Cod rutier 2023. Se schimbă regulile, cum se va obţine permisul auto din 2024

Se schimba codul rutier! Apar modificări importante pentru românii care își doresc să obţină permisul de conducere. Examenul auto vine cu noi reguli pentru proba teoretică şi cea practică.

27 oct. 2023, 09:40
Cod rutier 2023. Se schimbă regulile, cum se va obţine permisul auto din 2024

Cod rutier 2023. Un nou proiect de lege va face mai ușoară obținerea permisului auto. Conform actului normativ aflat în faza de vot final în Parlamentul României, Codul rutier se va modifica pentru a permite susținerea probei teoretice a examenului de obținere a permisului de conducere în oricare locație din țară, în loc de restricția actuală care limitează acest lucru la locul de domiciliu sau de reședință al solicitantului. De asemenea, acest proiect prevede scurtarea intervalului de timp necesar pentru obținerea permisului auto, care include perioada de instruire teoretică și cele două etape ale examenului, proba teoretică și cea practică.

Cod rutier 2023. Artificiul prin care MAI măreşte cuantumul amenzilor şi la 14.500 de lei
Cod rutier 2023. Conform proiectului, proba teoretică a examenului pentru obținerea permisului de conducere va putea fi susținută în orice autoritate competentă din România, nu doar în locația de domiciliu sau reședință, așa cum este stabilit în prezent de Codul rutier. Cu toate acestea, proba practică și eliberarea permisului se vor putea face doar în fața autorității competente din locul de domiciliu sau reședință a solicitantului.

Acest proiect de lege propune modificarea condițiilor actuale din Codul rutier privind obținerea permisului de conducere și prevede că pregătirea teoretică și practică pentru obținerea permisului va fi organizată sub forma unor module și va fi recunoscută reciproc de către unitățile autorizate în acest domeniu. Cu alte cuvinte, școlile de șoferi vor trebui să recunoască cursurile parcurse de candidați la alte școli similare.

Preţ carburanţi: Veste bună pentru şoferi înainte de weekend, cu cât s-a ieftinit un plin de motorină sau benzină
În plus, proiectul vizează și reducerea perioadei necesare pentru obținerea dreptului de a conduce. Conform noilor prevederi, candidații nu vor mai fi obligați să finalizeze întreaga școală de șoferi (care include instruirea teoretică și practică) înainte de a susține proba teoretică; aceștia vor putea susține proba teoretică imediat după terminarea pregătirii teoretice și vor putea face pregătirea practică ulterior, înainte de a susține proba practică.

Cod rutier 2023. Scopul acestei modificări este de a reduce perioada totală necesară pentru obținerea permisului de conducere, deoarece candidații vor fi mai bine pregătiți pentru proba practică, iar intervalul dintre cele două probe de examen va fi mai scurt.

Pentru ca aceste schimbări să intre în vigoare, proiectul de lege trebuie să treacă de Camera Deputaților, să fie promulgat și să fie publicat în Monitorul Oficial.