Cod rutier 2023. Schimbare uriaşă pentru cei care vor pemis auto, noi reguli stabilite de UE

Se schimbă regulile pentru șoferii tineri. Vor putea lua permisul la 17 ani, dar vor avea o perioadă de probă de cel puțin doi ani.
Filip Stan
21 mart. 2023, 20:34
Cod rutier 2023. Schimbare uriaşă pentru cei care vor pemis auto, noi reguli stabilite de UE

Cod rutier 2023. Uniunea Europeană pregătește reguli noi pentru șoferi. Tinerii vor putea lua carnetul de conducere mai repede, însă vor avea o perioadă de probă de doi ani, iar în primul an vor conduce doar însoțiți.
Anunțul a venit din partea comisarului european pentru Transporturi Adina Vălean, într-un interviu pentru presa bulgărească, citat de Hotnews.ro.

Potrivit directivei europene, tinerii vor putea susține examenul pentru obţinerea permisului la 17 ani, dar nu vor avea voie să conducă singuri până la vârsta majoratului.

Cod rutier 2023. Schimbare majoră, s-a votat în Senat: vitezomanii rămân pietoni 6 luni

Noua directivă va introduce și o perioadă de probă pentru șoferii tineri, de cel puțin 2 ani de la luarea examenului.

Dacă ne uităm la situația din România, statistica arată că avem de două ori mai multe victime din accidente rutiere decât media europeană, iar cele mai grave au fost provocate de tineri cu vârste cuprinse între 18 și 29 de ani.

Oficialii europeni vor să introducă și unele măsuri prin care să crească gradul de conștientizare a riscurilor în momentul în care ne urcăm la volan.

Sunt schimbări și în ceea ce privește permisele de conducere. Ar putea fi digitale, iar perioada de valabilitate va crește la 15 ani, în loc de 10, așa cum este acum. Iar aceste documente noi emise într-un stat membru vor fi recunoscute în întreaga Uniune. Acum sunt recunoscute doar permisele auto în format fizic.

COD RUTIER 2023. Închisoare pentru şoferii băuţi sau drogaţi dacă au produs accidente mortale. „Legea Anastasia” a trecut de Senat

Aceste prevederi ar putea intra în vigoare la trei ani de la adoptarea directivei, a precizat comisarul pentru Transporturi Adina Vălean.

Pentru șoferii de peste 70 de ani, unele reguli însă sunt diferite. Ar putea fi nevoiți să își reînnoiască permisele la fiecare 5 ani. În acest fel, vor fi evaluați medical mai des, pentru a vedea dacă au probleme de sănătate și dacă sunt apți să conducă.

Iar pentru șoferii cu permise anulate în țara lor, Comisia Europeană propune interzicerea dreptului de a șofa în toate statele membre ale Uniunii Europene.

Oficialii au propus pentru noua lege, conform Timesofmalta.com, ca să:

– existe o perioadă de probă de cel puțin doi ani pentru șoferii începători după ce au trecut testul și o regulă de toleranță zero în ceea ce privește conducerea sub influența alcoolului. Acest lucru este esențial, deoarece, chiar dacă șoferii tineri reprezintă doar 8% din totalul conducătorilor auto, în 2 din 5 coliziuni mortale este implicat un șofer sau un motociclist cu vârsta sub 30 de ani.

– existe permiterea ca tinerii să poată susține examenul și să înceapă să conducă însoțite de autoturisme și camioane de la vârsta de 17 ani, pentru a dobândi experiență de conducere.

– fie adaptarea formării și testării conducătorilor auto pentru a-i pregăti mai bine pe șoferi pentru prezența pe șosea a utilizatorilor vulnerabili. Acest lucru va contribui la îmbunătățirea siguranței pietonilor, a bicicliștilor, precum și a utilizatorilor de scutere și biciclete electrice, pe măsură ce Uniunea Europeană trece la o mobilitate urbană mai durabilă.

– existe o evaluare mai bine orientată a aptitudinilor medicale, ținând seama de progresele înregistrate în tratamentul medical pentru boli precum diabetul. Șoferii vor fi, de asemenea, încurajați să își actualizeze abilitățile și cunoștințele de conducere pentru a ține pasul cu evoluțiile tehnologice.

Citeşte şi: Situația prin care a trecut un patron român, după ce a angajat un imigrant din Asia: „M-a sunat că moare de foame”

Cod rutier 2023. Lista documentelor OBLIGATORII pentru şoferi. De ce acte e nevoie la preschimbarea permisului

Permisul de conducere pentru şoferi trebuie schimbat în mai multe situații: dacă a expirat, dacă a fost pierdut, furat sau deteriorat, dacă v-ați schimbat numele sau dacă aveți unul străin și trebuie să îl schimbați cu unul românesc.

În orice caz, este ideal să aveți toate actele necesare pentru a rezolva din prima, fără să faceți mai multe drumuri inutile.

De menționat că, de la 1 ianuarie 2022, instituţiile publice nu mai au voie să solicite persoanelor fizice şi firmelor copii de pe avize sau alte documente care au fost emise de către alte instituţii ale statului.

Cod rutier 2023. Acte necesare permis expirat, după efectuarea vizitei medicale:

-Cerere schimbare permis

-Carte de identitate din care rezultă că acesta are domiciliul sau reşedinţa în România

-Dovada plăţii taxei pentru permisul de conducere, care potae fi făcută pe ghiseul.ro.

-Fișa medicală pentru schimbare permis auto

-În cazul cetăţenilor străini, carte de rezidenţă, permis de şedere, certificat de înregistrare însoţit de paşaport, paşaport diplomatic/serviciu, în original şi copie;

Acte necesare pentru schimbarea permisului pierdut sau în cazul schimbării numelui:

În caz că pierdeți buletinul, sau vă este furat, trebuie să declarați acest lucru pentru completarea corespunzătoare a cererii de schimbare a permisului. Atât în acest caz, cât și dacă vă schimbați numele, veți primi un duplicat.

-Cererea titularului

-Actul de identitate al titularului, din care rezultă că acesta are domiciliul sau reşedinţa în România;

-Dovada plăţii taxei pentru permisul de conducere

-În cazul cetăţenilor străini, carte de rezidenţă, permis de şedere, certificat de înregistrare însoţit de paşaport, paşaport diplomatic/serviciu;

Spynews
ADN-ul principalului suspect a fost găsit pe corpul Marinei, femeia ucisă în Brăila. Bărbatul i-ar fi mințit pe anchetatori
Bzi.ro
Adina Buzatu, comparată cu Sharon Stone: A făcut furori în costum de baie, la 47 de ani!
Fanatik.ro
Horoscop zilnic pentru luni, 22 iulie 2024. Oportunități pentru nativul Fecioară
Capital.ro
Mașinile care au interzis. Au interdicție. A intra intrat în vigoare de pe 18 iulie 2024
Playtech.ro
Țeapa pe care și-a luat-o un român într-o benzinărie din Grecia: Aveți mare grijă, verificați pompa
DailyBusiness
Numerele la loto care te pot îmbogăți în această seară!
Adevarul
Gropile săpate în nisipul de pe plaje se pot dovedi mortale. Cazul care a șocat opinia publică din SUA
Spynews
Ilie Pălie și Foca. Ce reprezintă cele două sărbători care vin după Sfântul Ilie
Spynews
”Noi nu suntem criminali”. Mama bărbatului suspectat că a ucis-o pe Marina din Brăila își apără fiul! Femeia spune că cei doi se cunoșteau
Evz.ro
Drum de mare viteză în România. Traseul pornește din București
Impact.ro
Dumnezeule cum arată Monica Gabor acum! NU o mai recunoști, transformare ȘOC
Prosport.ro
FOTO. Sorana Cîrstea, apariție incendiară, într-o rochie verde transparentă, care a lăsat la vedere poate prea mult!
wowbiz.ro
Andrei Versace a sunat la Ambulanță, înainte să fie găsit mort în casă: "A avut niște..."
Cancan.ro
DEZVĂLUIRI NOI | Ce au descoperit legiștii sub unghiile Marinei, dentista din Brăila. Cât ar fi plătit suspectul pentru serviciile ei
Playsport.ro
Ce i-a făcut Ianis Hagi proaspetei sale soții, pe scările bisericii, imediat după slujbă. Toată lumea a început să aplaude
kanald.ro
Dentista din Brăila a fost ucisă în 33 de secunde! Principalul suspect a fost reținut pentru 24 de ore
Capital.ro
Suspendare permis auto, 30 de zile. Este ilegal în sensul giratoriu, chiar dacă ești singur pe șosea
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
FOTO. Imagini interzise, de la saună, cu Georgina, iubita lui Cristiano Ronaldo! A intrat într-o pereche de colanți și fanii au reacționat instant
stirilekanald.ro
Ireal ce i-a făcut criminalul Marinei Gavril după mai multe lovituri de cuțit
substantial.ro
Principalii republicani cer demisia lui Joe Biden după retragerea sa din cursa pentru realegere
MediaFlux
Se MODIFICĂ VÂRSTA de PENSIONARE! Simona Bucura Oprescu a anunțat EXACT
Shtiu.ro
'60 de grade la București. Cea mai mare arșiță din Europa a fost la noi'