Cod rutier 2023. Schimbare uriaşă pentru cei care vor pemis auto, noi reguli stabilite de UE

Se schimbă regulile pentru șoferii tineri. Vor putea lua permisul la 17 ani, dar vor avea o perioadă de probă de cel puțin doi ani.
Filip Stan
21 mart. 2023, 20:34
Cod rutier 2023. Schimbare uriaşă pentru cei care vor pemis auto, noi reguli stabilite de UE

Cod rutier 2023. Uniunea Europeană pregătește reguli noi pentru șoferi. Tinerii vor putea lua carnetul de conducere mai repede, însă vor avea o perioadă de probă de doi ani, iar în primul an vor conduce doar însoțiți.
Anunțul a venit din partea comisarului european pentru Transporturi Adina Vălean, într-un interviu pentru presa bulgărească, citat de Hotnews.ro.

Potrivit directivei europene, tinerii vor putea susține examenul pentru obţinerea permisului la 17 ani, dar nu vor avea voie să conducă singuri până la vârsta majoratului.

Cod rutier 2023. Schimbare majoră, s-a votat în Senat: vitezomanii rămân pietoni 6 luni

Noua directivă va introduce și o perioadă de probă pentru șoferii tineri, de cel puțin 2 ani de la luarea examenului.

Dacă ne uităm la situația din România, statistica arată că avem de două ori mai multe victime din accidente rutiere decât media europeană, iar cele mai grave au fost provocate de tineri cu vârste cuprinse între 18 și 29 de ani.

Oficialii europeni vor să introducă și unele măsuri prin care să crească gradul de conștientizare a riscurilor în momentul în care ne urcăm la volan.

Sunt schimbări și în ceea ce privește permisele de conducere. Ar putea fi digitale, iar perioada de valabilitate va crește la 15 ani, în loc de 10, așa cum este acum. Iar aceste documente noi emise într-un stat membru vor fi recunoscute în întreaga Uniune. Acum sunt recunoscute doar permisele auto în format fizic.

COD RUTIER 2023. Închisoare pentru şoferii băuţi sau drogaţi dacă au produs accidente mortale. „Legea Anastasia” a trecut de Senat

Aceste prevederi ar putea intra în vigoare la trei ani de la adoptarea directivei, a precizat comisarul pentru Transporturi Adina Vălean.

Pentru șoferii de peste 70 de ani, unele reguli însă sunt diferite. Ar putea fi nevoiți să își reînnoiască permisele la fiecare 5 ani. În acest fel, vor fi evaluați medical mai des, pentru a vedea dacă au probleme de sănătate și dacă sunt apți să conducă.

Iar pentru șoferii cu permise anulate în țara lor, Comisia Europeană propune interzicerea dreptului de a șofa în toate statele membre ale Uniunii Europene.

Oficialii au propus pentru noua lege, conform Timesofmalta.com, ca să:

– existe o perioadă de probă de cel puțin doi ani pentru șoferii începători după ce au trecut testul și o regulă de toleranță zero în ceea ce privește conducerea sub influența alcoolului. Acest lucru este esențial, deoarece, chiar dacă șoferii tineri reprezintă doar 8% din totalul conducătorilor auto, în 2 din 5 coliziuni mortale este implicat un șofer sau un motociclist cu vârsta sub 30 de ani.

– existe permiterea ca tinerii să poată susține examenul și să înceapă să conducă însoțite de autoturisme și camioane de la vârsta de 17 ani, pentru a dobândi experiență de conducere.

– fie adaptarea formării și testării conducătorilor auto pentru a-i pregăti mai bine pe șoferi pentru prezența pe șosea a utilizatorilor vulnerabili. Acest lucru va contribui la îmbunătățirea siguranței pietonilor, a bicicliștilor, precum și a utilizatorilor de scutere și biciclete electrice, pe măsură ce Uniunea Europeană trece la o mobilitate urbană mai durabilă.

– existe o evaluare mai bine orientată a aptitudinilor medicale, ținând seama de progresele înregistrate în tratamentul medical pentru boli precum diabetul. Șoferii vor fi, de asemenea, încurajați să își actualizeze abilitățile și cunoștințele de conducere pentru a ține pasul cu evoluțiile tehnologice.

Citeşte şi: Situația prin care a trecut un patron român, după ce a angajat un imigrant din Asia: „M-a sunat că moare de foame”

Cod rutier 2023. Lista documentelor OBLIGATORII pentru şoferi. De ce acte e nevoie la preschimbarea permisului

Permisul de conducere pentru şoferi trebuie schimbat în mai multe situații: dacă a expirat, dacă a fost pierdut, furat sau deteriorat, dacă v-ați schimbat numele sau dacă aveți unul străin și trebuie să îl schimbați cu unul românesc.

În orice caz, este ideal să aveți toate actele necesare pentru a rezolva din prima, fără să faceți mai multe drumuri inutile.

De menționat că, de la 1 ianuarie 2022, instituţiile publice nu mai au voie să solicite persoanelor fizice şi firmelor copii de pe avize sau alte documente care au fost emise de către alte instituţii ale statului.

Cod rutier 2023. Acte necesare permis expirat, după efectuarea vizitei medicale:

-Cerere schimbare permis

-Carte de identitate din care rezultă că acesta are domiciliul sau reşedinţa în România

-Dovada plăţii taxei pentru permisul de conducere, care potae fi făcută pe ghiseul.ro.

-Fișa medicală pentru schimbare permis auto

-În cazul cetăţenilor străini, carte de rezidenţă, permis de şedere, certificat de înregistrare însoţit de paşaport, paşaport diplomatic/serviciu, în original şi copie;

Acte necesare pentru schimbarea permisului pierdut sau în cazul schimbării numelui:

În caz că pierdeți buletinul, sau vă este furat, trebuie să declarați acest lucru pentru completarea corespunzătoare a cererii de schimbare a permisului. Atât în acest caz, cât și dacă vă schimbați numele, veți primi un duplicat.

-Cererea titularului

-Actul de identitate al titularului, din care rezultă că acesta are domiciliul sau reşedinţa în România;

-Dovada plăţii taxei pentru permisul de conducere

-În cazul cetăţenilor străini, carte de rezidenţă, permis de şedere, certificat de înregistrare însoţit de paşaport, paşaport diplomatic/serviciu;

DailyBusiness
Românii riscă amenzi. Costurile asigurărilor locuințelor împotriva calamităților sunt acum publice!
Spynews
Prietenii fiicei lui Ioan Crișan ar fi fabricat și amplasat bomba care l-a ucis pe omul de afaceri din Arad. Noi informații în cazul morții milionarului
Bzi.ro
Unde vor pleca Monica Bîrlădeanu şi Valeriu Gheorghiţă în luna de miere: Actrița a divulgat ce vacanţă de lux au plănuit cei doi
Fanatik.ro
Patru zodii cu noroc ceresc până pe 15 noiembrie. Balanțele au șansa vieții
Capital.ro
Se renunță la schimbarea orei? Decizie la nivel european. Rămânem la ora de iarnă sau de vară?
Playtech.ro
Când se dă drumul la căldură în blocurile din Capitală. Oficialii au anunțat că...
DailyBusiness
Decizie oficială! Ce impozit vor plăti românii în 2025
Adevarul
„E de la țară”. Starleta TV Alina Ceușan, criticată dur pentru o fotografie controversată făcută la teatru
wowbiz.ro
Fiica afaceristului Ioan Crișan, ucis în atentatul cu bombă din Arad, printre suspecții principali
Spynews
„Mie dacă nu îmi deschidea proces, nu știa nimeni”. Pepe îi dă replica Ralucăi Pastramă cu privire la filmulețele indecente. Ibrahim neagă că i le-ar fi trimis artistului
Spynews
Ce afaceri are Nicolai Tand de la Asia Express. Care este proiectul de suflet al celebrului bucătar
Evz.ro
Se termină un mare chin pentru șoferi. Proiectul a fost aprobat
Ego.ro
Elena Udrea, de nerecunoscut!!! Fosta blondă de la Cotroceni, extrem de slabă și cu părul creț
Prosport.ro
FOTO. Imagini incendiare cu cea mai frumoasă participantă la Power Slap
kanald.ro
BREAKING NEWS Atac terorist la Ankara. Mai mulți morți și răniți după explozii și focuri de armă la o fabrică de avioane și drone
Cancan.ro
Câte mii de euro ar fi plătit Laura Crișan pentru uciderea tatălui său! Așa ar fi prins-o poliția... Ce a spus iubitul ei, care a mers cu ea în vacanțe de lux
Playsport.ro
Bomba bombelor! Marica, încă o lovitură după scandalul monstru cu „prosopul”: e acuzat că a „marcat” la nevasta lui Tamaș, în timp ce el bea în hotel! Bătaie cu pumnii și picioarele în ușa camerei, Săpunaru a intervenit și a vrut să-l bată pe Marica
Capital.ro
Se schimbă harta României? Maghiarii nu ne vor permite: Va trebui să oprim
StirileBZI
Bursele școlare intră în cont după 20 noiembrie! Cine va primi până la 3.000 lei lunar
Prosport.ro
FOTO. Femeia despre care bărbații nu cred că e reală când o văd cum arată
stirilekanald.ro
Adevărul despre asasinarea omului de afaceri Ioan Crișan! Breaking news
substantial.ro
Mesaj RO-Alert pentru locuitorii din Tulcea: Posibilitate de cădere a unor obiecte în apropierea graniței cu Ucraina
MediaFlux
Dosarele de pensii BLOCATE. Cine sunt pensionarii care riscă să rămână FĂRĂ BANI
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Războiul din Ucraina mai absoarbe niște bani. Marii perdanți sunt studenții beneficiari de Erasmus+ și Orizont Europa