COD RUTIER 2022. Greşeala banală care te poate costa scump chiar de azi

Conform noului cod rutier 2022, dacă aveți parbrizul, lunetă sau geamurile laterale extrem de murdare, s-ar putea să va aștepte o amendă usturatoare. Problema este că 8 puncte de amendă și de 1160 de lei sunt decise aleatoriu, totul ţinând de ochiul format al agentului de circulaţie.

31 oct. 2022, 08:09
COD RUTIER 2022. Greşeala banală care te poate costa scump chiar de azi

Cod Rutier 2022. Șoferii riscă amenzi pentru nerespectarea celor mai simple reguli. Prin urmare, dacă nu mențin curate toate geamurile mașinii cu care circulă, șoferii riscă amenzi de până la 1.160 de lei. Polițiștii vor putea sancționa „nerespectarea obligației de a menține permanent curate parbrizul, luneta și geamurile laterale ale autovehiculului, tractorului agricol sau forestier, dacă prin aceasta se restrânge sau se estompează vizibilitatea în timpul mersului”, potrivit modificărilor legislative.

Şoferii nu trebuie astfel să uite să îşi cureţe geamurile, pentru că şi în acest caz riscă amenzi, prevăzute în noul Cod Rutier 2022.  Potrivit autorităţilor, parbrizul, luneta şi geamurile laterale murdare le restrâng sau chiar le estompează vizibilitatea.

Pe lângă geamuri, șoferii trebuie să mențină curate și plăcuțele de înmatriculare. „Constituie contravenție conducerea unui vehicul ale cărui plăcuțe cu numărul de înmatriculare sau de înregistrare sunt deteriorate, murdare ori acoperite cu gheață sau zăpadă de natură a împiedica identificarea numărului de înmatriculare sau de înregistrare”, se arată în postarea oamenilor legii”, potrivit OUG 95/2022.

Amenzile pentru aceste fapte sunt cuprinse în clasa a III-a de sancțiuni, de la șase la opt puncte-amendă, adică sunt cuprinse între 870 și 1.160 de lei.

Cod rutier 2022. Amenzi usturătoare pentru excesul de noxe. Cât vor plăti şoferii dacă depăşesc limita legală
Amenzi de aceeași valoare riscă șoferii ce conduc un vehicul cu permisul auto expirat, cei ce nu păstrează o distanță laterală suficientă față de traficul de pe celălalt sens sau cei care nu permit mașinilor rămase în intersecție s-o părăsească, potrivit avocatnet.ro.

COD RUTIER 2022. De asemenea, odată cu noile modificări au fost prevăzute amenzi și pentru șoferii care folosesc în mod repetitiv luminile intermitente sau care au un comportament care intenționează să îi șicaneze pe alți participanți la trafic. Aceștia pot primi amendă cuprinsă între 1.305 si 2.900 de lei.

În plus, alți șoferi care vor primi amenzi mari sunt cei care îți împrumută mașinile unor persoane și care săvârșesc infracțiuni în timp ce se află la volan. Mai mult, în această situație, se elimină posibilitatea de a plăti amenda la jumătate în primele 15 zile.

Șoferii cărora li s-a suspendat permisul auto vor beneficia, după ce au susținut testul de verificare a regulilor de circulație, de o reducere a perioadei de suspendare cu o treime, nu la 30 de zile, cum era prevăzut anterior, potrivit drpciv.ro.

COD RUTIER 2022. Parlamentarii vor să schimbe regulile de circulație în sensul giratoriu, pentru că în aceste zone au loc multe accidente. Actuala definiție ar provoca confuzie și erori printre șoferi.

Astfel, noua definiție indică că șoferul care se află pe banda a doua de circulație și vrea să părăsească sensul giratoriu, va trebui să acorde prioritate șoferilor încadrați pe prima bandă de circulație. „Participantul la trafic încadrat pe banda a doua, care doreşte să părăsească sensul giratoriu la a doua ieşire, trebuie să acorde prioritate vehiculelor încadrate pe banda întâi, deoarece aceste autovehicule se deplasează în cadrul sensului giratoriu”, arată noua definiție.

COD RUTIER 2022. Şoferii care încalcă această regulă riscă amenzi de 4.500 de lei şi pot ajunge după gratii

Conform proiectului, Codul Rutier nu ar arăta și situația în care există mai multe benzi de circulație în sensul giratoriu. Astfel,  prevederile legislative de acum pot produce confuzie și erori prin definiția greșită a sensului giratoriu ca fiind intersecție.

COD RUTIER 2022. Titi Aur explică şi inconvenientele noii reguli

„Circulația în sens giratoriu, în intersecția cu sens giratoriu cum a fost denumită până acum, este destul de complicată și destul de greu de reglementat ca să se poată circula fără nciun fel de probleme. Schimbarea definiției poate să regleze puțin, dar nu definitiv. Teoretic, schimbarea definiției poate ajuta, dar mai ales în cazul în care avem de dat un verdict la un accident, cine cum a avut prioritate.
Se reglementează foarte clar – cel din stânga trebuie să îi dea prioritate celui de pe banda din dreapta. Dar eu pun următoarea problemă – dacă se pune unul pe banda din dreapta, la un sens giratoriu cu două sau trei benzi și merge continuu fără să oprească, se învârte practic în sensul giratoriu, atunci va avea prioritate continuă pentru că cei care vin din dreapta care intră în sensul giratoriu trebuie să îi acorde prioritate, iar cel care e în stânga și vrea să iasă în dreapta trebuie să îi acorde prioritate.

Deci și în această situație tot se va ajunge la mica înțelegere. Din păcate, sensul giratoriu care e o intersecție foarte sigură și care reduce foarte mult numărul de accidente grave complică această stare de cine are prioritate și oricum am face se ajunge la mica înțelegere.

Nu poți reglementa cu reguli perfecte și atunci vine capitolul din spate, știința, cum să circulăm corect, și educația și politețea. Hai să facem toți într-un fel încât să circulăm toți în regulă și să nu mergem pe încăpățânare, pentru că și această regulă va avea o problemă, dar cel puțin va fi definiția foarte clară. Se renunță la termenul intersecție, și atunci sensul giratoriu devine o zonă reglementată cu specific foarte clar, în această zonă e ca și cum ar fi un drum care se tot învârte în jurul mijlocului sensului giratoriu și cei care vin și intră trebuie să acorde prioritate, iar cei care vor ieși trebuie să fie cât mai pe dreapta dacă nu să acorde prioritate celui care merge prin dreapta. Regula e clară, dar va fi greu de aplicat”, a explicat Titi Aur, pilot și expert în conducere defensivă.