COD RUTIER: Ai rămas fără permis? Cum îl poţi recupera rapid

COD RUTIER 2015: Te-a prins Poliţia Rutieră pe picior greşit şi ţi-a luat permisul? Nicio problemă, îl poţi lua înapoi mai devreme, dacă îndeplineşti anumite condiţii şi dacă dai un test de verificare a cunoştinţelor, care cuprinde 15 întrebări din legislaţia rutieră, scrie Cuget Liber. 
Alina Costache
10 mai 2015, 11:59
COD RUTIER: Ai rămas fără permis? Cum îl poţi recupera rapid

COD RUTIER 2015: Dacă n-aţi respectat legislaţia şi v-aţi ales cu suspendarea permisului pentru 60 sau 90 de zile trebuie să ştiţi că îl puteţi recupera mai rapid, adică după 30 de zile. În cazul în care nu vă prezentaţi la acest test sau nu-l promovaţi, perioada de suspendare este majorată cu 30 de zile. 

„Până la expirarea perioadei de suspendare a exercitării dreptului de a conduce, conducătorul de autovehicul trebuie să se prezinte la serviciul Poliţiei Rutiere, pentru verificarea cunoaşterii regulilor de circulaţie”, potrivit Codului rutier. 

Concret, permisul îţi va fi reţinut pentru 60 de zile pentru nerespectarea regulilor privind prioritatea de trecere, depăşirea sau trecerea pe culoarea roşie a semaforului, dacă prin aceasta s-a produs un accident de circulaţie din care a rezultat avarierea unui vehicul sau alte pagube materiale, pentru nerespec-tarea interdicţiei temporare de circulaţie instituite pe un anumit segment de drum public, pentru nerespectarea regulilor de circulaţie la trecerea unei coloane oficiale sau intercalarea într-o astfel de coloană sau pentru circulaţia pe sens opus. 

De asemenea, poţi rămâne pieton pentru 90 de zile pentru conducerea sub influenţa băuturilor alcoolice, dacă fapta nu constituie, potrivit legii, infracţiune, pentru conducerea vehiculului cu defecţiuni grave la sistemul de frânare sau la mecanismul de direcţie, pentru neoprirea la trecerea la nivel cu calea ferată sau pentru depăşirea cu mai mult de 50 km/h a vitezei maxime admise pe sectorul de drum respectiv. 

15 întrebări din legislaţie 

Pentru a beneficia de reducerea perioadei de suspendare trebuie să dai un test de verificare a cunoştinţelor regulilor de circulaţie. Testul pe care trebuie să îl dai vizează întrebări din legislaţia rutieră şi trebuie să răspunzi corect la 13 întrebări din 15. După ce ai promovat testul, care se dă în fiecare marţi şi joi la sediul Serviciului Rutier, trebuie să faci o cerere de restituire a permisului, împreună cu copia de pe dovada reţinerii, copie de pe buletin, copie de pe procesul verbal de contravenţie şi copie de pe dovada plăţii amenzii. 

„Persoana trebuie să aibă permisul de cel puţin un an înaintea săvârşirii faptei, să nu fi avut în ultimii doi ani permisul auto suspendat, iar in ultimii trei ani să nu fi beneficiat de o altă reducere a perioadei de suspendare a dreptului de a conduce”, se arată în legislaţie.

Nu beneficiezi de reducere dacă…

Este important să ştii că nu poţi beneficia de reducerea perioadei de suspendare dacă aceasta a fost majorată, dacă ai cumulat din nou 15 puncte de penalizare în următoarele 12 luni de la data expirării ultimei suspendări a exercitării dreptului de a conduce, dacă ai fost implicat într-un accident de circulaţie din care au rezultat numai pagube materiale, iar rezultatul testării aerului expirat sau al probelor biologice a stabilit că a condus vehiculul în timp ce se afla sub influenţa alcoolului sau dacă sancţiunea contravenţională complementară s-a dispus ca urmare a neopririi la trecerea la nivel cu calea ferată când barierele sau semibarierele sunt coborâte ori în curs de coborâre sau când semnalele cu lumini roşii şi/sau sonore sunt în funcţiune. 

DailyBusiness
Marcel Ciolacu: „Am ales ordinea și nu haosul. România trebuie să aibă un președinte care are deja o majoritate parlamentară”
Spynews
În ciuda imaginilor fierbinți cu ei doi, Bogdan Mocanu se dezice de Iasmina: „Eu sunt un băiat serios”
Bzi.ro
Dezvăluiri emoționante făcute de Andra Măruță: ”M-a luat panica, i-am transmis că sunt însărcinată!”
Fanatik.ro
Ce lovitură! Câte voturi a obținut Nicușor Dan în satul natal din Vaslui al Mirabelei, partenera sa de viață
Capital.ro
Se elimină ITP-ul la mașini. Au votat lege pentru renunțarea la inspecția anuală. Cine schimbă regulile
Playtech.ro
Moneda românească din 2025, noua comoară a colecționarilor. Poți obține pe ea cel puțin 450 de lei, cum o descrie BNR
DailyBusiness
Litoralul pentru toţi 2025. Ce prețuri sunt la cazări și care sunt stațiunile în care pot pleca românii
Adevarul
Cum a evoluat apetența românilor pentru vot în 35 ani de democrație. În 2025, cel mai mare număr de secții în diaspora
wowbiz.ro
Doliu în familia Mariei Ciobanu! Mesajul sfâeșietor al interpretei de muzică populară
Spynews
Andreea Bălan a răbufnit după discursul lui Claudiu Bleonț la adresa fiicei lui de la Premiile Gopo: „Vă dați seama ce face în privat cu familia sa”
Spynews
Imagini rare cu Laura Cosoi și Adela Popescu. Cum arătau cele două în urmă cu 15 ani / FOTO
Evz.ro
Meteorologii anunță o vară ciudată. Ploi și temperaturi schimbătoare
Ego.ro
Donald Trump, înșelat de a doua soție chiar cu garda lui de corp! Detalii halucinante
Prosport.ro
Campioana olimpică se iubeşte cu colega ei, mai tânără cu 8 ani: „Suntem un cuplu!”
kanald.ro
Cine este ultima persoană cu care a vorbit Răzvan înainte să se înece în lacul Colibița! Ies la iveală detalii cutremurătoare: „Mi-a mulțumit că i-am trimis bani”
Cancan.ro
Mesajul viral al nopții! Ce i-a scris un susținător lui Nicușor Dan pe un bilețel: 'Nu va fi ușor, va fi…'
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Alegeri prezidențiale 2025, turul 1. Primele rezultate parțiale oficiale. Cine intră în turul 2 cu George Simion
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
Donjuanul milionar de 53 de ani se însoară cu iubita cu 21 de ani mai tânără
stirilekanald.ro
VIDEO Diana Șoșoacă i-a votat pe Corneliu Zelea Codreanu și Nicolae Ceaușescu la prezidențiale: „Puteți să îmi dați amendă cât vreți”
Meteorologii anunță o lună Mai cum nu a mai fost de mult în România
MediaFlux
Actele românilor, verificate de ANAF. Se pot impune taxe suplimentare
Shtiu.ro
Cum se aprinde Lumina Sfântă la Ierusalim? Cum aprinde preotul lumânările fără sursă de foc?
Puterea.ro
Alegeri 2025: confuzie generală – România votează, dar nu prea știe de ce