COD RUTIER 2023. Permis de conducere, noi condiţii impuse de Comisia Europeană. Lista documentelor OBLIGATORII pentru şoferi. De ce acte e nevoie la preschimbarea permisului

Tinerii, care încă nu au împlinit vârsta majoratului, pot obține permisul de conducere de la 17 ani. Comisia Europeană a propus o lege pentru a schimba vârsta de a obține dreptul de a conduce un autoturism.

03 mart. 2023, 10:39
COD RUTIER 2023. Permis de conducere, noi condiţii impuse de Comisia Europeană. Lista documentelor OBLIGATORII pentru şoferi. De ce acte e nevoie la preschimbarea permisului

În conformitate cu legile propuse, orice tânăr de 17 ani care promovează examenul de conducere ar putea începe să conducă, dar numai dacă este însoțit de un adult care are, de asemenea, permis de conducere.

Vârsta minimă de conducere în România este în prezent de 18 ani, la fel ca în majoritatea statelor membre ale Uniunii Europene. Au existat mai multe apeluri din partea oficialilor europene pentru ca autoritățile să analizeze dacă vârsta ar trebui să fie ridicată la 21 de ani pentru a reduce congestionarea traficului.

Scopul principal al noii legi este de a lua măsuri împotriva încălcărilor normelor de circulație în Europa și de a introduce un permis de conducere digital care să fie valabil în tot blocul comunitar.

În afară de a permite circulația pe șosele a șoferilor de 17 ani însoțiți, Comisia Europeană propune ca toți noii șoferi să fie supuși unei perioade de probă de doi ani, cu o abordare de toleranță zero în ceea ce privește consumul de alcool la volan. Comisia Europeană a declarat că peste 20.000 de persoane au fost ucise anul trecut în incidente rutiere pe drumurile Uniunii Europene.

Noile norme vor permite accesul autorităților de aplicare a legii la registrele naționale de evidență a permiselor de conducere, ceea ce, potrivit Comisiei, va contribui la identificarea contravenienților și la asigurarea plății amenzilor.

Citeşte şi: Pensii 2023. Marcel Boloş anunţă impozitarea pensiilor după raportul Băncii Mondiale

„Mai mult de 40 % dintre infracțiunile rutiere transfrontaliere rămân nepedepsite. Propunerea de astăzi abordează această problemă prin îmbunătățirea cooperării transfrontaliere. Cei care conduc periculos nu trebuie să poată scăpa nepedepsiți”, a declarat Adina Vălean, comisarul european pentru transporturi, în cadrul unei conferințe de presă la Bruxelles.

Conform noilor norme, dacă o persoană este decăzută din dreptul de a conduce într-o țară, ea va fi decăzută din dreptul de a conduce în întreaga Uniune Europeană. Noul permis de conducere digital va fi recunoscut de toate statele membre și va fi „primul” permis de conducere din lume, a precizat Comisia Europeană într-un comunicat.

Însă statele membre vor continua să elibereze permise de conducere pentru cetățenii lor. Propunerea „va face ca această mică bucată de plastic să devină istorie”, a declarat Vălean reporterilor. Cu toate acestea, oamenii ar putea solicita în continuare o versiune fizică a permisului lor.

Ea a mai spus că vârsta minimă pentru a susține un examen de conducere va fi acum de 17 ani, iar cei care îl trec pot începe să conducă, dar numai dacă sunt însoțiți. Propunerile Comisiei vor merge la Parlamentul European și la statele membre pentru a primi un răspuns din partea acestora.

Noile propuneri din lege

Oficialii au propus pentru noua lege, conform Timesofmalta.com, ca să:

– existe o perioadă de probă de cel puțin doi ani pentru șoferii începători după ce au trecut testul și o regulă de toleranță zero în ceea ce privește conducerea sub influența alcoolului. Acest lucru este esențial, deoarece, chiar dacă șoferii tineri reprezintă doar 8% din totalul conducătorilor auto, în 2 din 5 coliziuni mortale este implicat un șofer sau un motociclist cu vârsta sub 30 de ani.

– existe permiterea ca tinerii să poată susține examenul și să înceapă să conducă însoțite de autoturisme și camioane de la vârsta de 17 ani, pentru a dobândi experiență de conducere.

– fie adaptarea formării și testării conducătorilor auto pentru a-i pregăti mai bine pe șoferi pentru prezența pe șosea a utilizatorilor vulnerabili. Acest lucru va contribui la îmbunătățirea siguranței pietonilor, a bicicliștilor, precum și a utilizatorilor de scutere și biciclete electrice, pe măsură ce Uniunea Europeană trece la o mobilitate urbană mai durabilă.

– existe o evaluare mai bine orientată a aptitudinilor medicale, ținând seama de progresele înregistrate în tratamentul medical pentru boli precum diabetul. Șoferii vor fi, de asemenea, încurajați să își actualizeze abilitățile și cunoștințele de conducere pentru a ține pasul cu evoluțiile tehnologice.

Citeşte şi: Situația prin care a trecut un patron român, după ce a angajat un imigrant din Asia: „M-a sunat că moare de foame”

Lista documentelor OBLIGATORII pentru şoferi. De ce acte e nevoie la preschimbarea permisului

Permisul de conducere pentru şoferi trebuie schimbat în mai multe situații: dacă a expirat, dacă a fost pierdut, furat sau deteriorat, dacă v-ați schimbat numele sau dacă aveți unul străin și trebuie să îl schimbați cu unul românesc.

În orice caz, este ideal să aveți toate actele necesare pentru a rezolva din prima, fără să faceți mai multe drumuri inutile.

De menționat că, de la 1 ianuarie 2022, instituţiile publice nu mai au voie să solicite persoanelor fizice şi firmelor copii de pe avize sau alte documente care au fost emise de către alte instituţii ale statului.

Acte necesare permis expirat, după efectuarea vizitei medicale:

-Cerere schimbare permis

-Carte de identitate din care rezultă că acesta are domiciliul sau reşedinţa în România

-Dovada plăţii taxei pentru permisul de conducere, care potae fi făcută pe ghiseul.ro.

-Fișa medicală pentru schimbare permis auto

-În cazul cetăţenilor străini, carte de rezidenţă, permis de şedere, certificat de înregistrare însoţit de paşaport, paşaport diplomatic/serviciu, în original şi copie;

Acte necesare pentru schimbarea permisului pierdut sau în cazul schimbării numelui:

În caz că pierdeți buletinul, sau vă este furat, trebuie să declarați acest lucru pentru completarea corespunzătoare a cererii de schimbare a permisului. Atât în acest caz, cât și dacă vă schimbați numele, veți primi un duplicat.

-Cererea titularului

-Actul de identitate al titularului, din care rezultă că acesta are domiciliul sau reşedinţa în România;

-Dovada plăţii taxei pentru permisul de conducere

-În cazul cetăţenilor străini, carte de rezidenţă, permis de şedere, certificat de înregistrare însoţit de paşaport, paşaport diplomatic/serviciu;

Acte necesare pentru schimbarea buletinului străin cu unul românesc:

-Cererea pentru preschimbare permis auto permisul de conducere naţional eliberat de autorităţile străine, în original și traducerea legalizată în limba română a acestuia, dacă este cazul

-Documentul de identitate al solicitantului: în cazul cetăţenilor străini, paşaportul şi certificatul de înregistrare, permisul de şedere sau cartea de rezidenţă în România; în cazul cetăţenilor români, cartea de identitate provizorie, buletinul sau cartea de identitate;

-Fişa medicală, în cazul în care se solicită un permis de conducere cu o nouă valabilitate administrativă;

-Dovada plăţii taxei pentru permisul de conducere

Eliberarea unui carnet de conducere românesc are loc, în primul rând, după achitarea unei taxe în valoare de 89 de lei, la sediul unei bănci sau pe ghiseul.ro. Trebuie subliniat de la bun început că livrarea unui nou permis de conducere se face prin poștă, la adresa indicată de solicitant atunci când depune documente pentru realizarea demersului cu pricina.

În cazul permiselor noi de conducere, românii nu vor primi dovadă de circulație pentru o perioadă de 15 zile, așa cum primesc șoferii care prezintă deja vechime în domeniu.

Livrarea actelor necesare se face în termen de 5-15 zile la adresa de domiciliu a șoferului, care – atenție! – nu poate fi modificată. În cazul în care curierul nu poate livra permisul de conducere solicitantului, acesta va ajunge din nou la sediul serviciului public comunitar.