COD RUTIER. Veşti proaste pentru şoferi înaintea Sărbătorilor de iarnă

Poliţiştii au desfăşurat, timp de o săptămână, o acţiune pentru prevenirea accidentelor rutiere produse pe fondul consumului de băuturi alcoolice şi substanţe psihoactive, fiind testaţi peste 35.000 de conducători de autovehicule.

15 dec. 2020, 17:57
COD RUTIER. Veşti proaste pentru şoferi înaintea Sărbătorilor de iarnă

COD RUTIER.

Poliţiştii au depistat, în perioada 7-13 decembrie, 688 de şoferi în timp ce se aflau sub influenţa băuturilor alcoolice, iar 19 sub influenţa substanţelor psihoactive, în cadrul unei acţiuni a Direcţiei Rutiere din Inspectoratul General al Poliţiei Române (IGPR) pentru prevenirea accidentelor rutiere produse pe fondul consumului de băuturi alcoolice şi substanţe psihoactive.

COD RUTIER 2021. Veşti proaste pentru şoferi. Punctul de amendă ar putea creşte

„În cadrul acţiunilor, 35.289 de conducători de autovehicule au fost testaţi cu aparatele etilotest, etilometru sau drugtest. Astfel, 688 au fost depistaţi în timp ce se aflau sub influenţa băuturilor alcoolice, iar 19 sub influenţa substanţelor psihoactive. De asemenea, poliţiştii au identificat o persoană dată în urmărire, în municipiul Bucureşti şi au identificat un bun furat, în judeţul Galaţi”, informează un comunicat al IGPR transmis, marţi, AGERPRES.

Totodată, în trei cazuri au fost depistate substanţe psihoactive şi au fost constatate 143 de infracţiuni de altă natură.

COD RUTIER. „În primele 11 luni ale anului 2020, numărul accidentelor rutiere în care au fost implicaţi conducătorii de vehicule aflaţi sub influenţa alcoolului a scăzut cu 23,6%, comparativ cu situaţia înregistrată în aceeaşi perioadă a anului 2019, numărul persoanelor decedate în astfel de accidente a scăzut cu 21,8%, iar numărul persoanelor rănite grav cu 27,4%”, arată sursa citată.

COD RUTIER. Amenzi de circulaţie mai mari de la 1 ianuarie 2021 în lipsa unui Guvern

Şoferii indisciplinaţi în trafic ar putea scoate din buzunar mult mai mulţi bani. În prezent, punctul-amendă este de 145 lei, fiind plafonat doar până la 31 decembrie 2020. În lipsa unui Guvern cu puteri depline care să poată emite ordonanţe de urgenţă pentru prelungirea plafonării, de la 1 ianuarie 2020, punctul-amendă ajunge la 223 lei.

Şoferii ar putea plăti amenzi de circulaţie de apropea două ori mai mari decât în prezent. Codul rutier prevede că punctul-amendă este plafonat la 145 lei doar până la 31 decembrie 2020. Actualul Guvern interimar nu poate emite ordonanţe, iar în lipsa unui Guvern cu puteri depline până la sfârşitul anului punctul-amendă poate ajunge la 223 lei de la 1 ianuarie 2021.

De la 1 ianuarie, punctul-amendă ar ajunge la 223 lei (fiind vorba de 10% din salariul minim brut).