Cod rutier 2024. Se schimbă legea, detaliul care te lasă fără permis din ianuarie

Codul Rutier arată că un șofer cu un permis de conducere străin poată să rămână pieton pentru o perioadă de un an, dacă a fost condamnat de o instanță pentru încălcări grave ale legislației rutiere.

06 ian. 2024, 16:33
Cod rutier 2024. Se schimbă legea, detaliul care te lasă fără permis din ianuarie
Suspendarea permisului de conducere și amendă de 1160 de lei pentru șoferii care pornesc la drum fără a verifica acest aspect. Ce spune noul Cod Rutier

Cod rutier 2024. Schimbări în ceea ce priveşte permisele străine. Măsura este în concordanță cu dispozițiile Ordonanței de Urgență nr. 1/2022, publicată în Monitorul Oficial nr. 89. OUG introduce o penalizare suplimentară pentru cei care încalcă normele de circulație.

Cod rutier 2024. Ar putea creşte punctul de amendă, nepurtarea centurii te lasă cu 990 de lei mai puţin pe card

Conform regulamentului, se precizează că permisul de conducere reținut, însoțit de dispoziția referitoare la interdicția de a conduce autovehicule pe teritoriul României, trebuie să fie transmis autorității străine care l-a eliberat de către serviciul poliției rutiere care a impus interdicția. Acest lucru se va întâmpla în cel mult 5 zile lucrătoare de la emiterea dispoziției.

Dacă șoferul nu dispune de o adresă de domiciliu, reședință sau rezidență în România, este necesar să fie atașată la documentele menționate anterior o cerere prin care se solicită informarea acestuia cu privire la măsura luată împotriva sa.

Codul Rutier va avea noi modificări în 2024. Toți șoferii trebuie să știe

Cod Rutier 2024. Parlamentarii vin cu o propunere nouă legată de radarele din trafic. Aceștia cer interzicerea sistemelor care nu sunt inscripționate.  Noul proiect de modificare a Codului Rutier a fost inițiat de UDMR.

Radarele neinscripționate ar urma să nu mai poată fi folosite. Cei care doresc includerea acestei măsuri în actualul Cod Rutier sunt parlamentarii UDMR. Aleșii politici sunt de părere că aceste măsuri sunt necesare siguranței rutiere.

„Odată cu aglomerarea traficului, îndeosebi în mediul urban, se simte nevoia stabilirii de reguli noi, dar și de consolidarea unor relații civilizate între reprezentanții poliției rutiere și participanții la trafic”, arată parlamentarii despre actualul Cod Rutier.

Un capitol destinat prevenției

Parlamentarii UDMR propun ca un întreg capitol destinat prevenției să fie inclus în actualul Cod Rutier. De altfel, inițiatorii au  o serie de cerințe speciale legate de atitudinea poliției rutiere față de șoferi. Modificările conțin măsuri suplimentare  de siguranță pentru copii, precum și pentru pietoni.

Parlamentarii UDMR atrag atenția asupra faptului că țara noastră ocupă locul întâi în UE, la rata deceselor cauzate de accidente rutiere. Noul pachetul de măsuri conține si prevederi destinate școlilor de șoferi, precum și pentru examinatori. Proiectul a fost depus la Senat pe 6 noiembrie. Ulterior, pe 14 noiembrie, inițiativa a fost transmisă către Guvern.

Propunerea parlamentarilor prevede reguli mai stricte pentru cei care vor să obțină permisul de conducere.

„Practica de a avea exclusiv polițiști examinatori esteo reminiscență a statului centralizat comunist. Tendința firească este de a profesionaliza domeniul. ”, au arătat inițiatorii. Mai mult, examinatorii vor trece prin teste periodice, însă vor primi și atestare, în urma unei pregătiri speciale.

Totodată, inițiatorii propun creșterea numărului minim de ore destinate pregătirii viitorilor șoferi. Astfel, de la 30 de ore, aceștia ar urma să bifeze minim 45 de ore de conducere. Noul Cod Rutier ar urma să includă interdicția șoferilor neexperimentați să se urce la volanul mașinilor care pot atinge viteze mari. De asemenea, inițiatorii le cer administratorilor drumurilor să revizuiască semnalizările rutiere, în special pe cele amplasate în apropierea școlilor.

COD RUTIER 2024. Şoferii care au condus beţi sau drogaţi, fără permis 10 ani

COD RUTIER 2024. Legea care modifică legea rutieră a primit vot în Parlament, niciun senator nu a votat împotrivă. Acum, legea merge la vot final în Camera Deputaţilor.

Senatorul Robert Cazanciuc (PSD), fost ministru al Justiţiei, anunţă, luni, că Senatul a votat legea prin care şoferii condamnaţi pentru conducerea vehiculelor băuţi sau drogaţi pierd dreptul de a redobândi permisul pentru o perioadă de până la 10 ani.

„Aşa cum am promis, continuăm planul de măsuri pentru reducerea numărului de morţi pe drumurile României, declasând-o de pe primul loc la decesele rutiere, în ultimii şase ani. După Legea Anastasia, a venit, ţinându-mi promisiunea, modificarea legislativă prin care şoferii prinşi cu alcoolemie mai mare de 0,8/mie sau drogaţi nu mai pot redobândi permisul în decurs de până la 10 ani”, spune Cazanciuc, pe pagina sa de Facebook.

În favoarea legii au votat 101 senatori Niciunul nu a votat împotrivă. Legea merge pentru decize finală la Camera Deputaţilor.,

Cod rutier 2024. Închisoare pentru șoferii băuți

Odată cu promulgarea Legii Anastasia, astfel de fapte vor fi pedepsite cu închisoare, fără posibilitatea suspendării pedepsei sub supraveghere.

Scopul acestei legi este de a reduce numărul accidentelor rutiere și de a salva vieți.

România se află în continuare în vârful clasamentelor sumbre privind numărul deceselor în accidente rutiere din Uniunea Europeană.

Inconștiența șoferilor, starea tehnică a mașinilor și infrastructura precară sunt factori care fac din accidentele rutiere o situație normală în România.

O statistică recentă a UNSAR confirmă această realitate și plasează România pe primul loc în Europa Centrală și de Est în ceea ce privește accidentele rutiere.

Cea mai mare rată a deceselor în accidente rutiere din UE

În 2022, România a avut cea mai mare rată a deceselor în accidente rutiere din întreaga Uniune Europeană: 85,1 persoane la 1 milion de locuitori.

Această cifră vine după un an în care România a înregistrat cel mai mic număr de accidente rutiere în ultimul deceniu, ceea ce arată că situația pe drumurile noastre este în continuare îngrijorătoare.

COD RUTIER 2023. Închisoare pentru şoferii băuţi sau drogaţi dacă au produs accidente mortale. „Legea Anastasia” a trecut de Senat

Aceste statistici arată care sunt cele mai periculoase intervale ale zilei pe străzile și drumurile din România.

Începutul anului 2023 a adus în atenție și prăbușirea Euroins, ceea ce arată că mulți români nu caută să aibă o asigurare minimă în caz de accident, din diferite motive.

Nu este surprinzător faptul că cel puțin 6 autovehicule din 100 înmatriculate în România sunt implicate anual în accidente rutiere soldate cu pagube materiale, vătămări corporale și decese, conform statisticii UNSAR.

De ce Legea Anastasia

Senatorul Robert Cazanciuc a afirmat, într-o postare pe Facebook din noiembrie, că „dedică această iniţiativă legislativă memoriei Anastasiei, fetiţa care în 2022, chiar de Ziua Copilului, la doar 4 ani, a fost spulberată de un şofer fără permis, într-o goană nebună prin localitate”.

Anastasia a murit de Ziua Copilului, iar la volan era o femeie care nu trecuse niciodată pe la o şcoală de şoferi.  „Ar fi singura mea alinare în momentul de faţă, acum, pentru că dacă nu s-a făcut dreptate pentru sufleţelul Anastasiei, dacă s-ar face legea şi ar fi aprobată ar fi singura mea alinare. Că s-a putut face ceva pentru fetiţa mea. Sa fie mai aspră, dar să fie corectă. Viaţa Anastasiei, în momentul ăsta, costă doar 300 de ore în folosul comunităţii. Atât! „, a spus tatăl Anastasiei după ce magistraţii au considerat că şoferiţa se face vinovată doar pentru conducere fără permis.