COD RUTIER 2021. Ce riscă şoferii care pun în parbriz iconiţe, odorizante sau roviniete

COD RUTIER 2021. Conform codului rutier, șoferii care obișnuiesc să își decoreze mașina cu diferite accesorii care reduc vizibilitatea riscă amenzi de aproape 3.000 de lei.

01 feb. 2021, 19:24
COD RUTIER 2021. Ce riscă şoferii care pun în parbriz iconiţe, odorizante sau roviniete
cod rutier 2021

COD RUTIER 2021. Conform legislaţiei rutiere în vigoare stabilește, „aplicarea de afișe, reclame publicitare, înscrisuri sau accesorii pe parbriz, lunetă sau geamurile laterale care restrâng sau estompează vizibilitatea” reprezintă o contravenție încadrată în clasa a IV-a de sancțiuni, potrivit avocatnet.ro.

COD RUTIER 2021. Ce riscă şoferii care pun în parbriz iconiţe, odorizante sau roviniete

Clasa a IV-a prevede aplicarea unei amenzi cuprinse între 9 și 20 de puncte de amendă, astfel că amenda poate varia între 1.305 lei și 2.900 de lei, pentru că punctul de amendă e 145 de lei. Potrivit sursei citate, pe lista accesoriilor intră odorizante, carnete de notițe, diverse obiecte religioase (icoane și cruciulițe), suporturi pentru diverse dispozitive electronice, zaruri supradimensionate, vinietele sau abțibilduri “colecționate” pe marginea parbrizului, pozele cu membri ai familiei sau cu prieteni trecuți în neființă. Anumiți șoferi lipesc aceste poze pe parbriz, de cele mai multe ori pe partea dreaptă, însă vor fi obligați să renunțe la acest obicei dacă nu vor să fie amendați. De asemenea, „aplicarea tratamentelor chimice sau a foliilor pe parbriz, lunetă sau pe geamurile laterale” reprezintă contravenție și e sancționată tot cu amendă de 2.900 de lei.

COD RUTIER 2021. Dialogul savuros dintre un şofer băut şi poliţist: Vinul roșu face bine la circulație! Chiar nu știți asta?

COD RUTIER 2021. În cât timp iese alcoolul din organism dacă vrei să te urci iar la volan

Există mai multe aplicaţii care estimează în cât timp nivelul de alcool din sângele tău ajunge la zero și care e ora la care te poți urca din nou la volan. Valoarea alcoolemiei este dată de cantitatea de alcool pur consumată, în grame, înmulţită cu 0,8 (densitatea alcoolului), totul împărţit la greutatea corporală a celui care a băut. Tot mai mulți cercetători au încercat să răspundă la această întrebare. Totuși, durata eliminării alcoolului din organism depinde de foarte mulți factori printre care greutatea celui care bea, tipul de băutură consumat, durata timpului în care este consumată băutura și cât de mult se odihnește șoferul după ce s-a delectat cu o anumită cantitate de alcool.

COD RUTIER 2021. Amenzi minine şi maxime în noul an

Medicii susțin că în ceea ce privește persoanele care consumă alcool pe stomacul gol, valoarea maximă a alcoolemiei se atinge în 20-30 de minute. Acest lucru se întâmplă deoarece metabolismul este mai rapid şi alcoolul ajunge mai repede în sânge.

Atenţie la alcoolemie

Alcoolemia de 0,10 mg/l înseamnă că o persoană are o parte de alcool pur la 10.000 de părţi de sânge. Până la o anumită limită, alcoolemia este sancționată cu amendă, dar riști să-ți pierzi și permisul. O alcolemie de până la 0,40 mg/ litru alcool pur în aerul expirat se sancţionează cu amendă de la 21 la 50 de puncte şi suspendarea permisului pentru 6 luni. Ce e peste intră la dosar penal. Așa că şoferii care sunt prinşi cu o îmbibaţie de alcool egală sau peste 0,40 g/l alcool pur în aerul expirat (minimum 0,80 g/l alcool pur în sânge), fapta constituie infracţiune şi se pedepseşte cu închisoare de la 1 la 5 ani sau cu amendă penală. Poliția Română are toleranță zero față de consumul de alcool la volan. Așa că bine ar fi să nu te urci niciodată pe scaunul șoferului dacă ai băut ceva înainte. Ține cont și de faptul că unele tipuri de alcool se elimină din corp mai greu decât altele.