COD RUTIER 2021. Dialogul savuros dintre un şofer băut şi poliţist: Vinul roșu face bine la circulație! Chiar nu știți asta?

Poliţiştii au anunţat că nu mai dau amenzi în semn de protest, dar o postare pe Facebook arată că legile rutiere se aplică în continuare cu aceeaşi rigoare.

16 ian. 2021, 22:07
COD RUTIER 2021. Dialogul savuros dintre un şofer băut şi poliţist: Vinul roșu face bine la circulație! Chiar nu știți asta?

COD RUTIER 2021. Ministerul de Interne publică un dialog savuros între un şofer şi un poliţist rutier. Şoferul, prins băut, îi spune poliţistului că a băut „doar” două pahare cu vin pentru că aşa e recomandat, iar vinul roşu face bine la circulaţie. Nu şi la cea rutieră.

Postarea a adunat în doar câteva minute de la publicare mii de like-uri şi sute de comentarii.

Iată mesajul postat pe pagina de Facebook a MAI:

Dialog între un poliţist şi un conducător auto, care a încercat să folosească o glumă din mediul online, pentru a justifica cifrele de pe etilotest care îl contraziceau.

– Dumneavoastră afirmaţi că nu aţi băut nimic, dar etilotestul arată altceva.
– Doar două pahare de vin roşu, domnul poliţist .
– Conform valorii de pe etilotest, cred că sunt mai multe. Dar nici nu mai contează.
– Pe cuvânt că au fost două! Şi le-am băut pentru că aşa e recomandat. Vinul roşu face bine la circulaţie! Chiar nu ştiţi asta?
– Dumneavoastră confundaţi circulaţia sângelui cu circulaţia rutieră.
– Păi, e tot circulaţie.
– Este, dar cu mari diferenţe. O să vă daţi seama în următoarele 90 de zile, cât o să fiţi pieton.
– De ce 90 de zile? E o provocare?
– Pentru că atât arată etilotestul că trebuie să circulaţi pe jos. Puteţi încerca şi bicicleta, dar nu vă recomandăm în această perioadă. Vedeţi, şi aceasta tot circulaţie e.

„Vinul rosu sau orice băutură alcoolică nu face deloc bine la circulaţia rutieră”, transmite Ministerul de Interne.

Dialog între un polițist și un conducător auto, care a încercat să folosească o glumă din mediul online, pentru a…

Posted by Ministerul Afacerilor Interne, Romania on Saturday, January 16, 2021

COD RUTIER 2021. Ce alcoolemie îți aduce dosar penal
Orice conducător auto ar trebui să știe că este interzis să urci la volan dacă ai consumat băuturi alcoolice. Deși mulți conducători auto au impresia că pot urca la volan fără a fi depistați dacă au consumat o singură bere, ei bine, nu este deloc așa.

Dacă o persoană are o alcoolemie de 0,10mg/l, înseamnă că are 1 parte alcool pur la 10,000 de părți de sânge. Important de știut este faptul că alcoolemia este sancționată contravențional dacă este mare. O alcoolemie de până la 0,40 mg/ litru alcool pur în aerul expirat se sancționează cu amendă de la 21 la 50 de puncte și suspendarea permisului pentru 6 luni.

Cod rutier 2021. Ce amendă riști să primești dacă ești prins băut la volan

Dacă șoferii sunt prinși cu o alcoolemie de peste 0,40 g/l alcool pur în aerul expirat, cea ce înseamnă minimum 0,80 g/l alcool pur în sânge, fapta constituie infracțiune. Acest lucru este pedepsit cu închisoare de la 1 la 5 ani sau cu amendă penală.În caz că șoferii sunt prinși de oamenii legi la volan cu o astfel de alcoolemie, există o serie de proceduri. După ce a fost testat, conducătorul auto este transportat la spital, unde i se recoltează probe biologice care stabilesc alcoolemia exactă. Rezultatele reprezintă probe de incriminare penală în instanța de judecată.

Alcoolemie uriaşă pentru şeful de poliţie găsit inconştient în maşină. Omul legii a intrat în comă alcoolică
„Persoana care conduce pe drumurile publice un vehicul pentru care legea prevede obligativitatea deținerii permisului de conducere, testată de polițistul rutier cu un mijloc tehnic omologat și verificat metrologic și depistată ca având o concentrație de până la 0,40 mg/l alcool pur în aerul expirat, îi poate solicita acestuia să i se recolteze mostre biologice în cadrul unităților sau instituțiilor medicale prevăzute la alin. (1), în vederea stabilirii îmbibației de alcool în sânge”, se arată în Codul Rutier 2021.

Alcoolemia este diferită de la o persoană la alta. O persoană care are o masă corporală de 70 de kilograme și bea un litru de bere, va avea o alcoolemie de 0,57 de grame la mie, întrucât un litru de bere echivalează cu ingerarea a 50 de grame de alcool pur, valoare înmulțită cu coeficientul de 0,8, rezultatul fiind împărțit la 70 de kg.