COD RUTIER 2022. Greşeala care te lasă fără talon. Toţi şoferii trebuie să ştie asta!

Potrivit codului rutier, şoferii care nu-şi schimbă la timp anvelopele de iarnă riscă să rămână fără talonul auto. De asemenea, aceştia vor primi şi o amendă destul de piperată.

03 oct. 2022, 18:23
COD RUTIER 2022. Greşeala care te lasă fără talon. Toţi şoferii trebuie să ştie asta!

COD RUTIER 2022. Potrivit prevederilor, utilizarea cauciucurilor de iarnă este obligatorie pentru toţi şoferii care circulă pe drumurile acoperite cu zăpadă, gheaţă sau polei. Toţi cei care nu respectă regulile riscă sancţiuni dure.

COD RUTIER 2022. Sancţiuni dure pentru şoferii care nu respectă regulile

Citeşte şi COD RUTIER 2022. Semnul care poate lăsa 99% dintre şoferi fără carnet

Iarna se apropie iar şoferii trebuie să-şi pregătească deja maşinile. Potrivit codului rutier, este obligatoriu să ai în portbagaj un săculeţ cu nisip şi o lopată pe care să o poţi folosi în caz că rămâi înzăpezit.

De asemenea, autovehiculele cu greutatea de peste 3,5 tone trebuie echipate cu dispozitive antiderapante.

Cei care nu respectă aceste reguli riscă să fie penalizaţi cu 9-20 puncte de amendă şi cu reținerea certificatului de înmatriculare/înregistrare al autoturismului. Aceştia vor primi doar o dovadă înlocuitoare fără drept de circulație. Talonul se va restitui în baza dovezii că mașina a fost echipată corespunzător cu anvelope de iarnă.

Reamintim că un punct de amendă este echivalentul cu 145 de lei, astfel că şoferii care vor fi prinşi cu maşinile neechipate corespunzător la iarnă riscă amenzi cuprinse între 1305 și 2900 lei.

De asemenea, toţi şoferii trebuie să ştie că pot plăti jumătate din amenda primită, în termen de 15 zile.

Atenţie, în caz de accident, anumite companii de asigurări nu plătesc despăgubiri pentru mașinile neechipate cu cauciucuri de iarnă.

Citeşte şi COD RUTIER. 10 semne pe care şi le fac şoferii în trafic. Ce însemană flash-urile din spate, claxonul scurt sau frâna bruscă