Cod rutier 2024, schimbări importante. Ai parcat greşit la Praga sau Berlin, plăteşti amenzi colosale la Bucureşti

Țara în care s-a comis o infracțiune rutieră poate cere în continuare ajutorul țării de reședință a șoferului, iar lista contravenţiilor şi a infracţiunilor a fost lărgită de Parlamentul European.
Filip Stan
14 mart. 2024, 12:31
Cod rutier 2024, schimbări importante. Ai parcat greşit la Praga sau Berlin, plăteşti amenzi colosale la Bucureşti

Cod rutier 2024. Șoferii nu mai scapă de amenzile din străinătate pentru că noul cod rutier al UE obligă la plata sancțiunilor în țara unde s-a produs infracțiunea.

Aproape jumătate din infracțiunile rutiere comise în altă țară rămâneau nepedepsite, motiv pentru care Parlamentul European introduce reguli mai stricte pentru șoferii care circulă în UE. Țara unde s-a produs o infracțiune soldată cu amendă va putea colecta direct suma de bani.

Șoferii care conduc un vehicul cu număr de înmatriculare străin nu mai scapă nepedepsiți potrivit noilor reguli convenite de Consiliul European și de PE. Aproximativ 40% dintre infracțiunile rutiere transfrontaliere rămân nepedepsite, motiv pentru care se va îmbunătăți infrastructura de colaborare între țările europene.

O plăcuță de înmatriculare străină nu poate fi o licență pentru impunitate rutieră”, a spus Kosma Złotowski, europarlamentar polonez.

Țara în care s-a comis o infracțiune rutieră poate cere în continuare ajutorul țării de reședință a șoferului. După ce s-au utilizat toate mijloacele legale de colectare a amenzii la nivel local, orice țară UE poate cere țării de rezidență recuperarea amenzilor de peste 70 euro. Are la dispoziție însă doar 11 luni de la data producerii infracțiunii pentru a face această cerere.

Noul cod rutier european extinde lista infracțiunilor ce pot fi sancționate în UE prin colaborarea între țări. Dacă până acum era vorba de depășirea vitezei legale și conducerea sunt influența alcoolului și drogurilor, s-au mai adăugat: parcarea periculoasă, depășirea periculoasă, traversarea unei linii continue, nerespectarea regulilor din zonele școlare, pietonale sau cele legate de pistele de biciclete, conducerea în direcție greșită și încălcarea normelor de folosire a coridoarelor de urgență.

După doi ani de la promulgarea acestor schimbări la nivel național, companiile private nu vor mai putea ajuta țări din UE să colecteze sumele amenzilor de circulație de la șoferii străini. Întreaga operațiune se va desfășura printr-o colaborare mai bună dintre state.

Cod rutier 2024. Reguli noi în UE, cum rămâi automat fără permis. Schimbări majore şi pentru şoferii în vârstă

Cod rutier 2024. Se lucrează la nivel european pentru reguli rutiere mai dure. Noua legislație ar putea fi adoptată chiar din 2025, susține europarlamentarul Vlad Gheorghe. Cea mai importantă prevedere este că un șofer cu probleme într-o țară nu va mai putea conduce în alte țări din UE.

Parlamentul European discută o serie de măsuri mai aspre pentru șoferii care încalcă legea. Dacă permisul este suspendat într-o țară europeană, posesorul nu va mai putea conduce în nicio altă țară UE.

Cod rutier 2024. Un şofer care are permisul suspendat într-un stat UE nu va mai putea conduce în niciun stat membru

Atenție mare, o sancțiune dată în oricare dintre state, te urmărește oriunde mergi, și dacă nu o să mai ai dreptul în România să conduci, nu o să mai ai dreptul in un niciunul dintre celelalte state membre”, a explicat europarlamentarul Vlad Gheorghe, după ce şi Corina Creţu a prezentat situaţia.

În condițiile în care unui șofer i se suspendă dreptul de a conduce pentru că a urcat la volan beat sau drogat, legislația țării respective va fi aplicată la nivel european.

Examen auto 2024. Cum şi în cât timp obţii permisul de conducere. „Sala” se poate da în orice oraş, iar „traseul” ar putea include o probă specială pe zăpadă. Totul despre şcoala de şoferi şi schimbările de ultimă oră de la Codul Rutier

Alte schimbări la legislația rutieră europeană includ un potențial test de adicții la examenul medical obligatoriu pentru obținerea carnetului și posibilitatea ca tinerii de 17 ani să urce la volan dacă au început școala de șoferi și sunt însoțiți de un adult care are ani buni de experiență rutieră.

Cod rutier 2024. Vârstnicii peste 70 de ani vor putea conduce doar în anumite condiții. Reguli noi pentru reducerea accidentelor rutiere în UE

Persoanele în vârstă de peste 70 de ani vor trebui să dovedească în mod regulat că sunt încă apte să conducă, potrivit unei directive care ar urma să fie aprobată de Comisia Europeană, notează ziarul german Frankfurter Rundschau.

Potrivit proiectului, până în 2050 nu ar trebui să mai existe decese pe șosele în UE, iar până în 2030 numărul acestora ar trebui să se reducă la jumătate. Un obiectiv extrem de ambițios, mai ales când se cunosc cifrele actuale. În 2022, 20.600 de persoane și-au pierdut viața pe șosele, dintre care aproape 2.000 în România.

Astfel, UE plănuiește o reformă majoră a permiselor de conducere, care, printre altele, ar trebui să îmbunătățească siguranța rutieră. Una dintre cerințe: în viitor, permisul de conducere al șoferilor de peste 70 de ani ar trebui să fie verificat la fiecare cinci ani.

De asemenea, valabilitatea permiselor de conducere ar urma să fie modificată. Potrivit proiectului de lege al Comisiei Europene, reforma vizează modificarea duratei de valabilitate a permiselor de conducere.

Astfel, acestea ar urma să fie valabile 15 ani în întreaga UE, în loc de zece ani, cât erau până acum. În plus, permisele de conducere ar urma să devină digitale, astfel încât reînnoirea să poată fi procesată și online.

Cu toate acestea, valabilitatea de 15 ani nu ar trebui să se mai aplice tuturor persoanelor de peste 70 de ani: persoanele în vârstă vor primi atunci permise de conducere valabile doar cinci ani. Iar acest lucru ar trebui să facă posibilă verificarea periodică a aptitudinii seniorilor de a conduce.

Măsura în care se verifică acest lucru ar trebui să fie în continuare o decizie a statelor membre. Acest lucru înseamnă că statele membre pot, de asemenea, să lase ca, atunci când șoferul își reînnoiește permisul de conducere, să se asigure că este în continuare capabil să conducă.

Conform proiectului, în cazul în care, „în timpul îndeplinirii formalităților”, devine clar că solicitantul nu mai îndeplinește standardele medicale, se poate ordona o examinare medicală. Dacă autoritatea care eliberează permisul de conducere dorește acest lucru, atunci un expert trebuie să îl verifice pe șofer.

Spynews
Mama Mădălinei Cojocari, fetița dispărută în Carolina de Nord, și-a recunoscut faptele! Femeia a pledat vinovată. Bunica ei a trecut la acuzații dure
Bzi.ro
Carmen Harra a spus adevărul despre împăcarea dintre Anamaria Prodan și Laurenţiu Reghecampf! „Amândoi s-au blocat!”
Fanatik.ro
Țara bogată care oferă burse pentru studenții români. Se poate aplica online: “Credem foarte mult în sistemul educațional românesc”
Capital.ro
Devine ilegal PESTE TOT în România. Legea a fost deja adoptată: Vrem să spunem STOP
Playtech.ro
Ruby, ţinută de INFARCT la TV! S-a văzut tot, dar nu i-a păsat. Telespectatorii s-au lipit de televizoare
DailyBusiness
Legea care ar putea influența veniturile românilor, la un pas să fie votată în Parlament
Adevarul
Biserică din secolul al XIX-lea, pusă la pământ. Ambulanța pentru Monumente a ajuns prea târziu VIDEO
Spynews
Tzancă Uraganu, înțepătură la adresa lui Bogdan de la Ploiești? „Pentru cele mai frumoase foste...”. Cum îi face manelistul „reclamă” colegului de breaslă
Spynews
Unde are loc priveghiul Ionelei și al lui George, doi dintre tinerii morți în accidentul din Vaslui! Decizia neașteptată pe care a luat-o familia: ”Au fost aduși...”
Evz.ro
Schimbări uriașe pentru milioane de români. Se modifică totul la pensie
Impact.ro
Te CRUCEȘTI! Cum arată divele din showbiz FĂRĂ MACHIAJ! Unele sunt HORROR
Prosport.ro
FOTO. Cea mai bogată româncă are o avere de peste 800.000.000 de euro și arată impecabil la 66 de ani
wowbiz.ro
Mădălin Ionescu, în doliu! Prezentatorul TV a dat vestea cumplită printre lacrimi: „S-a stins. Am trăit cu o durere imensă ultimele lui clipe”
Cancan.ro
Crimă de Sfinții Constantin și Elena! Și-a găsit părinții morți în casă 😲
Playsport.ro
INCREDIBIL! Mădălina Ghenea a pozat ca NICIODATĂ, iar imaginile au scăpat pe net! Cum apare
kanald.ro
Cât costă o porție de mici în piața Obor. Nimeni nu se aștepta la un asemenea preț
Capital.ro
Se dau 500 DE LEI OBLIGATORIU în România. Marcel Ciolacu: E directivă europeană
StirileBZI
Se anunță tarife mai mici vara aceasta la biletele de avion! Despre ce destinații este vorba
Prosport.ro
FOTO. I-a luat actriței din filmele pentru adulți un inel de logodnă de 1.000.000 de dolari și la câteva zile s-a despărțit de ea!
stirilekanald.ro
Breaking news despre Florin Piersic!
substantial.ro
„Tragedie pe două roți în Vaslui: Tânăra Ionela, aflată la pragul căsătoriei, și-a anunțat destinul în ultimul ei mesaj online – ‘Viața este o călătorie frumoas
MediaFlux
Guvernul „arde” bătrânii la buzunare. Cine sunt seniorii care nu primesc nimic în plus la pensie
Shtiu.ro
De ce evreii nu cred în Iisus Hristos? 'Nu este Mesia!'