COD RUTIER 2022. Lovitură pentru sute de mii de şoferi. Amenzi de 2000 de lei de miercuri

Polițele de asigurare RCA de la City Insurance expiră miercuri. Ele vor fi anulate de drept după ce societatea de asigurări a intrat în faliment. Șoferii trebuie să încheie altă asigurare, dar pot solicita returnarea sumei aferente perioadei care rămâne neacoperită.

10 mai 2022, 22:50
COD RUTIER 2022. Lovitură pentru sute de mii de şoferi. Amenzi de 2000 de lei de miercuri

COD RUTIER 2022. Lovitură pentru sute de mii de șoferi începând de miercuri, 11 mai, din cauza falimentului City Insurance. Amenda pentru absența unei asigurări RCA este cuprinsă între 1.000 și 2.000 de lei. În baza Codului Rutier, Poliția poate decide, ca măsuri suplimentare, reținerea certificatului de înmatriculare al mașini sau reținerea plăcuțelor cu numărul de înmatriculare.

Poliţele RCA de la City Insurance expiră miercuri. Toţi şoferii români trebuie să facă asta urgent
Polițele RCA de la falimentara City Insurance expiră toate în aceeași zi în România. Începând de miercuri, 11 mai 2022, polițiele RCA emise de City nu vor mai fi valabile. Săptămâna trecută, Autoritatea de Supraveghere Financiară a emis un avertisment în acest sens.

În această situația se regăsesc sute de mii de români. Potrivit ASF, la data de 11 mai 2022, când se va produce denunțarea automată a contractelor de asigurare, vor mai fi în vigoare 498.255 de polițe de asigurare RCA emise de City Insurance. Astfel, ASF le-a recomandat proprietarilor de mașini asigurați de City Insurance să se îndrepte către un alt asigurător.

Posesorii de polițe de asigurare RCA emise de City Insurance trebuie să încheie o nouă asigurare, la un alt asigurător, până pe data de 11 mai 2022. În caz contrar, aceștia sunt pasibili de sancțiuni în concordanță cu legile în vigoare.

Amenda pentru absența unei asigurări RCA este cuprinsă între 1.000 și 2.000 de lei. În baza Codului Rutier, Poliția poate decide, ca măsuri suplimentare, reținerea certificatului de înmatriculare al mașini sau reținerea plăcuțelor cu numărul de înmatriculare, a atenționat Autoritatea de Supraveghere Financiară.

Autoritatea de Supraveghere Financiară (A.S.F.) atrage atenția asupra faptului că polițele RCA emise de societatea City Insurance încetează de drept pe 11 mai 2022, chiar dacă perioada de valabilitate a acestora depășește data menționată.

Primul pas astăzi este să vă faceți o asigurare nouă. Al doilea pas pentru recuperarea banilor este să intrați pe site-ul Fondului de Garantare a Asiguraților. Sunt absolut toate informațiile cu privire la procedură și la documentele necesare recuperării acestei sume.”, a transmis purtătorul de cuvânt al ASF, Daniel Apostol.

Valabilitatea poliţelor RCA de la City Insurance, prelungită. Decizie de ultima oră a Guvernului
Tribunalul București a admis cererea de deschidere a procedurii de faliment formulată de A.S.F. pe numele societății SAR City Insurance S.A. pe data de 9 februarie 2022, iar conform Legii 85/2014 privind procedurile de prevenire a insolvenței și de insolvență, articolul 262 „în termen de 90 de zile de la data pronunțării hotărârii de deschidere a procedurii de faliment, polițele de asigurare încheiate de societatea de asigurare/reasigurare încetează de drept; în aceleași condiții, se vor denunța și contractele de reasigurare.“

Având în vedere cele precizate, posesorii de polițe de asigurare RCA emise de City Insurance trebuie să încheie o nouă asigurare, la un alt asigurător, până pe data de 11 mai 2022. În caz contrar, aceștia sunt pasibili de sancțiuni în concordanță cu legile în vigoare. Amenda pentru absența unei asigurări RCA este cuprinsă între 1.000 și 2.000 de lei. În baza Codului Rutier, Poliția poate decide, ca măsuri suplimentare, reținerea certificatului de înmatriculare al mașini sau reținerea plăcuțelor cu numărul de înmatriculare.

Clienții City Insurance ale căror contracte de asigurare sunt denunțate automat pe 11 mai 2022, pot solicita returnarea părții din prima de asigurare proporțională cu perioada de valabilitate rămasă în vigoare. Spre exemplu, dacă polița a fost încheiată pe o perioadă de un an și expiră pe 11 septembrie 2022, clientul are dreptul de a solicita returnarea unei treimi din valoarea primei plătite (proporțional cu cele 4 luni din 12 rămase în vigoare). Clienții City Insurance pot solicita returnarea părții din primă și înainte de termenul de 11 mai, dacă decid denunțarea poliței din proprie inițiativă.

Șoferii care nu cumpără o poliță nouă nu vor fi despăgubiți
Persoanele implicate din postura de păgubit în accidente provocate de asigurați RCA ai City Insurance, care nu au cumpărat o poliță nouă după data de 11 mai 2022, nu vor putea fi despăgubite în baza poliței City Insurance, chiar dacă datele înscrise pe ea arată că se află încă în perioada de valabilitate.

Terții păgubiți se pot adresa Biroului Asigurătorilor de Autovehicule din România (BAAR) pentru a fi despăgubiți din Fondul de Protecție a Victimelor Străzii (FPVS), doar în situația în care accidentul a implicat și vătămări corporale sau decese.

În caz contrar, terții păgubiți nu se pot adresa niciunui organism sau asigurător și vor fi nevoiți să se îndrepte împotriva șoferului vinovat pentru recuperarea prejudiciului.

„Pentru recuperarea primelor de asigurare datorate pentru perioada în care riscul nu a fost acoperit te vei adresa Fondului de Garantare a Asiguraților, printr-o cerere de plată, transmisă ori prin intermediul poștei la sediul acestuia, ori prin e-mail la adresa [email protected]”, punctează lichidatorul judiciar al City Insurance într-un ghid pentru creditorii societății în faliment, citat de avocatnet.ro.

Notificarea de denunțare a poliței se face direct la City Insurance, la adresa de e-mail: [email protected]

Conform Fondului de Garantare a Asiguraților (FGA), la data de 11 mai 2022, când se va produce denunțarea automată a contractelor de asigurare, vor mai fi în vigoare 498.255 de polițe de asigurare RCA emise de City Insurance.