COD RUTIER 2023. Amendă de 3000 de lei chiar dacă ai cauciucuri de iarnă. Ce nu trebuie să lipsească din maşină când ninge

Codul Rutier 2023 spune foarte clar că toți conducătorii auto au obligația de a-și echipa mașinile corespunzător, în special în sezonul rece.

26 ian. 2023, 16:45
COD RUTIER 2023. Amendă de 3000 de lei chiar dacă ai cauciucuri de iarnă. Ce nu trebuie să lipsească din maşină când ninge

COD RUTIER 2023. Cei care nu dețin toate accesoriile prevăzute în Codul Rutier pentru iarnă riscă să primească amenzi cât se poate de usturătoare, conform legii. În mai multe zone ale țării ninge deja viscolit, iar dimineaţa este polei, astfel că șoferii trebuie deja să se pregătească, astfel încât să nu fie luați în surprindere de polițiștii rutieri. Aceștia sunt obligați de lege să își echipeze mașinile cu cauciucuri de iarnă, dar și cu lanțuri de zăpadă, iar asta nu este tot.

Alertă meteo COD GALBEN. Urmează trei zile de ploaie și ninsoare, viscol în jumătate de țară începând de joi seara. Va ninge și la București
Absența cauciucurilor de iarnă îi poate pune pe șoferi în situația de a fi amendați, drept urmare, indicat ar fi ca posesorii de mașini să se pregătească din timp. În același timp, șoferii sunt obligați de lege să mai aibă în portbagaj, în perioada iernii, un săculeț de nisip și de asemenea, o lopată care va fi utilizată la deszăpezire, evident, în cazul în care este nevoie. Cei care sunt opriți în trafic și controlați, dar nu au aceste accesorii riscă să fie sancționați cu o amendă de 9 și până la 20 de puncte. Iar asta nu este tot. Polițiștii rutieri pot de asemenea să rețină și certificatul de înmatriculare al mașinii, șoferii primind în schimb o dovadă înlocuitoare fără drept de circulație.

Amendă de 2.900 de lei pe care o primesc șoferii astăzi, 26 ianuarie 2023, dacă nu sunt atenți când circulă cu mașina. Condițiile meteorologice îți pot scutura buzunarele, în cazul în care nu ai montat deja anvelopele specifice sezonului rece. Cauciucurile de iarnă pot să facă cu adevărat diferența când vine vorba despre siguranța participanților la trafic.

COD RUTIER 2023. Potrivit prevederilor legislative aflate în vigoare, nu există o dată limită până la care românii trebuie să monteze anvelopele de iarnă la autoturisme. Atât timp cât se circulă pe un drum public acoperit cu gheață, polei sau zăpadă, cauciucurile sunt obligatorii – indiferent de anotimp.

Ciclon cu zăpadă peste Europa. Cod roșu de ninsori și ger în Grecia. Alertă meteo pentru Bulgaria. Trafic paralizat în Italia, Austria și Slovenia
Ce anvelope trebuie montate la mașină, în sezonul rece
Conducerea Registrului Auto Român a venit cu explicații privind montarea cauciucurilor de iarnă la mașină. Este esențial ca șoferii să verifice anul fabricației și adâncimea profilului anvelopelor, înainte de a le alege. În cazul în care acestea prezintă o vechime de peste patru ani de zile, se recomandă consultarea părerii unui specialist.

„Toate anvelopele, indiferent de denumirea lor comercială, care sunt marcate cu literele M și S (însemnând noroi și zăpadă – engl. mud and snow), sub forma: M+S, M.S. sau M&S, îndeplinesc cerințele de utilizare în condițiile specifice de iarnă prevăzute în legislația națională rutieră. (…)

Dacă posesorii de autovehicule respectă legislația în vigoare și folosesc pe drumurile publice acoperite cu zăpadă, gheață sau polei, indiferent de data calendaristică la care se face deplasarea, anvelope marcate cu literele M și S, nu riscă să fie sancționați contravențional”, au explicat reprezentanții RAR.

Cele mai periculoase capcane din trafic. Pilotul Titi Aur, sfaturi pentru șoferi, inclusiv pentru „cocalarii” din trafic

Șoferii care circulă fără cauciucuri de iarnă în perioada în care străzile prezintă polei, sunt înghețate sau înzăpezite, riscă să fie sancționați cu o amendă din clasa a IV-a de sancțiuni (între 9 și 20 de puncte-amendă). Cu alte cuvinte, valoarea sancțiunii financiare poate să varieze între 1.305 și 2.900 de lei. Se poate reține inclusiv certificat de înmatriculare al mașinii în astfel de cazuri.

COD RUTIER 2023. Cel mai mare pericol pentru şoferi, în sezonul rece. Avertismentul lui Titi Aur

Titi Aur, expert în conducere defensivă, a vorbit despre cel mai mare pericol pentru șoferi în sezonul rece. Poleiul de pe şosele reprezintă cel mai mare pericol pentru şoferi în sezonul rece, iar anvelopele de iarnă sunt absolut necesare, atrage atenţia expertul în conducere defensivă, Titi Aur. Invitat la Radio România Actualităţi, el a vorbit şi despre importanţa politeţii în trafic şi a programării adecvate a timpului de deplasare, având în vedere că se apropie sfârşitul minivacanţei şi este de aşteptat ca drumurile să fie foarte aglomerate, scrie Rador.

„În primul rând, avem nevoie de anvelopele de iarnă. Niciodată nu am fost adeptul anvelopelor all season. Gheaţa neagră, poleiul, este cel mai periculos lucru care ni se poate întâmpla. De ce? Pentru că mă surprinde. În această perioadă de minivacanţă, trebuie să plec de la această premiză, că pe anumite trasee, mai ales spre munte, dar nu numai, va fi mai aglomerat şi, atunci, dacă eu voi pleca de acasă conştient că pe drum voi sta mai mult, este primul lucru pe care trebuie să-l fac.

Pe urmă, trebuie să încep să respect mai ales regula aia de bun-simţ. Dacă toată lumea stă la coadă, la rând, nu am dreptul moral, nu pot să fac eu să ajung mai în faţă, mai ales că nu voi ajunge decât 100, 200, 300 de metri mai în faţă şi voi intra din nou într-o coloană. Deci trebuie să înţelegi că cea mai bună soluţie ca să ne deplasăm toţi cursiv este să stăm fiecare la rând şi să respectăm fiecare reguli de circulaţie, reguli de conducere defensivă, reguli de bun-simţ”, a spus Titi Aur.