Cod rutier 2023. Schimbări majore, când se va putea depăşi pe linia continuă

Un proiect de lege pentru depăşirea pe linie continuă vine cu detaliile care mai mult încurcă. Ce se întâmplă dacă e linia continuă într-o curbă sau dacă este ceaţă.

09 mai 2023, 09:57
Cod rutier 2023. Schimbări majore, când se va putea depăşi pe linia continuă

Cod Rutier 2023: Mai mulţi deputaţi PSD au depus la Parlament un proiect prin care se propune permiterea şi nesancţionarea, în anumite condiţii, a manevrei autovehiculelor de depăşire pe linia continuă a „obstacolelor de orice natură oprite, staţionate sau care se deplasează cu o viteză mai mică de 30 km/h”.

„Prin manevra de depăşire se poate încălca marcajul continuu, simplu sau dublu, care desparte sensurile de mers, pentru depăşirea obstacolelor de orice natură, oprite, staţionate sau care se deplasează cu viteză mai mică de 30 km/h, doar dacă vizibilitatea asupra drumului este asigurată pe o distanţă mai mare de 20 m, iar lăţimea drumului este de cel puţin 7 m”, prevede proiectul.

Cod Rutier 2023: Depăşirea pe linie continuă ar putea fi permisă în anumite condiţii
Cod Rutier 2023: Titi Aur, fost pilot de raliuri, a vorbit la DC NEWS despre propunerea de modificare a legii circulaţiei pe drumurile publice pentru permiterea depăşirii pe linie continuă în anumite situaţii. Conform acestuia, apariţia unui număr mare de detalii în lege mai mult încurcă decât ajută.

Mai mulţi parlamentari PSD au depus un proiect de lege care ar urma să permită depăşirea pe linie continuă în trafic, dar cu anumite condiţii.

Prin manevra de depăşire se poate încălca marcajul continuu, simplu sau dublu, care desparte sensurile de mers, pentru depăşirea obstacolelor de orice natură, oprite, staţionate sau care se deplasează cu viteză mai mică de 30 km/h, doar dacă vizibilitatea asupra drumului este asigurată pe o distanţă mai mare de 20 m, iar lăţimea drumului este de cel puţin 7 m”, se arată în noul proiect legislativ.

„Aici e cu două tăişuri. Este nefiresc să stai în spatele unui vehicul foarte lent, o căruţă spre exemplu. Linia continua poate fi şi pe o lungime de 2-3 km. Este adevărat că poliţistul nu îţi ia permisul dacă depăşeşti o căruţă pe linie continuă, dar legal aşa ar trebui, să te lase fără. Din dorinţa de a reglementa situaţia, s-a venit cu propunerea.

Dar propunerile care intră în detalii foarte multe de multe ori încurcă. Cum e treaba aia cu 20 m. E foarte puţin. Şi asta înseamnă că pot depăşi şi în curbă, şi pe ceaţă etc„, a explicat Titi Aur la DC Conducem.

Cod rutier 2023. Exemplu cu legea circulaţiei: S-a anulat tot

„Am un alt exemplu pentru detalierea exagerată care duce la confuzie. În 2023 s-a actualizat legea circulaţiei pe drumuri publice. La art 123, lit h, scrie aşa: trebuie să reduci viteza sub 30 km/h în localitate, respectiv 50 km/h în afara localităţii în mai multe locuri. Şi sunt acolo trecute intersecţii, dacă e zăpadă, etc, iar la punctul h e trecută trecerea de pietoni. Adică la trecerea de pietoni trebuia să treci cu cel mult 30 km/h în localitate. Dar s-a venit cu o modificare care mai mult a încurcat.

Şi acum punctul h scrie aşa: trebuie redusă viteza la trecerea de pietoni nesemaforizată, semnalizată prin indicator şi marcaje, când drumul public are cel mult o bandă pe sens, iar pietonii aflaţi pe trotuar, în imediata apropiere a părţii carosabile, intenţionează să se angajeze în traversare. Şi acum vin eu cu o întrebare. Dacă am trecere de pietoni şi am nişte pietoni în apropiere care intenţionează să traverseze, nu trebuie să opresc să le dau prioritate? Ba da. Dar prin acest articol, se anulează totul. Conform acestui articol, când văd pietoni că vor să traverseze, eu trec cu 30 km/h. Că aşa spune legea”, a mai precizat Titi Aur.

Accident grav cu 10 victime pe centura Timișoarei. Momentul impactului frontal, surprins de o cameră de bord. Șoferul vinovat intrase în depășire pe linia continuă

Cod Rutier 2023. În termen de 30 de zile de la intrarea în vigoare a prezentei legi, Guvernul va modifica în mod corespunzător, prin hotărâre, regulamentul de aplicare a Ordonanţei de Urgenţă a Guvernului 195/2002 privind circulaţia pe drumurile publice, mai prevede actul normativ.

„Prevederile OUG 195/2002 privind circulaţia pe drumurile publice, precum şi cele ale Regulamentului 4/2006 de aplicare a Ordonanţei generează în practică multiple probleme, astfel că, deşi scopul actului normativ se subsumează ideii de siguranţă, fluenţă şi normalitate în traficul rutier, în practică survin blocaje a căror justă soluţionare a impus şi impune modificări legislative. O astfel de situaţie este aceea în care conducătorul autovehiculului întâlneşte pe sensul său de mers un obstacol oprit, staţionat sau care se deplasează cu o viteză foarte mică, iar pentru depăşirea acestui obstacol este necesară încălcarea marcajului continuu simplu sau dublu care delimitează sensul opus, autovehiculul circulând, chiar şi parţial, pe sensul opus. În această speţă, conducătorul este sancţionat nediferenţiat pentru încălcarea marcajului continuu, fără a fi luate în considerare motivele care au determinat acţiunea”, precizează, în expunerea de motive a proiectului, deputatul PSD Mihai Weber, în numele iniţiatorilor.