COD RUTIER: Cea mai nouă metodă prin care Poliția Română îi prinde pe vitezomani. E perfect legal

Polițiștii de la rutieră apelează la o nouă metodă pentru a-i prinde și amenda pe vitezomanii de pe șosele, iar rezultatele sunt pe măsură.

RomaniaTV.net
04 mai 2018, 05:43
COD RUTIER: Cea mai nouă metodă prin care Poliția Română îi prinde pe vitezomani. E perfect legal

COD RUTIER 2018: Sute de şoferi au rămas fără permis în ultima perioadă pentru depăşirea vitezei regulamentare, în special pe autostradă. Aceştia se plâng pe reţelele de socializare că metoda folosită de poliţişti nu este legală, însă între-timp legea s-a schimbat.

Cum acţionează poliţia. Agenţii se află într-o maşină neinscripţionată cu hayonul deschis, iar unul dintre ei foloseşte un pistol de radar de pe bancheta din spate. La câţiva kilometri distanţă se află o maşină de poliţie care opreşte şoferii prinşi că merg cu viteză.

Proiectul de lege care urma să modifice Codul Rutier şi să interzică amplasarea aparatelor radar neinscripţionate a picat la votul Comisiei de Transporturi la limită, cu 7 voturi împotrivă şi 6 pentru.

Astfel, radarele neinscripţionate acţionează legal. Poliţistul rutier poate încheia procesul-verbal de contravenţie pentru depăşirea vitezei legale chiar dacă nu el este, de fapt, agentul constatator, potrivit unei decizii pronunţate de ICCJ în cadrul completului pentru dezlegarea unor chestiuni de drept. Decizia nr. 4/2017 a fost publicată în Monitorul Oficial, Partea I, nr. 168 din 8 martie 2017 şi a devenit obligatorie pentru toată lumea. Sancţiunea e valabilă chiar dacă e aplicată de alt poliţist decât operatorul radar.

Avem cele mai proaste drumuri din Europa, dar şi cei mai mulţi şoferi care nu respectă regulile. 49 de accidente mortale la un milion de locuitori. Este media valabilă pentru Uniunea Europeană. În România, însă, cifra urcă până la 90. Mai puţin decât în alţi ani, dar de trei ori mai mult decât în alte ţări occidentale.