COD RUTIER 2020. Cât este amenda pentru nepurtarea centurii sau depăşirea vitezei şi cum pot fi contestate

COD RUTIER.  Anul 2020 aduce noi modificări în Codul Rutier. Cele mai importante prevăd noi reguli pentru cei care vor să obțină permisul de conducere și obligativitatea ca persoanele în vârstă să facă controale medicale mai des. Din data de 1 iulie 2020, persoanele care vor să aibă carnet de conducere trebuie să aibă absolvite cel puțin 10 clase terminate.

15 ian. 2020, 08:10
COD RUTIER 2020. Cât este amenda pentru nepurtarea centurii sau depăşirea vitezei şi cum pot fi contestate

Codul rutier vine în fiecare an cu schimbări mai mici sau mai mari, pe care şoferii de opbicei le ignoră. De exemplu, cei amendaţi în perioada 1-8 ianuarie vor plăti sume uriaşe şi pentru încălcări banale ale legislaţiei deoarece punctul de amendă nu era plafonat.

COD RUTIER 2020. Cum rişti să iei amendă chiar dacă ai anvelope de iarnă. Schimbări uriaşe la obţinerea şi preschimbarea permisului

 1) Ce amenzi pot primi șoferii? Amenzile rutiere se acordă în funcție de un element de bază, numit „punct-amendă”. Cuantumul acestuia este de 145 de lei, însă cea mai mică sancțiune care poate fi acordată este de două puncte-amendă, adică de 290 de lei. În concret, discutăm de următoarele categorii de amenzi:
  • clasa I: 290 sau 435 de lei (două sau trei puncte-amendă);
  • clasa a II-a: 580 sau 725 de lei (patru sau cinci puncte-amendă);
  • clasa a III-a: de la 870 la 1.160 de lei (de la șase la opt puncte-amendă);
  • clasa a IV-a: de la 1.305 la 2.900 de lei (de la nouă la 20 de puncte-amendă);
  • clasa a V-a (însă numai pentru firme): de la 3.045 la 14.500 de lei (de la 21 la 100 de puncte-amendă). 

Amenzi uriaşe pentru biciclişti, se ajunge şi la 1000 de lei. Decizia de ultimă oră a Parlamentului 

2) Cum trebuie să arate un proces-verbal de contravenție, pentru a fi valabil? Dacă acesta nu este întocmit în conformitate cu prevederile legale, șoferii amendați ar putea să obțină anularea procesului-verbal în contencios administrativ.

Printre elementele obligatorii care trebuie conținute în procesul-verbal de constatare a contravenției (și pentru lipsa cărora se poate obține anularea procesului-verbal de contravenție), se numără:

  • numele și prenumele agentului constatator;
  • numele și prenumele contravenientului;
  • codul numeric personal pentru persoanele care au atribuit un asemenea cod, iar, în cazul persoanei juridice, denumirea și sediul acesteia;
  • fapta săvârșită și data comiterii acesteia;
  • semnătura agentului constatator.

Din 2018, lipsa din procesul-verbal de contravenție a codului numeric personal a persoanei sancționate atrage nulitatea procesului-verbal. Tot din 2018 discutăm și de o posibilitate de anulare a procesului-verbal de contravenție, dacă fapta nu e descrisă suficient (nu doar dacă fapta nu e descrisă deloc). Însă au apărut și vești proaste pentru șoferi: de exemplu, ei nu pot contesta sancțiunile rutiere, folosindu-se de marja de eroare a aparatelor radar.

3) Cum trebuie contestat un proces-verbal de contravenție? Aici, lucrurile ar trebui să fie suficient de clare – procesul-verbal trebuie să menționeze termenul și instanța la care se depune plângerea contravențională. În privința instanței, vorbim de judecătoria în a cărei circumscripție a fost săvârșită contravenția, iar, în privința termenului de depunere, 15 zile de la data înmânării sau comunicării procesului-verbal. În plus, dacă sunteți nemulțumiți de hotărârea judecătoriei, puteți face apel la tribunal.

 

Important! Plângerea contravențională suspendă executarea amenzilor, de la data înregistrării acesteia la instanță și până la pronunțarea hotărârii judecătorești. Și acest lucru se aplică inclusiv cu privire la situațiile de suspendare a permisului, scrie avocatnet.ro.

4) Pot persoanele amendate sau care au comis o contravenție să scăpe de plata sancțiunii și fără să facă nimic? Teoretic, da: prin operarea prescripției. Practic, se pot prescrie mai multe lucruri:

  • aplicarea sancțiunii amenzii contravenționale, în termen de 6 luni de la data săvârșirii faptei;
  • executarea sancțiunilor contravenționale, dacă procesul-verbal de constatare a contravenției nu a fost comunicat contravenientului în termen de cel mult două luni de la data aplicării sancțiunii;
  • dreptul statului de a cere executarea silită a amenzii contravenționale, în celălalte cazuri; aici, vorbim de un termen de cinci ani, care curge de la 1 ianuarie a anului următor celui în care a fost aplicată sancțiunea.

5) Unde poate fi plătită amenda? Plata poate să se facă în trei moduri – online, în conturi dedicate; prin instituții de credit autorizate cu care există încheiate convenții; la unitățile Trezoreriei Statului, pentru amenzile ale căror plăți se cuvin bugetului de stat, sau, dacă e vorba de amenzi ale căror plăți se cuvin bugetelor locale, la casieriile autorităților administrației publice locale ori ale altor instituții publice abilitate să administreze veniturile bugetelor locale.

Teoretic, la acest moment trebuiau să devină operaționale două conturi unice în care să fie posibilă plata amenzilor de circulație. Totuși, nici la acest moment nu sunt valabile aceste opțiuni, astfe că șoferii mai trebuie să aștepte pentru a putea folosi, efectiv, această opțiune. 

Atenție! Din 2018, șoferii au 15 zile la dispoziție în care pot plăti jumătate din cuantumul amenzii primite, însă nu pot să plătească amenda direct polițistului care le-a aplicat sancțiunea

6) Ce se întâmplă cu cei care au fost sancționați între 1 și 8 ianuarie 2020? În această perioadă, punctul amendă a fost de 223 de lei – deși el a revenit, între timp, la cuantumul de 145 de lei. Pentru cei care au fost sancționați conform valorilor ridicate, din primele zile ale anului, amenzile primite nu vor scădea. Ei vor trebui să plătească acele amenzi astfel cum au fost aplicate.