COD RUTIER aplicat drastic. De ce a plătit un vasluian o amendă de 10.000 de lei

Un tânăr de 23 de ani, din Vaslui, a devenit celebru, după ce a primit cea mai mare amendă de circulație dată vreodată în România: 10.000 de lei!

30 nov. 2019, 20:50
COD RUTIER aplicat drastic. De ce a plătit un vasluian o amendă de 10.000 de lei

Un șofer din Vaslui a primit cea mai mare amendă care s-a dat vreodată în România, după ce a încălcat mai multe reguli de circulație. Pe lângă faptul că a trebuit să plătescă 10.000 de lei pentru abaterile de la Codul Rutier, vasluianul a rămas fără permis pentru o perioadă de 90 de zile. 

Vasluianul a fost surprins de Poliția Rutieră în timp ce rula cu o viteză cu 80 km/h mai mare decât cea maximă legală admisă, astfel că i-au făcut semn să oprească. Doar că tânărul nu a oprit! 

De aici a pornit o urmărire ca în filme. După un timp au reușit să îl prindă și să îl încătușeze. Aceștia au constatat că șoferul gonea pe drumul european E 581, între localităţile Bârlad şi Crasna, cu o viteză de 180 de kilometri pe oră și nu avea ITP valabil şi nici cauciucuri de iarnă.

Pentru abaterile de la Codul Rutier, tânărul s-a ales cu o amendă de 10.000 de lei și a rămas fără permisul de conducere, pentru o perioadă de 90 de zile.

Amănuntul banal care îţi poate aduce amenzi uriaşe de la 1 ianuarie 2020. S-a schimbat legea

Întrebat ce se va întâmpla de la 1 ianuarie cu punctul de amendă având în vedere că el a tot fost plafonat până la finalul lui 2019, premierul Ludovic Orban a declarat că va fi pregătit un proiect de lege prin care valoarea amenzilor de circulaţie să nu mai fie legată de salariul minim pe economie.

„Ştiu că este îngheţat. Aceasta a fost practica de îngheţare pentru a nu ţine cont de salariul minim. Mai degrabă o să venim cu un proiect de lege în care sa nu mai legam de salariul minim amenzile. S-a dovedit că dacă a fost necesară prorogarea timp de doi ani de zile a creşterii amenizilor în funcţie de salariul minim, înseamnă că legarea acestor amenzi de salariul minim nu a funcţionat. Vom lua o decizie privitoare la acest aspect”, a anunţat premierul Ludovic Orban.

Conform legislaţiei în vigoare, punctul amendă se calculează în funcție de salariul minim brut pe țară, doar că în ultimii ani punctul de amendă a fost plafonat la 145 lei. Dacă acest lucru nu se va mai respecta, majorările vor fi resimțite de la începutul anului.

Astfel că punctul de amendă va ajunge la 223 de lei, față de 145 de lei. Spre exemplu, cei care vor sta pe telefon în timp ce conduc ar putea risca o amendă de la 580 de lei la 725 de lei, iar dreptul de a conduce va fi suspendat pentru 30 de zile.

VEŞTI PROASTE PENTRU ŞOFERI. Ce se întâmplă cu amenzile de circulaţie de la 1 ianuarie, odată cu creşterea salariului minim