folosi faza scurtă pe timpul zilei sau, dacă mașina are așa ceva, cu luminile pentru circulația diurnă (DRL) există și acum, potrivit Codului rutier, în vigoare, doar pentru șoferii care circulă cu mașina pe autostrăzi, drumuri expres sau drumuri europene (notate cu E), nu și pentru cei care merg pe drumurile naționale.

Obligația e valabilă și în cazul șoferilor de tractoare agricole sau forestiere. De asemenea, în prezent, legislația rutieră obligă motocicliștii să folosească luminile de întâlnire pe toată durata deplasării acestora pe drumurile publice, fără să se numească clar, ca în cazul șoferilor, categoriile de drum pe care trebuie respectată obligația.

În țara noastră, anumite drumuri pot fi încadrate în două categorii, pe de o parte drumuri naționale și pe de alta drumuri europene. De exemplu, drumul național (DN 1 — București – Ploiești – Brașov – Cluj-Napoca – Oradea) se suprapune, cel puțin între București și Brașov, cu drumul european 60 (E60 — Brest, Franța – Irkeshtam, Kîrghîzstan).

Propunerea legislativă este destinată completării legislației naționale din domeniul circulației rutiere, în condițiile în care, în mai multe țări europene, legislația rutieră stabilește obligația de a folosi luminile de întâlnire în afara localităților, indiferent de tipul drumului, acest lucru având ca scop reducerea numărului de accidente auto.

Conform statisticilor UE, România se află pe unul din ultimele locuri în topul siguranței rutiere, cu 100 de decese în fiecare an, rezultate din accidente, media europeană fiind la jumătate (49 cazuri).

Proiectul de lege trebuie adoptat de deputați, promulgat de șeful statului și publicat în Monitorul Oficial pentru a se aplica.

 

loading...