COD RUTIER 2023 Şoferii care montează gadgeturi „de şmecher” pot primi amendă de 2900 de lei

Codul rutier, modificat: Sancțiuni dure pentru flash-uri, șicane în trafic, conducere agresivă, suspendarea permisului majorată în anumite cazuri.

19 dec. 2022, 07:40
COD RUTIER 2023 Şoferii care montează gadgeturi „de şmecher” pot primi amendă de 2900 de lei

COD RUTIER 2023. Atunci când îți achiziționezi o mașină sau, pur și simplu, îți dorești ceva nou, este posibil să îți achizionezi tot felul de gadgeturi pentru autoturismul tău, însă nu toate pot fi omologate și acceptate de către poliție. Ba chiar, mai mult decât atât, instalarea unor dispozitive neomologate te poate costa o amendă destul de mare.

Printre ”îmbunătățirile” aduse unei mașini se poate număra și un set de lumini speciale roșii și albastre. Iar dacă la acestea se adaugă și o sirenă, mașinile ar putea induce în eroare alți șoferi aflați în trafic și ar putea fi confundate cu cele ale autorităților.

COD RUTIER 2023. Ce se întâmplă cu punctul de amendă după majorarea salariului minim. Şoferii vitezomani vor rămâne fără maşină!

Așadar, acest lucru este complet interzis, iar șoferii care vor fi prinși cu aceste ”gadgeturi” vor fi sancționați cu o amendă 2.900 de lei. În cazul în care conducătorii auto care dețin un asemenea dispozitiv luminos se și recomandă ca polițiști în fața oamenilor legii atunci se adaugă la amendă și un dosar penal.

Există 5 clase de sancțiuni cu puncte de amendă în COD RUTIER 2023

Încălcarea prevederilor Codului Rutier se sancționează. Există 5 clase de sancțiuni cu puncte de amendă în Codul Rutier, ultima fiind exclusiv pentru persoanele juridice:

  • Clasa I: 2-3 puncte de amendă, respectiv 290 de Lei – 435 lei
  • Clasa a II-a: 4-5 puncte de amendă, respectiv 580 de Lei – 725 lei
  • Clasa a III-a: 6-8 puncte de amendă, respectiv 870 de Lei – 1.160 lei
  • Clasa a IV-a: 9-20 de puncte de amendă, respectiv 1.305 lei – 2.900 lei
  • Clasa a V-a (pentru persoane juridice): 21-100 de puncte de amendă, respectiv 3.045 Lei – 14.500 lei

Punctul de amendă este în continuare plafonat, nu a fost majorat odată cu salariul minim brut pe economie, la 145 de lei.

COD RUTIER 2023 adaptat la legislaţia internaţională. Maşină confiscată pentru cei care depăşesc cu mult viteza legală

Cod rutier adaptat la legislaţia europeană şi în România. Șoferii vor rămâne fără permisul de conducere și certificatul de înmatriculare a mașinii timp de șase luni, în cazul în care depășesc cu mai mult de 100 de km/h viteza legală pe un sector de drum, potrivit unui proiect legislativ aflat în dezbaterea senatorilor. În plus, dacă șoferii sancționați astfel sunt prinși că merg cu mașina în perioada în care talonul este reținut, polițiștii pot dispune inclusiv confiscarea mașinii.

În primul rând, proiectul legislativ de la Senat introduce în Noul Cod rutier un nou prag de viteză, respectiv de peste 100 de km/h față de limita legală, pentru depășirea căruia, șoferii vor risca amenzi din clasa a IV-a de sancțiuni (cuprinse între 1.305 și 2.900 de lei) și suspendarea dreptului de a conduce timp de 180 de zile, potrivit avocatnet.ro

Cod rutier 2023. Maşina vitezomanilor va fi confiscată de stat. Ce se întâmplă cu toate amenzile din ianuarie

Dacă șoferul sancționat astfel depășește din nou pragul de viteză de peste 100 de km/h față de limita legală într-un interval de şase luni de la data restituirii permisului de conducere, perioada de suspendare se majorează cu încă 30 de zile.

În astfel de cazuri, poliţistul rutier va elibera șoferului o dovadă înlocuitoare cu drept de circulaţie pentru 15 zile. Dacă în perioada de șase luni de reţinere a talonului, perioadă începută cu ziua imediat următoare celei expirării valabilităţii dovezii înlocuitoare, un polițist identifică în trafic mașina care are certificatul de înmatriculare reţinut, acesta va dispune sancţiunea contravenţională complementară a confiscării autovehiculului.

Mașinile confiscate intră în proprietatea statului și pot fi valorificate, conform OG 14/2007 pentru reglementarea modului și condițiilor de valorificare a bunurilor intrate, potrivit legii, în proprietatea privată a statului, inclusiv prin vânzare. Pentru a intra în vigoare, proiectul de lege trebuie adoptat de Parlament, semnat de președintele statului și publicat în Monitorul official, arată sursa citată.