Cod rutier 2024. S-a mărit amenda pentru brăduleţul parfumat şi cruciuliţele cu Arsenie Boca din maşină

Codul Rutier 2024 prevede amenzi mai mari decât anul trecut pentru cei care obturează vizibilitatea cu diverse obiecte amplasate în dreptul parbrizului. Dar, pot fi amendați și cei care atârnă un brăduț parfumat la oglinda retrovizoare?

03 feb. 2024, 09:04
Cod rutier 2024. S-a mărit amenda pentru brăduleţul parfumat şi cruciuliţele cu Arsenie Boca din maşină

Codul Rutier 2024: Majoritatea șoferilor s-au obișnuit să atârne de oglinda retrovizoare din interiorul mașinii diverse obiecte. Unele au o dimensiune mică, precum odorizantele și brăduții parfumați. Altele pot fi de dimensiuni mai mari, precum cruci, CD-uri, tablete, fotografii etc.

E important de precizat că legislația rutieră în vigoare interzice obturarea parbrizului. Astfel, nu ai voie să lipești niciun abțibild pe geam, nici să atârni cruciulițe sau alte simboluri de oglinda aflată în dreptul parbrizului.

COD RUTIER 2024 Ce amenzi riscă şoferii dacă sunt prinşi fără acte în original. S-a schimbat legea!
Legislația rutieră din România interzice obturarea parbrizului sau a lunetei. Astfel că e interzis să lipești sau să pui un obiect în dreptul parbrizului. Iar cei care încalcă dispozițiile legale, riscă o amendă de peste 3.000 de lei, după ce punctul de amendă s-a majorat.

„Reprezintă contravenție și e încadrată în clasa a IV-a de sancțiuni […] aplicarea de afișe, reclame publicitare, înscrisuri sau accesorii pe parbriz, lunetă sau geamurile laterale care restrâng sau estompează vizibilitatea sub limita legal admisă ori împiedică sau diminuează eficacitatea dispozitivelor de iluminare și semnalizare luminoasă ori citirea numărului de înmatriculare”, prevede Art. 102 (36), din Codul Rutier.

Cod rutier 2024. Clasa a IV-a prevede aplicarea unei amenzi cuprinse între 9 și 20 de puncte de amendă. Ceea ce înseamnă o sancțiune cuprinsă între 1.485 lei și 3.300 de lei.

Totuși, e important de precizat că, deși legea nu se prevede o dimensiune anume a obiectului, de la care să se aplice sancțiunea, niciun polițist nu va da amendă unui șofer pentru că a pus la oglinda retrovizoare un mic brăduț parfumat sau o cruciuliță.

Citeşte şi: CODUL RUTIER 2024. Ce amendă riscă șoferii care circulă cu permisul expirat

„Polițiștii aplică sancțiuni pentru cei care lipesc afişe, reclame publicitare, înscrisuri sau accesorii pe parbriz, lunetă sau geamurile laterale și restrâng sau estompează vizibilitatea sub limita legal admisă ori împiedică sau diminuează eficacitatea dispozitivelor de iluminare şi semnalizare luminoasă ori citirea numărului de înmatriculare”, au precizat pentru ProMotor reprezentanții Poliției.

Cod rutier 2024. S-a mărit amenda pentru brăduleţul parfumat

Practic, doar șoferii care atârnă un mănunchi de odorizante sau alte obiecte în dreptul parbrizului sau geamurilor laterale riscă să fie amendați.

Poate că pentru unii, această regulă pare lipsită de sens. Dar instructorul auto Marian Croitoru a explicat pentru ProMotor de ce e bine să avem parbrizul „curat”.

„E important să ai o vizibilitate cât mai mare. Sunt unii care își umplu parbrizul cu cruciulițe, abțibilduri, afișe, chiar și CD-uri. Dar chiar și o cruciuliță, de exemplu, îți poate acoperi un biciclist sau un pieton. Practic, în loc să îl vezi de la 100m, îl observi când ajungi la 20-30 de metri de el. Și ajungi să faci o manevră bruscă, să frânezi sau să tragi de volan. Și riști ori să fii lovit din spate de alt șofer, ori să lovești tu alte mașini. Așa că, da, e bine să ai toate geamurile curate, fără nimic care să îți afecteze vizibilitatea”, a explicat Marian Croitoru, care este și profesor de legislație rutieră în Prahova.

Șoferii care vor să atârne mai mulți brăduți sau alte obiecte prin mașină și vor să stea fără griji că ar putea fi amendați, au posibilitatea de a pune aceste odorizante pe bord. Sau le pot atârna de unul dintre stâlpii mașinii. În acest fel, nu este stânjenită nici vizibilitatea și nici nu riscați o amendă.

Cod rutier 2024. Amenzile mai mari de la 1 ianuarie 2024. Punctul de amendă, 5% din salariul minim brut pe țară

 

În cazul în care un șofer este prins în trafic fără centura de siguranţă, el este sancționat cu 3 puncte de amendă. Acum, plătește 435 de lei, iar de la anul, pentru aceeași faptă, șoferii ar trebui să plătească aproape 500 de lei.

În ceea ce privește folosirea telefonului mobil în timpul condusului, șoferii primesc acum o amendă cuprinsă între 580 şi 1.160 de lei, adică între 4 și 8 puncte de amendă. Din 2024, aceeași contravenție va fi sancționată cu până la 1.320 de lei.

Pentru cine încalcă regulile de circulație și depășește viteza cu peste 50 km/h, amenda ar fi până la 3.300 lei, pentru 20 de puncte amendă. În prezent, cei care comit această infracțiune plătesc 2.900 de lei.

Amenzi mai mari vor fi și pentru pietonii care fac greșeli în trafic. De pildă, dacă o persoană traversează printr-un loc nepermis primește o amendă cuprinsă între 290 și 435 de lei. De anul viitor, sancțiunea ar putea ajunge până la 495 de lei.

În cazul bicicliștilor care circulă pe trotuar, spre exemplu, amenda plătită în 2023 era de până la 725 de lei. De la 1 ianuarie 2024, sancțiunea ar putea fi cu 100 de lei mai mult.

În situația în care Guvernul decide majorarea salariului minim brut la 3.700 lei, valoarea punctului de amendă ar putea crește la 185 de lei. Prin urmare, și amenzile vor fi mult mai mari.