COD RUTIER 2021. Un nou semn rutier. Amenzi de 725 de lei pentru cei care nu respectă regula

Marcajul care va apărea în Bucureşti va fi aplicat pe asfalt cu o vopsea specială și va avea avea ca semn distinct o bicicletă.

17 aug. 2021, 12:20
COD RUTIER 2021. Un nou semn rutier. Amenzi de 725 de lei pentru cei care nu respectă regula

Cod rutier 2021.

Un nou tip de marcaj rutier va apărea pe marile bulevarde din Bucureşti în cel mult două săptămâni, iar cei care nu-l vor respecta vor primi amenzi mari. Mai exact, în intersecţii, primii trei metri după semafor vor fi rezervați exclusiv bicicliștilor și trotinetiștilor, potrivit digi24.ro.

Șoferii nu vor putea opri pe acest spațiu și vor ceda prioritate celor două categorii de participanți la trafic.  Conducătorii auto se arată nemulțumiți și spun că Primăria Capitalei ar fi trebuit să facă piste speciale bicicliștilor, nu să le dea prioritate pe străzi. De cealaltă parte, bicicliștii par mulțumiți de noul marcaj rutier.

Potrivit Codului Rutier, şoferii care vor opri pe marcajul destinat bicicliștilor și celor cu trotinetă vor putea fi amendați cu 725 de lei și le va fi suspendat permisul pentru 30 de zile.
Cod rutier 2021. Se pregătesc noi amenzi usturătoare pentru şoferii care nu respectă legea

Cod rutier 2021: Amenzi de 725 de lei pentru cei care nu respectă regula

Inițiatorul acestei măsuri spune că proiectul său va aduce beneficii Capitalei. „Încurajarea mobilității și deplasării alternative în București, încurajarea oamenilor să folosească mai mult bicicleta în deplasările din oraș, pentru că foarte multă lume se teme în momentul de față să circule pe marile bulevarde”, spune Nicorel Nicorescu, consilier la Consiliul General al Municipiului Bucureşti (CGMB).

Codul Rutier 2021: Trotinetele electrice reglementate în noul Regulament

Potrivit prevederilor OUG 13/2020, trotinetele electrice pot fi conduse doar de cei care au cel puțin 14 ani, iar tinerii care nu au împlinit încă 16 ani trebuie să poarte cască de protecție. Trotinetele electrice vor putea fi folosite doar pe pistele de bicicletă, iar dacă ele nu există, ele vor putea fi folosite doar pe drumurile din orașe, din moment ce Codul rutier stabilește, în prezent, că acestea se pot deplasa „numai pe sectoarele de drum unde viteza maximă admisă pentru circulația vehiculelor este de 50 km/h”.

Cod rutier 2021. Ce trebuie să ştie toţi bicicliştii despre obligaţiile şi restricţiile pe care trebuie să le respecte în trafic

Așadar, trotinetele nu pot fi folosite pe trotuare, decât atunci când viteza maximă constructivă nu depășește 6 km/h Știm deja, nimeni nu ar cumpăra o astfel de trotinetă electrică. Nerespectarea normelor privind circulația trotinetelor electrice constituie contravenție și se sancționează cu amenda prevăzută în clasa a III-a de sancțiuni, respectiv de la 6 la 8 puncte-amendă. La valoarea actuală a punctului de amendă, acest lucru înseamnă o valoare a amenzilor între 870 și 1.160 de lei.