COD RUTIER 2022. Semnul care poate lăsa 99% dintre şoferi fără carnet

Semnele de circulaţie importante rămân o constantă în codul rutier, însă aproape în fiecare an apar alte marcaje şi indicatoare rutiere care bulversează conducătorii auto

18 sept. 2022, 17:47
COD RUTIER 2022. Semnul care poate lăsa 99% dintre şoferi fără carnet

COD RUTIER 2022. Acesta este unul dintre indicatoarele de avertizare din Codul rutier. Acest indicator arată că urmează un pod îngust pe drumul ales de tine. De asemenea, semnul atenționează șoferul că trebuie să încetinească și să aibă grijă la mașinile din trafic. Este recomandat să îți verifici traiectoria înainte de a pleca de acasă și să încerci să alegi cel mai sigur traseu pe care îl ai în vizor până la destinație, scria gandul.ro.

În Codul rutier sunt reglementate mai multe tipuri de semne de circulație, respectiv indicatoare și marcaje rutiere, printre care:

  • De avertizare
    De interzicere sau restricție
    De prioritate
    De obligare
    De informare
    De orientare
    De informare  turistică
    Panouri adiționale
    Indicatoare instalate la trecerea cu calea ferată
    Indicatoare kilometrice
    Mijloace auxiliare de semnalizare a lucrărilor
  • Indicatoare rutiere temporare

 

COD RUTIER. 10 semne pe care şi le fac şoferii în trafic. Ce însemană flash-urile din spate, claxonul scurt sau frâna bruscă
COD RUTIER 2022. Potrivit publicațiilor de specialitate, indicatorul „Drum îngustat pe ambele părți” se amplasează la 100-200 m de locul în care sectorul de drum începe să se îngusteze pe ambele părți cu cel puțin jumătate de metru. La întâlnirea acestui indicator, conducătorul auto poate preventiv să reducă viteză, iar manevrele de oprire, staționare, mersul înapoi și întoarcerea sunt interzise. Depășirea este permisă.

În categoria semnelor de circulație de avertizare intră:

  • Curbă la dreapta
    Curbă dublă
    Coborâre periculoasă
    Urcare cu înclinare mare
    Curbă dublă sau o succesiune de mai mult de două curbe, prima la dreapta
    Curbă deosebit de periculoasă
    Panouri succesive pentru curbe deosebit de periculoase
    Drum îngustat pe partea dreaptă
    Drum îngustat pe partea stângă
    Acostament periculos
    Drum aglomerat
    Tunel
    Pod mobil
    Ieșire spre un chei sau mal abrupt
    Drum cu denivelări
    Denivelare pentru limitarea vitezei
    Drum lunecos
    Împreșcare cu pietriș
    Căderi de pietre
    Presemnalizare trecere pietoni
    Copii
    Bicicliști
    Animale
    Lucrări
    Semafoare
    Aeroport
    Vânt lateral
    Circulație în ambele sensuri
    Alte pericole
    Accident
    Intersecție de drumuri
    Intersecție cu drum fără prioritate
    Intersecție cu drum fără prioritate
    Presemnalizare intersecție cu sens giratoriu
    Trecere la nivel cu cale ferată cu bariere sau semibariere
    Trecere la nivel cu o cale ferată fără bariere
    Trecere la nivel cu linii de tramvai
    Mașini și utilaje agricole
    Presemnalizarea unei amenajări rutiere care permite întoarcerea vehiculului
    Baliză direcțională care indică ocolirea obstacolului prin partea stângă
    Baliză direcțională care indică ocolirea obstacolului prin partea dreaptă
    Baliză bidirecțională
    Panouri suplimentare pentru trecerea la nivel cu cale ferată
    Panouri suplimentare la nodurile rutiere de pe autostrăzi
    Trecere la nivel cu o cale ferată, fără bariere
    Trecere la nivel cu cale ferată dublă, fără bariere

COD RUTIER 2022. Noul semn rutier care îi va încurca pe şoferii din Bucureşti. Se dau amenzi uriaşe celor care nu respectă noile reguliCOD RUTIER 2022. Semnul de circulaţie care bulversează şoferii şi la opt ani de la apariţie

Triunghiul roșu cu bulina neagră este un semn de circulație, care apare în intersecțiile și pe drumurile fără vizibilitate, mai exact în locurile unde s-au produs mai multe accidente rutiere. Astfel de indicatoare au fost montate inițial în București, în 30 de locuri cu intersecţii şi drumuri în care se produceau des accidente. Apoi, numărul lor a cresut, fiind montate în toată țara. De exemplu, triunghiul roșu cu bulina neagră a apărut în curba de pe Dealul Feleacului din Cluj, care a înregistrat 9 decedaţi și 10 răniţi, în doar 10 accidente. De asemenea, se află lângă Podul Ciurel, unde au avut loc numeroase salturi pe şinele de tramvai.

Anunţ important pentru şoferi: Un NOU SEMN DE CIRCULAŢIE amplasat de astăzi în Bucureşti

Acest indicator rutier poate fi găsit în toate țările europene, în unele fiind însoțit de panoul pe care scrie ”accident black spot “. Indicatorul rutier cu triunghi roșu și bulină neagră face parte din seria de indicatoare de avertizare. Acesta semnalează o zonă cu risc ridicat de accident. Mai exact, indică un sector de drum cu lungimea de maximum un kilometru, pe care, într-o perioadă de cinci ani consecutivi, s-au înregistrat minimum zece accidente grave de circulație, soldate cu cel puțin zece persoane decedate sau rănite grav.

La întâlnirea acestui indicator este recomandată reducerea vitezei de deplasare, sporirea atenției și evitarea efectuării oricăror manevre riscante. Indicatorul rutier cu triunghi roșu și bulină neagră face parte din seria de indicatoare de avertizare.

Semnificația indicatoarelor de avertizare
Există aproximativ 50 de indicatoare rutiere de avertizare. De regulă, acestea sunt reprezentate de un triunghi roșu, în interiorul căruia se află, pe fundal alb, un semn (de exemplu, o bulină neagră, un animal, o săgeată etc.). Astăzi vom vorbi despre cele mai întâlnite indicatoare rutiere de avertizare.

Atenţie mare la acest INDICATOR RUTIER. Vă poate aduce amenzi mari

Un indicator frecvent întâlnit este cel care arată curba la dreapta sau curba la stânga. Primul se montează cu circa cel mult 200 de metri înainte de o curbă la dreapta. Fiind un semn de avertizare, şoferii nu sunt obligaţi să facă ceva anume (decât în cazul în care există un panou adiţional), însă nu au voie să oprească, să staţioneze pe carosabil, dar nici să întoarcă sau să depăşească în lipsa unei vizibilităţi foarte bune. De regulă, dacă în zona curbelor fără vizibilitate, panoul este adiţionat unui marcaj compus din linii continue. Indicatorul ce semnalează curbă la stânga se montează la minim 200 de metri de o curbă la stânga. Datoria şoferilor este aceea de a reduce viteza de deplasare şi de a nu executa manevre de depăşire, de mers înapoi sau de întors, atât timp cât vizibilitatea în respectiva curba nu este prea bună.

COD RUTIER 2021: Greşeala care vă poate aduce amenzi de 725 de lei în weekend

Semnul de circulație ce indică drum cu denivelări informează şoferii că în următorii 100-200 de metri vor întâlni porţiuni denivelate de drum, motiv pentru care ei trebuie să circule cu atenţie şi să reducă viteza pentru a nu produce accidente. De asemenea, indicatorul „Denivelare pentru limitarea vitezei” se montează cu scopul de a micşora viteza de deplasare în zonele intens circulate de copii, precum şi pe străzile secundare, în locurile în care se produc frecvent accidente rutiere ca urmare a excesului de viteză.

Indicatorul „Presemnalizare trecere de pietoni” atenţionează şoferii cu privire la existenţa unei treceri de pietoni în următorii 50-150 de metri. Conducătorilor li se recomandă să reducă din timp viteza de deplasare şi să circule cu atenţie sporită.

Indicatoare des întâlnite sunt și „Vânt lateral”, „Circulaţie în ambele sensuri” și „Alte pericole”. „Vânt lateral” indică şoferilor că zona imediat următoare este cunoscută pentru curenţii foarte puternici de aer (vânt), care o străbat. Şoferii trebuie să circule cu viteză redusă şi să fie precauţi la trecerea pe lângă vehicule cu gabarit foarte mare, întrucât exista riscul de formare a fenomenului de absorbţie. Indicatorul ce semnalează „Circulaţie în ambele sensuri” se amplasează la ieşirea de pe străzile cu circulaţie într-un singur sens şi are rolul de a îi atenţiona pe şoferi cu privire la circulaţia în ambele sensuri.

„Alte pericole” se amplasează anterior unei zone în care există riscuri pentru cei care se deplasează într-o maşină, riscuri care nu au un indicator specific. Întâlnirea acestui indicator pe sensul de mers implică o creştere a atenţiei şi o scădere a vitezei de deplasare.

COD RUTIER 2021. Un nou semn rutier. Amenzi de 725 de lei pentru cei care nu respectă regula

Cod rutier 2021. Un nou tip de marcaj rutier va apărea pe marile bulevarde din Bucureşti, iar cei care nu-l vor respecta vor primi amenzi mari. Mai exact, în intersecţii, primii trei metri după semafor vor fi rezervați exclusiv bicicliștilor și trotinetiștilor, potrivit digi24.ro.

Șoferii nu vor putea opri pe acest spațiu și vor ceda prioritate celor două categorii de participanți la trafic.  Conducătorii auto se arată nemulțumiți și spun că Primăria Capitalei ar fi trebuit să facă piste speciale bicicliștilor, nu să le dea prioritate pe străzi. De cealaltă parte, bicicliștii par mulțumiți de noul marcaj rutier.

Potrivit Codului Rutier, şoferii care vor opri pe marcajul destinat bicicliștilor și celor cu trotinetă vor putea fi amendați cu 725 de lei și le va fi suspendat permisul pentru 30 de zile.

Cod rutier 2021. Se pregătesc noi amenzi usturătoare pentru şoferii care nu respectă legea

Cod rutier 2021: Amenzi de 725 de lei pentru cei care nu respectă regula

Inițiatorul acestei măsuri spune că proiectul său va aduce beneficii Capitalei. „Încurajarea mobilității și deplasării alternative în București, încurajarea oamenilor să folosească mai mult bicicleta în deplasările din oraș, pentru că foarte multă lume se teme în momentul de față să circule pe marile bulevarde”, spune Nicorel Nicorescu, consilier la Consiliul General al Municipiului Bucureşti (CGMB).

Codul Rutier 2021: Trotinetele electrice reglementate în noul Regulament

Potrivit prevederilor OUG 13/2020, trotinetele electrice pot fi conduse doar de cei care au cel puțin 14 ani, iar tinerii care nu au împlinit încă 16 ani trebuie să poarte cască de protecție. Trotinetele electrice vor putea fi folosite doar pe pistele de bicicletă, iar dacă ele nu există, ele vor putea fi folosite doar pe drumurile din orașe, din moment ce Codul rutier stabilește, în prezent, că acestea se pot deplasa „numai pe sectoarele de drum unde viteza maximă admisă pentru circulația vehiculelor este de 50 km/h”.

Cod rutier 2021. Ce trebuie să ştie toţi bicicliştii despre obligaţiile şi restricţiile pe care trebuie să le respecte în trafic

Așadar, trotinetele nu pot fi folosite pe trotuare, decât atunci când viteza maximă constructivă nu depășește 6 km/h Știm deja, nimeni nu ar cumpăra o astfel de trotinetă electrică. Nerespectarea normelor privind circulația trotinetelor electrice constituie contravenție și se sancționează cu amenda prevăzută în clasa a III-a de sancțiuni, respectiv de la 6 la 8 puncte-amendă. La valoarea actuală a punctului de amendă, acest lucru înseamnă o valoare a amenzilor între 870 și 1.160 de lei.

Cod rutier 2022, noi schimbări

Noua limită de viteză

Avem un nou prag de viteză, pentru care se aplică o perioadă de suspendare a permisului de 120 de zile. Este vorba de depășirea cu peste 70 km/h a limitei legale de viteza. Pe lângă asta, se aplică și cea mai usturătoare amendă, din clasa a IV-a de sancțiuni. Desigur, amenda se reduce cu 50%, dacă este plătită într-un interval de 15 zile, conform prevederilor.

Circulația pe autostradă

Am văzut ce înseamnă comportamentul inadecvat și chiar periculos al unor șoferi care circulă pe autostrăzile din România. Astfel, Codul Rutier 2022 vine cu prevederi noi în privința întoarcerii și mersului pe contrasens, care duce automat la suspendarea permisului pe 120 zile, fără drept de reducere a perioadei de pedeapsă.

Totodată, conducerea fără motiv întemeiat pe banda de urgență va fi acum amendată mai sever (clasa a IV-a de puncte-amendă), respectiv cu o sancțiune nouă: permis suspendat pentru 90 de zile.

Traversarea căilor ferate

S-a majorat și sancțiunea privind traversarea neregulamentară a căilor ferate. Astfel, suspendarea dreptului de a conduce se mărește la 120 de zile, respectiv este prevăzută o amendă din clasa a IV-a de sancțiuni.

Depășirile neregulamentare

O altă schimbare importantă în Codul Rutier 2022 vizează efectuarea depășirilor neregulamentare, care acum sunt sancționate mai aspru. Prin urmare, clasa de sancțiuni a urcat o poziție, la 6-8 puncte de amendă, dar s-a mărit și perioada de permis suspendat, la 60 de zile.