Cod rutier 2023. Un şofer amendat după ce i-a dat flash-uri unui polițist în trafic a scăpat de sancţiune

Bărbatul a dat în judecată Poliția și a cerut anularea sancțiunii, arătând că "agentul de Poliție circula pe banda 2 nejustificat, banda 1 de mers fiind liberă".

23 oct. 2023, 10:52
Cod rutier 2023. Un şofer amendat după ce i-a dat flash-uri unui polițist în trafic a scăpat de sancţiune

Cod rutier 2023. Șoferul a fost amendat cu suma de 700 de lei pentru conducere agresivă, după ce i-a dat flash-uri unei mașini de Poliție, care circula cu viteză redusă pe banda a doua.  Șoferul a mai arătat că limita de viteză era de 90km/h, iar mașina de Poliție circula cu 60 km/h pe banda a doua.

Procesul a fost deschis la Judecătoria Râmnicu-Vâlcea, care i-a dat dreptate șoferului și a anulat sancțiunea, arătând că pe sectorul de drum pe care a circulat șoferul „erau două benzi pe fiecare sens de mers, viteza maximă admisă fiind de 100 km/h, iar declaraţia martorului audiat nemijlocit de instanţă se coroborează cu susţinerile petentului din cuprinsul plângerii contravenţionale”.

Totuși, IPJ Vâlcea a contestat sancțiunea la Tribunalul Vâlcea, care a admis apelul și a anulat sentința Judecătoriei, menținând astfel amenda aplicată șoferului.

Ce riscă șoferii care dau flash-uri și conduc agresiv. Polițiștii de la Rutieră au ieșit la vânătoare

Cod rutier 2023. „În procesul-verbal agentul constatator reține însă caracterul nejustificat și agresiv al acțiunilor petentului, iar acesta din urmă nu a dovedit în mod convingător lipsa de temeinicie a acestor consemnări. Cu privire la declarația martorei audiate la solicitarea petentului, Tribunalul o apreciază ca fiind subiectivă și nesinceră. De exemplu, martora a susținut că petentul a folosit o singură dată (iar nu în mod repetat) semnalele luminoase pentru a determina autospeciala de poliție să elibereze banda, însă este puțin verosimil că martora ar fi putut să-și dea seama, de pe locul din spate unde arată că era așezată, de câte ori a folosit petentul „flash-urile”, câtă vreme un astfel de semnal este îndeobște deosebit de discret, constând într-o simplă tragere de maneta folosită la aprinderea farurilor/semnalizare. De asemenea, declarația martorei nu se coroborează în totalitate cu poziția petentului de la momentul constatării faptei, câtă vreme acesta nu a contestat faptul că a folosit în mod repetat semnalele luminoase, ci și-a justificat doar această conduită”, se arată în sentința Tribunalului Vâlcea, care este definitivă.

COD RUTIER 2022. Şoferii care dau flashuri sau frânează brusc riscă amenzi de peste 1000 de lei şi suspendarea permisului