COD RUTIER 2022. Ministrul de Interne, semnal de alarmă pentru şoferi: „Asistăm la un adevărat carnagiu pe şosele”

Lucian Bode a anunţat că 45 de laboratoare mobile de educaţie rutieră vor intra în dotarea Poliţiei Române. De asemenea, ministrul de Interne atrage atenţia asupra numărului mare de accidentele rutiere grave, cauzate de nerespectarea regulilor de circulaţie.

16 mart. 2022, 12:10
COD RUTIER 2022. Ministrul de Interne, semnal de alarmă pentru şoferi: „Asistăm la un adevărat carnagiu pe şosele”

COD RUTIER 2022. Ministrul de Interne atrage atenţia asupra numărului mare de oameni care mor zilnic pe şoselele din România. Potrivit statisticilor, în ultimii trei ani, zi de zi, au avut loc în medie 18 accidente grave

COD RUTIER 2022. Anunţul făcut de Lucian Bode

Lucian Bode a anunţat că miercuri, 16 martie, vor intra în dotarea Poliţiei Române şi a structurilor teritoriale ale Poliţiei Rutiere 45 de echipamente complexe, destinate educaţiei rutiere.

Citeşte şi Val de accidente pe şoselele din România. Doi şoferi au murit pe loc 

”Aceste laboratoare educaţionale mobile, în valoare de aproximativ 1,5 milioane de euro, achiziţionate în cadrul unui proiect european amplu, cu un buget total de aproximativ 5,2 milioane de euro, au ca scop conştientizarea şi responsabilizarea tuturor actorilor din societate, care din postura de participanţi la trafic, se expun riscurilor majore atunci când încalcă regulile de circulaţie.

Misiunea pe care o promovăm este axată pe interacţiune, prezenţă activă pe teren şi în şcoli şi promocarea de campanii naţionale de educaţie rutieră.

Sunt adeptul prevenţiei şi acest proiect are acest caracter şi un public ţintă. Este un proiect adaptabil, naţional, care se va plia foarte bine pe nevoile identificate la nivel local, în funcţie de specificul zonei, cauzele accidentelor şi profilul victimelor”, a declarat Lucian Bode.

Ministrul de Interne a mai spus că, în privinţa siguranţei rutiere, lucrurile nu se corectează sau ameliorează de la sine.

”Obţinerea unui comportament preventiv în trafic ţine de un efort constant şi continuu, iar efectele se vor vedea pe termen mediu şi lung. 275 de persoane decedate în 637 de accidente rutiere, în primele luni ale anului 2022”, a mai precizat Lucian Bode.

Acesta spune că principalele trei cauze ale accidentelor grave se menţin aceleaşi din ultimii trei ani, viteza excesivă, indisciplina în trafic a pietonilor şi neacordarea priorităţii de trecere pentru pietoni sau vehicule.

”Putem spune că veriga cea mai slabă este factorul uman. Zilnic, timp de trei ani, mor 5 oameni, iar o comunitate de mărime medie dispare la fiecare trei ani, doar ca urmare a accidentelor rutiere.

Asistăm la un adevărat carnagiu pe şosele, ceea ce ne plasează, din păcate, pe un loc deloc onorabil în ierarhia ţărilor europene, cu un număr ridicat de decese ca urmare a producerii de accidente rutiere”, a mai transmis ministrul.

Lucian Bode a mai declarat că în ultimii trei ani, zi de zi au avut loc în medie 18 accidente grave, în fiecare zi, soldate cu cinci pierderi de vieţi omeneşti.

Citeşte şi Accident grav pe A1! O mașină răsturnată și o persoană încarcerată! Elicopter SMURD, intervenție de urgență