COD RUTIER 2023. Aproape toţi şoferii uită asta. Amenda ajunge la 2900 de lei!

Prețul pentru efectuarea ITP în 2023 diferă în funcţie de tipul şi vechimea autovehiculului. Acesta poate fi între 110 și 200 de lei, în funcție și de service-ul ales.

03 feb. 2023, 19:34
COD RUTIER 2023. Aproape toţi şoferii uită asta. Amenda ajunge la 2900 de lei!

COD RUTIER 2023. Avertisment pentru șoferii din România la început de an, după ce s-a aflat că se dau amenzi între 1.305 și 2.900 lei pe loc la nivel național pentru ITP expirat în 2023. Cât a ajuns să coste inspecția tehnică periodică și ce trebuie să știe participanții la trafic.

Pentru toate autovehiculele care circulă pe drumuri publice Inspecția Tehnică Periodică (ITP) este obligatorie în funcție de vechimea fiecărei mașini în parte. Șoferii din România care circulă cu autovehicule ce au ITP expirat riscă sancțiuni serioase. Astfel, amenzile pentru această contravenție se încadrează în clasa IV de sancțiuni, potrivit Codului Rutier.

Cod rutier 2023. Greşeala banală care îţi aduce iarna amenzi mai mari de 1000 de lei
Conform RAR, în conformitate cu OG nr. 81/2000 aprobată prin Legea nr. 167/2003, modificată şi completată prin OG nr. 40/2005 aprobată prin Legea nr. 373/2005 arată că vehiculele rutiere înmatriculate pot fi menţinute în circulaţie numai dacă se face dovada încadrării acestora în cerinţele tehnice specifice privind siguranţa circulaţiei rutiere, protecţia mediului şi în categoria de folosinţă conform destinaţiei (RNTR 1/2005), prin inspecţia tehnică periodică.

Suplimentar, conform OG nr. 14/2017 pentru modificarea şi completarea OG nr. 195/2002, adică Codul Rutier, la data expirării sau, după caz, la data anulării inspecţiei tehnice periodice, se suspendă de drept înmatricularea vehiculului.

Suspendarea înmatriculării încetează la data la care vehiculul promovează o nouă inspecţie tehnică periodică. Obligaţia efectuării inspecţiilor tehnice periodice precum şi a respectării periodicităţii acestora în funcţie de categoria vehiculului, revine deţinătorului certificatului de înmatriculare/înregistrare.

COD RUTIER 2023. Se dau amenzi între 1.305 și 2.900 lei

Inspecția tehnică periodică se efectuează în stații autorizate sau în reprezentanțe R.A.R., conform legislației în vigoare. Pentru a fi menținute în circulație, vehiculele înmatriculate sau înregistrate, cu excepția mașinilor autopropulsate cu o viteză maximă constructivă care nu depășește 25 km/h, a autovehiculelor cu șenile, a tramvaielor și a vehiculelor cu tracțiune animală, se supun inspecției tehnice periodice, conform legislației în vigoare.

COD RUTIER 2023. Amendă de 3000 de lei chiar dacă ai cauciucuri de iarnă. Ce nu trebuie să lipsească din maşină când ninge
Este interzisă circulația pe drumurile publice a vehiculelor care nu corespund din punct de vedere tehnic, a celor neasigurate obligatoriu de răspundere civilă auto pentru prejudicii produse terților prin accidente de circulație, a celor pentru care a intervenit suspendarea înmatriculării, precum și a vehiculelor înregistrate al căror termen de valabilitate a inspecției tehnice periodice a expirat ori este anulată.

Constatarea deficiențelor vehiculelor se face de către poliția rutieră, iar verificarea stării tehnice a vehiculelor aflate în trafic pe drumurile publice se face de către poliția rutieră, împreună cu instituțiile abilitate de lege.

Pentru ITP expirat, considerat contravenție, Poliția Rutieră poate da amendă prevăzută în clasa a IV-a de sancțiuni: între 9 şi 20 puncte de amendă. Punctul de amendă este de 145 lei şi în 2023, după ce valoarea acestuia a fost plafonată. Prin urmare, amenzile pentru ITP expirat în 2023 sunt cuprinse între 1.305 şi 2.900 lei.

În cadrul unei inspecții tehnice periodice se verifică noxele emise de motor, sistemul de direcție, cel de frânare dar și fluxul de lumină și poziția acestuia. La ITP mai sunt analizate și elementele care țin de componenta estetică a mașini, respectiv integritatea parbrizului, a caroseriei sau a anvelopelor. Autovehiculele trec de ITP doar dacă au, cel mult, defecte mici. Dacă însă mașinile sunt identificate la verificări cu defecte majore sau defecte periculoase, mașinile nu trec de inspecție, iar proprietarii sunt nevoiți să le repare în cel mult 30 de zile.

Când trebuie reînnoit ITP-ul

Inspecţia Tehnică Periodică (ITP) se face:

  • la un an pentru maşinile mai vechi de 12 ani
    la 2 ani pentru maşinile între 3 şi 12 ani
    la 3 ani pentru autoturismele noi
    În ceea ce priveşte maşinile de transport persoane, taxi şi ride sharing, acestea fac ITP-ul la şase luni şi în 2023, potrivit sursei citate.

Prețul pentru efectuarea ITP în 2023 diferă în funcţie de tipul şi vechimea autovehiculului. Acesta poate fi între 110 și 200 de lei, în funcție și de service-ul ales.

COD RUTIER 2023. Care este alcoolemia la care ți se suspendă permisul de conducere. De la ce valoare rişti să ţi se deschidă dosar penal
Pentru un autoturism pe benzină sau diesel, prețul ITP în 2023 ajunge la 120-150 de lei. Pentru mașini 4×4 sau autoutilitare, prețul poate varia între 160 și 200 de lei. Pentru motociclete şi mopede, poate fi între 80 și 100 de lei,