COD RUTIER 2025. Cum scapi de sancţiunile poliţiei. Situaţiile în care amenzile șoferilor pot fi anulate

Șoferii din România pot scăpa de amenzile rutiere dacă identifică în procesul verbal de contravenție una dintre greșelile frecvente comise de agenții constatatori. Potrivit legislației în vigoare, mai exact Codului Rutier 2025, orice sancțiune aplicată de poliție poate fi anulată de instanță dacă documentul conține erori sau omisiuni esențiale.
Filip Stan
06 iun. 2025, 23:50
COD RUTIER 2025. Cum scapi de sancţiunile poliţiei. Situaţiile în care amenzile șoferilor pot fi anulate

Procesul verbal de constatare a contravenției este documentul oficial prin care un polițist aplică o sancțiune rutieră nu doar șoferilor, ci și pasagerilor, pietonilor, persoanelor juridice sau instituțiilor publice. Acesta trebuie să conțină o serie de informații obligatorii, fără de care documentul poate fi declarat nul.

Printre cele mai importante date care trebuie consemnate în mod corect se numără: numele complet al agentului constatator, numele și prenumele contravenientului, codul numeric personal (CNP), detalii despre vehiculul implicat (inclusiv numărul de înmatriculare), fapta săvârșită, data și ora, precum și semnătura agentului.

„Indiferent dacă ești vinovat de producerea accidentului și există suficiente probe, dacă în procesul verbal întocmit de agentul constatator lipsește una dintre aceste mențiuni, el va fi nul de drept. În niciun caz nu se va anula procesul verbal dacă polițistul nu a avut caschetă sau dacă polițistul a refuzat să îți arate ordinul de serviciu cum că avea voie să acționeze cu radarul în zona respectivă”, a explicat polițistul Tavi Perțea pe canalul său de YouTube, potrivit Promotor.

Avocatul Valentin Ciobanu confirmă că cele mai frecvente greșeli țin de completarea incorectă a datelor personale sau lipsa descrierii clare a faptei.

„De cele mai multe ori, am constatat că polițiștii au greșit CNP-ul, numele sau datele despre mașina persoanei care a comis abaterea respectivă. Fie aceste informații erau incorecte, fie incomplete. De exemplu, la Codul Numeric era greșită o cifră sau la nume era greșit prenumele sau lipsea cu totul. Sau la numărul de înmatriculare era greșită o literă. În alte situații, numele agentului constatator lipsea de pe procesul verbal sau fapta nu era descrisă corect. De exemplu, se preciza doar că a fost înregistrat de radar cu viteza X și se aplică amenda Y. Fără a preciza care era limita în zona unde a fost înregistrat de radar. Sau că a fost surprins vorbind la telefonul mobil, dar fără a preciza temeiul legal în care se aplică sancțiunea.”, a spus acesta.

Top 5 motive pentru care amenzile auto sunt anulate de instanță

– CNP-ul șoferului este greșit.

– Numele șoferului este incorect sau incomplet.

– Numărul de înmatriculare al vehiculului este greșit.

– Lipsesc numele sau semnătura agentului constatator.

– Fapta este descrisă incorect sau incomplet.

Pentru a contesta o amendă rutieră, șoferii trebuie să urmeze o procedură legală. Contestația se depune la Judecătoria de domiciliu sau la cea de pe raza unde a fost aplicată sancțiunea, în termen de 15 zile de la comunicare. Este necesară achitarea unei taxe de timbru, iar dosarul trebuie să conțină plângerea scrisă, copia procesului verbal, dovada achitării taxei și orice alte documente justificative (certificat medical, înregistrări video sau audio, etc.).

Este important de menționat că nu este necesară angajarea unui avocat, iar cetățenii pot solicita judecarea în lipsă.

Citeşte şi: Protest împotriva violenței asupra femeilor, în Capitală, după moartea Teodorei Marcu: „Luptăm până când vom fi în siguranță”

DailyBusiness
Cum să ții praful departe vara. Metoda care va menține casa curată și aerisită
Spynews
Cristina Scarlevschi, în lacrimi, la mormântul fiului. Imaginile dureroase făcute publice de ispita de la Insula iubirii: „Gândul la Alex vine cu...” | GALERIE FOTO
Bzi.ro
Medicul care a încercat să-l salveze pe Felix Baumgartner rupe tăcerea. „S-a prăbușit ca o rachetă”
Fanatik.ro
Cine e românul care se ocupă de concertul lui Jennifer Lopez în România. Organizatorul e celebru în industrie
Capital.ro
TAXE obligatorii. Se achită în toată Europa, inclusiv în România. Statul încasează tot
Playtech.ro
Cât costă o autorizație construcție gard în 2025: când ai nevoie și cum faci procedura corectă
Adevarul
Rusia a încercat un atac mecanizat-surpriză spre Pokrovsk. Ucraina răspunde dur: „Vor continua cu ce au mai mult – carnea de tun”
wowbiz.ro
Imagini exclusive cu Jennifer Lopez în România: Diva a avut parte de un incident la intrarea în hotel! Cum a fost surprinsă artista
Evz.ro
Zi infernală în România. Temperaturi de coșmar
Prosport.ro
Cristina Roventa, la plajă! Imagini exclusive cu soția lui Alexandru Maxim la piscină
kanald.ro
Încă un adolescent găsit mort în apele Mureșului! Este al doilea copil înecat în mai puțin de 24 de ore
Cancan.ro
Gestul fiului lui Nicușor Dan i-a uimit pe austrieci. Ce le-a spus jurnaliștilor
Capital.ro
Bancomatele, închise la nivel național. Tranzacțiile în numerar, interzise definitiv: Un pas în spate
StirileBZI
TVA mai mare de la 1 august! Anunțul făcut de Nicușor Dan după summitul de la Salzburg
stirilekanald.ro
VIDEO Imagini fabuloase cu Jennifer Lopez la București: Cântăreața, blocată în ușile rotative la hotel
Românii peste 45 de ani care nu lucrează vor primi un ajutor de la stat pentru a ieși la pensie