COD RUTIER 2022. Ce se întâmplă dacă maşina din spate îţi dă flash-uri. Greşeala care îţi aduce o amendă de 1000 de lei

Condusul agresiv se manifestă mai ales pe puţinii kilometri de autostradă din România, iar una dintre manifestări este reprezentată de flashuri.
Filip Stan
26 aug. 2022, 20:06
COD RUTIER 2022. Ce se întâmplă dacă maşina din spate îţi dă flash-uri. Greşeala care îţi aduce o amendă de 1000 de lei

COD RUTIER 2022. România și-a menținut ultimul loc în topul european al siguranței rutiere, astfel că de la 1 ianuarie 2022 au intrat în vigoare noi sancţiuni. Şoferii care dau flashuri sau frânează brusc riscă amenzi de peste 1000 de lei şi suspendarea permisului, dar acest lucru nu opreşte tarele şoferilor români.

Şoferii agresivi ar putea fi disciplinaţi prin lege şi mai dur. Un nou proiect de modificare a Codului Rutier, care intră din nou în dezbatrea parlamentară în această toamnă, propune sancţiuni mult mai dure pentru teribilişti şi inconştienţi. Astfel, cei care intră pe contrasens pe autostradă vor rămâne pietoni pentru patru luni, iar cei care dau flashuri vor trebui să plătească 3.000 de lei amendă.

COD RUTIER 2022. „În ultima vreme s-a putut observa că românii au anumite dificultăți în a circula pe astfel de drumuri de mare viteză. Unii sunt grăbiți și încearcă să treacă de cei din față, fie cu presiuni sau semnale luminoase. Cum ar trebui să răspundem la flash-urile șoferilor agresivi?

În primul rând, pe autostradă se circulă pe prima bandă, cea de a doua fiind folosită pentru depășiri. Legat de flash-uri, a fost introdusă o prevedere care sancționează astfel de comportamente. În caz că facem o depășire, iar un alt șofer ne presează cu flash-uri, ar trebui să ne păstrăm calmul. Nu ar trebui să bruscăm comenzile mașinii, să ne continuăm depășirea, după care revenim pe prima bandă. Nu trebuie să dăm atenție celui din spatele nostru, deoarece atenția noastră trebuie să se concentreze asupra mașinii din fața noastră, pentru a evita orice pericol.

Principala cauză a accidentelor este nepăstrarea distanței față de mașina din față”, a transmis Poliţia Română pentru Promotor.

COD RUTIER 2022. Cum vor funcţiona radarele fixe în România. Va fi amendat şoferul sau proprietarul?
Şofatul „la mica înţelegere”, desfiinţat în instanţă. „Flashurile nu au o semnificaţie clară”. Capcana pentru şoferi de acum câţiva ani
Un şofer care a rămas fără permis din cauza unui neacordări de prioritate a contestat procesul verbal de contravenţie. Acesta a spus că „cele consemnate în cuprinsul procesului-verbal nu corespund realităţii, întrucât la momentul traversării intersecţiei a obsevat că se apropie un autoturism, iar acesta a făcut semn flash cu farurile, însemnând că poate trece prin mica înţelegere”. Şoferul a considerat astfel că „are acceptul de trecere şi-a continuat deplasarea, iar autoturismul în cauză i-a apărut brusc în faţă”.

„Cu privire la susţinerile petentului referitoare la flash-urile autoturismului condus de intervenientă, instanţa reţine că aceste sunt neîntemeiate neputând fi dovedite în cauză. În plus, instanţa reţine că nu se poate afirma că efectuarea unor semnale luminoase scurte, de tip flash, ar avea o semnificaţie clară, prestabilită, această manevră urmând a fi interpretată în funcţie de situaţia concretă în care se află conducătorii auto. Astfel, un conducător auto poate efectua flash-uri luminoase pentru a avertiza alt conducător auto că acesta are obligaţia de a-i acorda prioritate, nu neapărat că îi acordă prioritate sau pentru a-l avertiza că urmează o zonă supravegheată prin radar”, se mai arată în sentinţa Judecătoriei Brăila, care nu este definitivă, conform Adevărul.

COD RUTIER 2022. Veşti proaste pentru şoferi, amenzile pentru lipsa rovinietei se măresc din 20 august

Titi Aur, specialist în conducere defensivă, fost pilot de raliuri, a vorbit despre acest caz. „E o discuţie foarte lungă. Legal, nu are dreptate. Nu avea prioritate, la revedere, nu are ce face. Nu poate demonstra că i s-au făcut flashuri, dar şi dacă ar fi putut demonstra, era greu de dovedit că ăsta era motivul pentru care se făceau. Nu se poate contesta asta. Acum nişte ani, însă, erau nişte şmecheri cu maşini destul de stricate, lovite peste tot, care veneau în intersecţii unde aveau prioritate şi tu nu, îţi făceau semn să treci, şi când treceai intrau uşor şi te loveau. După care ameninţau că se duc la poliţie, te lasă fără permis pentru neacordare de prioritate şi mai trebuia să le faci şi maşina. Şi cereau astfel nişte sume de bani, mult mai mari decât costul reparaţiilor, pe motiv că dacă se duce la poliţie te lasă fără carnet. Ei făceau asta intenţionat şi aveau locuri favorite. Te lăsau să ieşi din benzinării, de pe străduţe secundare, etc”, a precizat Titi Aur pentru DC NEWS. 

COD RUTIER 2022: Greşeala banală care îţi poate aduce o amendă de 700 de lei la un control de rutină

Iată ce amenzi și sancțiuni pot primi șoferii care nu respectă regulile de circulație: “Un șofer care folosește în mod abuziv claxonul sau flash-urile pentru a elibera calea de rulare, frânarea bruscă cu scopul de a-l incomoda sau intimida pe șoferul din spate vor fi sancționate. Până în prezent, sancțiunile contravenționale erau aplicate pentru cauze generatoare ale accidentelor rutiere, dar acum trebuie să incriminăm și acest comportament abuziv pentru că șoferii pot conduce preventiv. Sancțiunea pentru acest comportament agresiv este prevăzută cu o amendă între 580 lei și 725 lei, iar permisul de conducere va fi reținut pentru o perioadă de 30 zile, dar dacă acel comportament agresiv are ca urmare și un accident în care s-au produs pagube materiale, sancțiunea contravențională crește până la 1 160 lei, iar permisul de conducere va fi suspendat pentru o perioadă de 60 de zile.

Spynews
Cum arată casa prezentatorului de la Insula Iubirii. Radu Vâlcan și Adela Popescu au finisaje premium și au dat pe o baterie de baie 8000 de lei
Bzi.ro
Anca Țurcașiu a făcut furori, în costum de baie, pe Instagram! La 54 de ani, artista arată impecabil!
Fanatik.ro
I se spune ”țara cavalerilor”. Statul cu două limbi oficiale care se află în inima mării
Capital.ro
Se confiscă banii în România. Vin direct la tine acasă și te verifică
Playtech.ro
Ce acte îți trebuie pentru a pleca în vacanță pe un vas de croazieră
DailyBusiness
Sute de frigărui din carne de câine, scoase la vânzare. Ofițerii de ordine publică au intervenit de URGENȚĂ
Adevarul
Mărturii despre brigada rusă care a fost poreclită „Triunghiul Bermudelor”: „Săracul, a nimerit în cea mai mortală unitate”
Spynews
Am aflat cine este noul iubit milionar al Emei Uta! Și-au dat întâlnire în mare secret la Mykonos | EXCLUSIV
Spynews
Bella Santiago a fost jefuită! Hoții i-au furat banii strânși în câteva luni. Artista a povestit totul, la Știrile Antena Stars |VIDEO
Evz.ro
Cadoul pe care Ceaușescu l-a făcut românilor. A devenit o mină de aur după zeci de ani
Ego.ro
Andreea Marin a făcut SENZAȚIE într-un costum de baie DECOLTAT. Vedeta are o siluetă perfectă, după ce a slăbit considerabil FOTO
Prosport.ro
FOTO. Ioana Tamaș, apariție incendiară în costum de baie. Imaigni hot cu soția lui Gabi Tamaș în Bali
wowbiz.ro
Suspectul crimei din Brăila a mărturisit tot ce s-a întâmplat în cabinetul stomatologic! Ce confesiune i-a făcut Marina Gavril înainte să fie omorâtă: "Mi-a zis că..."
Cancan.ro
Scenariu HALUCINANT: Andrei Versace, ucis din cauza unui politician?! Fratele lui face dezvăluiri bizare: „Sunt foarte multe ipoteze”
Playsport.ro
Ce i-a făcut Ianis Hagi proaspetei sale soții, pe scările bisericii, imediat după slujbă. Toată lumea a început să aplaude
kanald.ro
Cutremur vineri seara, în România! Ce magnitudine a avut seismul și unde s-a resimțit
Capital.ro
Lege pentru permisul de conducere. Românii care au primit strict interzis. Nu-l vor obține niciodată
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
FOTO. Aza Gabriela, apariție spectaculoasă în plină vară! Cum s-a afișat cântăreața
stirilekanald.ro
'O minciună, o înscenare!' Fiica suspectului crimei din Brăila face acuzații grave
substantial.ro
Via dell’Amore din Cinque Terre se redeschide după 12 ani
MediaFlux
CÂT ne COSTĂ VECHIMEA la PENSIE. Calcule pentru UN AN
Shtiu.ro
Care este țara europeană cu cei mai mulți țigani? Nu, nu e România!