COD RUTIER 2022. Se schimbă iar regulile rutiere din cauza accidentelor, un nou proiect în Parlament

Mai mulţi parlamentari USR au depus un proiect de lege pentru creşterea siguranţei transportului şcolar.

19 iul. 2022, 13:08
COD RUTIER 2022. Se schimbă iar regulile rutiere din cauza accidentelor, un nou proiect în Parlament

COD RUTIER 2022. Parlamentarii USR Denisa Neagu, Silvia Dinică şi Pollyanna Hangan au depus un proiect de lege la Senat prin care sunt introduse mai multe reglementări de siguranţă pentru autovehiculele destinate transportului şcolar.

COD RUTIER 2022, cel mai mic accident va fi monitorizat. Schimbare majoră pentru toţi şoferii de azi, dispozitiv OBLIGATORIU inclusiv pe camioane DOCUMENT
„Am iniţiat acest proiect pentru că îmi doresc ca elevii să călătorească în condiţii de siguranţă sporită atunci când folosesc autobuzele şi microbuzele şcolare. În ultimii ani, au avut loc zeci de accidente rutiere în care au fost implicate autovehicule şcolare, accidente care s-au soldat cu răniţi şi cu decese în rândul elevilor. Într-un raport al Curţii de Conturi, apare o recomandare clară de a crea un cadru pentru creşterea vizibilităţii deplasării elevilor, pentru a preveni accidentele în care sunt implicate autovehiculele cu rol de transport public de elevi. Este nevoie de o mai mare atenţie pentru transportul elevilor şi asta înseamnă adoptarea unor soluţii moderne şi care sunt uşor de implementat, atât din punct de vedere tehnic, cât şi din punct de vedere financiar. De exemplu, instalarea unui limitator de viteză a vehiculului pentru a preveni depăşirea vitezei legale este una dintre soluţiile cuprinse în această lege. Multe dintre accidente au loc din cauza neadaptării vitezei la condiţiile de drum”, a declarat deputata USR Denisa Neagu, conform unui comunicat de presă al partidului.

COD RUTIER 2022. Se modifică limita de viteză pe şoselele din Bucureşti
„Pentru o mai mare vizibilitate în trafic propunem şi vopsirea autovehiculelor cu rol de transport public de elevi cu o culoare uşor de remarcat în trafic (galben/portocaliu). Aceasta este o măsură prin care îi facem mai atenţi pe ceilalţi participanţi la trafic ale căror acţiuni ar putea provoca un accident, dar ar duce şi la sporirea vizibilităţii maşinilor în condiţii meteo nefavorabile (ploaie, ceaţă etc.). De asemenea, considerăm importantă instalarea unui sistem de monitorizare GPS în timp real a rutelor, precum şi a unei camere de supraveghere care să filmeze în interiorul şi în exteriorul autovehiculului. Toate acestea sporesc siguranţa la bordul maşinilor care transportă elevi”, consideră Silvia Dinică, senator USR.

„România avea, în decembrie 2019, aproape 4.300 de microbuze şi autobuze şcolare. Modificarea acestora, respectând reglementările propunerii noastre legislative, ar însemna o cheltuială de la bugetele locale ale primăriilor de aproape 9,2 milioane de lei. Impactul bugetar este, iată, nu unul atât de mare şi nu trebuie să uităm că viaţa are prioritate”, a explicat deputata USR Pollyanna Hangan.

De peste 10 ani încoace, România ocupă, aproape anual, primul loc în Uniunea Europeană în privinţa accidentelor rutiere, mai indică sursa citată. De altfel, în România s-a înregistrat cel mai ridicat procent în privinţa deceselor, 85 de decese la 1 milion de locuitori pentru anul 2019. Conform datelor şi informaţiilor furnizate de către Inspectoratul General al Poliţiei Române, în perioada 2016-2020 s-au produs 64 de accidente rutiere în care au fost implicate autovehicule cu rol de transport public de elevi, soldate atât cu răniţi, cât şi cu decese.

Val de accidente pe şoselele din ţară. Şapte persoane au fost rănite după ce un tren a lovit firele de electricitate de pe un stâlp
Aceste date relevă că trebuie adoptate măsuri pentru o siguranţă sporită pentru microbuzele şi autobuzele şcolare, precum şi pentru asigurarea unor condiţii de transport propice, astfel încât să fie încurajat transportul public al elevilor, ceea ce se va traduce şi prin reducerea consistentă a poluării.

Iniţiativa USR vine înainte ca România să achiziţioneze 3.200 de microbuze şcolare verzi prin fondurile europene nerambursabile incluse în Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă (PNRR). Considerăm că ar fi de utilitate maximă ca iniţiativa legislativă a USR să fie adoptată înainte de realizarea acestei achiziţii, pentru ca noile autobuze şi microbuze şcolare să aibă deja aceste dotări.