Cod rutier 2024. Un şofer care are permisul suspendat într-un stat UE nu va mai putea conduce în niciun stat membru

Europarlamentarul Corina Crețu spune că actul normativ este o măsură prin care poate fi atins obiectivul UE de a reduce cu 50% decesele cauzate de accidente rutiere până în 2030.

06 feb. 2024, 20:19
Cod rutier 2024. Un şofer care are permisul suspendat într-un stat UE nu va mai putea conduce în niciun stat membru

Cod rutier 2024. Europarlamentarul Corina Crețu a anunțat, marți, că Parlamentul European a adoptat directiva privind siguranța rutieră, care stabilește că un cetățean european căruia i-a fost suspendat permisul într-o țară UE nu va mai putea conduce în niciun stat membru.

Corina Crețu precizează, într-o postare pe Facebook, că tendințele arată că numărul deceselor cauzate de accidente rutiere în 2022 a crescut cu 3% față de anul precedent, iar clasamentul general al ratelor de deces din cauze rutiere nu s-a schimbat semnificativ, România raportând cele mai ridicate rate de decese în 2022 – 86 per milion.

Europarlamentarul Corina Crețu a transmis, marți, că a fost adoptată directiva europeană pentru siguranța rutieră. Scopul principal al noilor norme este reducerea numărului de victime ale accidentelor rutiere.

Cod rutier 2024. S-a mărit amenda pentru brăduleţul parfumat şi cruciuliţele cu Arsenie Boca din maşină

„Tendințele arată că numărul deceselor cauzate de accidente rutiere în 2022 a crescut cu 3% față de anul precedent, iar clasamentul general al ratelor de deces din cauze rutiere nu s-a schimbat semnificativ, România raportând cele mai ridicate rate de decese în 2022 – 86 per milion. Pentru acest motiv, astăzi, am votat Directiva privind decăderea din dreptul de a conduce – care are un singur scop: reducerea tragediilor și a pierderii de vieți omenești pe drumurile publice ”, subliniază europarlamentarul prin intermediul unei postări pe Facebook.

Cod rutier 2024. Actul adoptat de Parlamentul European pune bazele unui sistem de cooperare și transfer de informații între statele membre. Mai exact, sunt stabilite proceduri și „obligații concrete” pentru țările implicate.

„Practic, în situația în care un șofer dintr-un alt stat membru săvârșește o contravenție gravă pe teritoriul României, autoritățile române vor putea să-i aplice sancțiuni privitoare la dreptul de a conduce.”, a explicat Corina Crețu.

COD RUTIER 2024 Ce amenzi riscă şoferii dacă sunt prinşi fără acte în original. S-a schimbat legea!

În directivă sunt menționate infracțiuni precum : viteza excesivă, conducerea sub influența alcoolului, conducerea sub influența stupefiantelor și cauzarea decesului sau a vătămării corporale grave a unei persoane, ca urmare a oricărei încălcări a normelor de circulație.

„Astfel, Directiva va pune capăt situației în care un șofer care a săvârșit o încălcare într-un Stat Membru UE și i s-a suspendat permisul de conducere, să poată conduce în continuare în toate celelalte State Membre.”, evidențiază europarlamentarul român.

Cod rutier 2024. Corina Crețu spune că actul normativ este o măsură prin care poate fi atins obiectivul UE de a reduce cu 50% decesele cauzate de accidente rutiere până în 2030.

„Dreptul de a circula liber și a conduce vine cu responsabilitatea și obligația de a respecta rigorile legii pentru toți cetățenii Uniunii Europene.”, concluzionează aceasta.