COD RUTIER 2023. Schimbări majore la obţinerea permisului! Examinatorii nu vor mai fi cadre MAI

Examinatorii nu vor mai fi cadre MAI, vor fi civili, asta pentru a mai reduce din deficitul de polițiști care a dus la programarea examenelor practice la 6 luni după examenul teoretic.

20 apr. 2023, 18:14
COD RUTIER 2023. Schimbări majore la obţinerea permisului! Examinatorii nu vor mai fi cadre MAI

Schimbări importante la obținerea permisului de conducere, în special în ceea ce privește examinatorul. O propunere legislativă depusă în Parlament prevede schimbări importante la obținerea permisului de conducere.

În primul rand, instructorul va fi cel care va sta, în timpul examenului practic, în dreapta elevului. Polițistul va fi și el prezent în mașină, dar va sta pe bancheta din spate.

Cod rutier 2023. Şoferii, obligaţi să folosească luminile pe toate categoriile de drumuri

În al doilea rând, examinatorii nu vor mai fi cadre MAI, vor fi civili, asta pentru a mai reduce din deficitul de polițiști care a dus la programarea examenelor practice la 6 luni după examenul teoretic, scriu jurnaliștii de la EVZ.

Cod Rutier 2023. Șoferii care nu-și achită amenzile rămân fără permis

Propunerea legislativă a fost inițiată de mai mulți parlamentari din PNL care sunt de părere că va avea efecte benefice, atât pentru siguranța în trafic, cât și pentru bugetele locale. Pe de-o parte, spun ei, șoferii vor deveni mai responsabili și mai atenți, știind că și-ar putea pierde permisul din cauza amenzilor neplătite. Pe de altă parte, cei sancționați se vor grăbi să-și achite amenzile ca să nu-și piardă dreptul de a conducere. Iar acest lucru va aduce mai mulți bani la bugetele primăriilor

„Am depus acest proiect anul trecut, împreună cu deputaţii Laurenţiu Dan Leoreanu şi Florin Roman, din dorinţa de a semnala nivelul scăzut de achitare în privinţa amenzilor rutiere. Ideea proiectului legislativ a avut ca inspiraţie discuţiile cu reprezentanţi ai Poliţiei, care mi-au expus consecinţele acestui fenomen”, a explicat deputatul Gabriel Avrămescu, unul dintre cei care au elaborat propunerea legislativă.

Prin adoptarea actului de reglementare, primăriile vor avea la dispoziție un instrument în plus pentru colectarea amenzilor. Inițiatorii legii susțin că din cauza nivelului scăzut de colectare a veniturilor din amenzi, localitățile primesc mai puțini bani, iar funcționarii sunt supuși sancțiunilor Curții de Conturi.

„Sunt zeci de milioane care se adună, mai ales la nivelul orașelor mari. Să-i eliminăm pe acei șmecheri din trafic care știu că oricâtă amendă ar primi, nu au nici o problemă și nu vor plăti. Autoritatea publică locală transmite informația către șeful Poliției rutiere, la fel ca atunci când conducătorul auto însumează cele 15 puncte și i se suspendă permisul de conducere. Mecanismul de aici încolo curge în mod similar”, este de părere Laurențiu Leoreanu, un alt inițiator.

Primarii susțin inițiativa parlamentarilor PNL

Și primarii sunt de acord cu această propunere, dat fiind că astfel nu mai sunt nevoiți să se certe cu șoferii rău-platnici. „Sunt foarte mulți rău-platnici în comuna Sadova, având în vedere că de-a lungul timpului procedurile de executare silită, pe care trebuia să le pună în aplicare primăria comunei, n-au fost foarte eficiente. Majoritatea posesorilor de permis n-au și alte bunuri ca rol în proprietate. Este foarte greu să faci executare silită în sensul în care trebuie să forțezi colectarea amenzilor neplătite”, a declarat Horațiu Lazăr, primarul comunei Sadova din județul Dolj, conform Digi 24.

Ce propune actul normativ

Proiectul de lege a fost iniţiat de 21 de deputaţi PNL și a fost depus în luna martie a anului 2022 la Senat. Legea a fost respinsă de senatori care nu sunt de acord cu introducerea unei asemenea prevederi. Consiliul Legislativ a avizat favorabil proiectul, în timp ce Guvernul a atras atenția că astfel de măsuri ar putea fi greu de implementat.

În prezent urmează să se pronunțe și Camera Deputaților, care este for decizional, prin vot. Dacă propunerea va fi adoptată, Ordonanţa de Urgenţă a Guvernului nr. 195/2002 privind Codul Rutier va fi modificată și va cuprinde noi prevederi:

„(1) Suspendarea exercității dreptului de a conduce autovehicule și tractoare agricole sau forestiere se dispune: (…)

(f) până în momentul achitării amenzii, dacă aceasta nu a fost achitată în termen de 60 de zile de la sancționarea contravenientului”.

COD RUTIER 2023. Permis de conducere, noi condiţii impuse de Comisia Europeană. Lista documentelor OBLIGATORII pentru şoferi. De ce acte e nevoie la preschimbarea permisului

Lista documentelor OBLIGATORII pentru şoferi. De ce acte e nevoie la preschimbarea permisului

Permisul de conducere pentru şoferi trebuie schimbat în mai multe situații: dacă a expirat, dacă a fost pierdut, furat sau deteriorat, dacă v-ați schimbat numele sau dacă aveți unul străin și trebuie să îl schimbați cu unul românesc.

În orice caz, este ideal să aveți toate actele necesare pentru a rezolva din prima, fără să faceți mai multe drumuri inutile.

De menționat că, de la 1 ianuarie 2022, instituţiile publice nu mai au voie să solicite persoanelor fizice şi firmelor copii de pe avize sau alte documente care au fost emise de către alte instituţii ale statului.

Acte necesare permis expirat, după efectuarea vizitei medicale:

-Cerere schimbare permis

-Carte de identitate din care rezultă că acesta are domiciliul sau reşedinţa în România

-Dovada plăţii taxei pentru permisul de conducere, care poate fi făcută pe ghiseul.ro.

-Fișa medicală pentru schimbare permis auto

-În cazul cetăţenilor străini, carte de rezidenţă, permis de şedere, certificat de înregistrare însoţit de paşaport, paşaport diplomatic/serviciu, în original şi copie;

Acte necesare pentru schimbarea permisului pierdut sau în cazul schimbării numelui:

În caz că pierdeți buletinul, sau vă este furat, trebuie să declarați acest lucru pentru completarea corespunzătoare a cererii de schimbare a permisului. Atât în acest caz, cât și dacă vă schimbați numele, veți primi un duplicat.

-Cererea titularului

-Actul de identitate al titularului, din care rezultă că acesta are domiciliul sau reşedinţa în România;

-Dovada plăţii taxei pentru permisul de conducere

-În cazul cetăţenilor străini, carte de rezidenţă, permis de şedere, certificat de înregistrare însoţit de paşaport, paşaport diplomatic/serviciu;

Acte necesare pentru schimbarea buletinului străin cu unul românesc:

-Cererea pentru preschimbare permis auto permisul de conducere naţional eliberat de autorităţile străine, în original și traducerea legalizată în limba română a acestuia, dacă este cazul

-Documentul de identitate al solicitantului: în cazul cetăţenilor străini, paşaportul şi certificatul de înregistrare, permisul de şedere sau cartea de rezidenţă în România; în cazul cetăţenilor români, cartea de identitate provizorie, buletinul sau cartea de identitate;

-Fişa medicală, în cazul în care se solicită un permis de conducere cu o nouă valabilitate administrativă;

-Dovada plăţii taxei pentru permisul de conducere

Eliberarea unui carnet de conducere românesc are loc, în primul rând, după achitarea unei taxe în valoare de 89 de lei, la sediul unei bănci sau pe ghiseul.ro. Trebuie subliniat de la bun început că livrarea unui nou permis de conducere se face prin poștă, la adresa indicată de solicitant atunci când depune documente pentru realizarea demersului cu pricina.

În cazul permiselor noi de conducere, românii nu vor primi dovadă de circulație pentru o perioadă de 15 zile, așa cum primesc șoferii care prezintă deja vechime în domeniu.

Livrarea actelor necesare se face în termen de 5-15 zile la adresa de domiciliu a șoferului, care – atenție! – nu poate fi modificată. În cazul în care curierul nu poate livra permisul de conducere solicitantului, acesta va ajunge din nou la sediul serviciului public comunitar.