COD RUTIER 2023 Reguli de circulație în sezonul rece. În ce ţări şoferii nu sunt obligaţi să aibă anvelope de iarnă

Sezonul rece aduce cu sine o serie de reguli de circulație pe care șoferii trebuie să le respecte nu doar ca să evite amenzile, dar şi pentru siguranţa lor, a celorlalţi pasageri şi a pietonilor.

24 nov. 2022, 16:03
COD RUTIER 2023 Reguli de circulație în sezonul rece. În ce ţări şoferii nu sunt obligaţi să aibă anvelope de iarnă

COD RUTIER 2023. Pe timpul iernii, autoturismul trebuie să fie dotat cu anvelope care respectă reglementările în vigoare în țările prin care intenţionaţi să treceţi. Fiecare stat are propriile prevederi în ceea ce priveşte codul rutier.

COD RUTIER 2023 Reguli de circulație în sezonul rece

În Austria, anvelopele de iarnă cu marcaj de M+S şi fulg de nea în pictograma de munte (3PMSF) sau lanțuri sunt obligatorii pentru toate vehiculele sub 3,5 tone, în perioada 1 noiembrie – 15 aprilie. În cazul nerespectării acestei prevederi, amenda poate ajunge și la 5.000 de euro. Totodată, cauciucurile de iarnă trebuie să fie montate pe toate roțile și să aibă o bandă de rulare de minimum 4 mm. Lanțurile de zăpadă trebuie să fie omologate ÖNORM V 5117/5119 şi trebuie montate pe roțile motrice în caz de gheață și zăpadă, potrivit promotor.ro

În Bulgaria, anvelopele de iarnă trebuie să aibă marcaj M+S și 3PMSF şi banda de rulare de cel puțin 4 mm. Reglementarea este valabilă în perioada 15 noiembrie – 1 martie.

Citeste si COD RUTIER 2022. Dai flash-uri în trafic? Este LEGAL în doar două situaţii. Amendă de 1000 de lei pentru cine nu respectă

În Croația, în perioada 15 noiembrie – 15 aprilie, anvelopele de iarnă trebuie să aibă marcaj M+S cu banda de rulare de minimum 4 mm pe roţile motoare.

În Cehia, se impune folosirea anvelopelor de iarnă în perioada 1 noiembrie – 31 martie, în caz de gheaţă sau zăpadă. Cauciucurile trebuie să fie rpevăzute cu bandă de rulare de minimum 4 mm adâncime şi cu marcaje M+S, M.S. sau marcajul M&S.

În Franța, de la 1 noiembrie și până pe 31 martie, în regiunile alpine (42 de departamente) și în unele tronsoane indicate prin indicatoare specifice sunt obligatorii anvelopele de iarnă cu marcaj M+S sau cu 3PMSF.

În Grecia, șoferii nu sunt obligați să aibă anvelope de iarnă.

Citeşte şi COD RUTIER 2022. Un semn rutier rar care bulversează şoferii. Tu ştii ce înseamnă?

Macedonia impune folosirea anvelopelor de iarnă sau all-season marcate M + S (cu o adâncime de bandă de rulare minimă de 1,6 mm pentru vehiculele sub 3,5 tone). Autoturismele trebuie să aibă astfel de cauciucuri în perioada 15 noiembrie – 15 martie.

În Turcia, conducătorii auto trebuie să aibă maşinile dotate cu anvelope cu marcaj M+S sau 3PMSF în perioada 1 decembrie – 1 aprilie.

În Marea Britanie, la fel ca în Grecia, conducătorii auto nu sunt obligaţi să-şi pună anvelope de iarnă.