Poliţele RCA de la City Insurance expiră miercuri. Toţi şoferii români trebuie să facă asta urgent

De miercuri, 11 mai, şoferii care au asigurare de la City Insurance rămân fără RCA valabilă. Aceştia trebuie să-şi facă urgent altă asigurare, în caz contrar riscă să fie amendaţi.

10 mai 2022, 15:43
Poliţele RCA de la City Insurance expiră miercuri. Toţi şoferii români trebuie să facă asta urgent

Poliţele RCA de la City Insurance expiră miercuri. Acestea vor fi anulate,  după ce societatea de asigurări a intrat în faliment. În aceste condiţii,

Poliţele RCA de la City Insurance expiră. Lovitură pentru sute de mii de şoferi români

Citeşte şi Cât costă asigurarea RCA dacă faci un accident. Ce prevede sistemul Bonus-Malus

Şoferii care au încă poliţe RCA de la City Insurance sunt nevoiţi să facă o nouă asigurare.

„Primul pas astăzi este să vă faceți o asigurare nouă. Al doilea pas pentru recuperarea banilor este să intrați pe site-ul Fondului de Garantare a Asiguraților. Sunt absolut toate informațiile cu privire la procedură și la documentele necesare recuperării acestei sume.”, a transmis purtătorul de cuvânt al ASF, Daniel Apostol, la Antena 3.

Cei care nu-şi fac o altă asigurare riscă amenzi cuprinse între 1.000 și 2.000 de lei. În baza Codului Rutier, poliţiştii pot decide, ca măsuri suplimentare, reținerea certificatului de înmatriculare al mașini sau reținerea plăcuțelor cu numărul de înmatriculare.

Dacă eşti lovit de un şofer cu RCA la City Insurence după data de 11 mai, nu vei mai putea fi despăgubit în baza poliţei de asigurare, chiar dacă datele înscrise pe ea arată că se află încă în perioada de valabilitate.

Persoanele păgubite se pot adresa Biroului Asigurătorilor de Autovehicule din România (BAAR) pentru a fi despăgubiți din Fondul de Protecție a Victimelor Străzii (FPVS), doar în situația în care accidentul a implicat și vătămări corporale sau decese.

În caz contrar, păgubiţii nu se pot adresa niciunui organism sau asigurător și vor fi nevoiți să se îndrepte împotriva șoferului vinovat pentru recuperarea prejudiciului.

„Pentru recuperarea primelor de asigurare datorate pentru perioada în care riscul nu a fost acoperit te vei adresa Fondului de Garantare a Asiguraților, printr-o cerere de plată, transmisă ori prin intermediul poștei la sediul acestuia, ori prin e-mail la adresa [email protected]”, punctează lichidatorul judiciar al City Insurance într-un ghid pentru creditorii societății în faliment, citat de avocatnet.ro.

Important de reţinut este că şoferii care au asigurare la City Insurence pot cere returnarea părții din prima de asigurare proporțională cu perioada de valabilitate rămasă în vigoare. De exemplu, dacă polița a fost încheiată pe o perioadă de un an și expiră pe 11 septembrie 2022, clientul are dreptul de a solicita returnarea unei treimi din valoare primei plătite (proporțional cu cele 4 luni din 12 rămase în vigoare).

Clienții City Insurance pot solicita returnarea părții din primă și înainte de termenul de 11 mai, dacă decid denunțarea poliței.

Citeşte şi Plafonarea preţurilor la poliţele RCA, adoptată tacit în Senat. Câţi bani vor plăti acum şoferii pentru asigurarea la maşină