Cod violet de ciclon, cel mai înalt grad de alertă meteo. Avertizare MAE

MAE anunţă că Franţa a emis cod violet de ciclon, din cauza ciclonului Belal, pentru insula reunion din Africa, de lângă Mauritius. MAE informează că cetăţenii români pot solicita asistenţă consulară la numerele de telefon ale Consulatului General al României la Paris

15 ian. 2024, 14:32
Cod violet de ciclon, cel mai înalt grad de alertă meteo. Avertizare MAE

Meteorologii francezi au emis o avertizare cod violet privind trecerea ciclonului Belal în Insula Réunion din Oceanul Indian, teritoriu francez de peste mări, până în dimineaţa zilei de marţi. Ministerul Afacerilor Externe (MAE) a transmis luni o atenţionare de călătorie în această zonă.

MAE îi informează cetăţenii românii care se află, tranzitează sau intenţionează să călătorească în Insula Réunion – Franţa, că Meteo France a publicat o avertizare meteorologică de cod roşu privind trecerea ciclonului „Belal” în Insula Réunion din Oceanul Indian, teritoriu francez de peste mări, până în dimineaţa zilei de marţi, 16 ianuarie 2024.

Prognoza meteo pe două săptămâni. Inversiune termică, urmată de un nou val polar. Lapoviţa devine ninsoare, se depune un nou strat de zăpadă. HARTA precipitaţiilor pe regiuni

Potrivit MAE, luni, la ora locală 6:00, a fost prevăzută o avertizare meteorologică de cod violet de ciclon (cel mai înalt nivel de alertă).

Prefectul departamentului face apel la întreaga populaţie să se pregătească pentru izolare şi să respecte măsurile şi instrucţiunile comunicate de autorităţi.

Cetăţenii români se pot informa despre evoluţia situaţiei din zonă şi despre măsurile care se impun în astfel de situaţii pe site-ul Prefecturii insulei Réunion: https://www.reunion.gouv.fr/Actualites/Urgences/Cyclone-Belal-declenchement-de-l-alerte-rouge-confinement-integral.

MAE informează că cetăţenii români pot solicita asistenţă consulară la numerele de telefon ale Consulatului General al României la Paris: +33147052966 şi +33147052755.

De asemenea, cetăţenii români care se confruntă cu o situaţie dificilă, specială, cu un caracter de urgenţă, au la dispoziţie următoarele telefoane de urgenţă, în funcţie de circumscripţia consulară de reşedinţă, astfel: Consulatul General al României la Paris: +33680713729; Consulatul General al României la Marsilia: +33610027164; Consulatul General al României la Lyon: +33643627736; Consulatul General al României la Strasbourg: +33627050022.

Ministerul Afacerilor Externe recomandă consultarea paginilor de Internet: http://paris.mae.rohttps://cgparis.mae.ro/http://lyon.mae.rohttp://marsilia.mae.rohttp://strasbourg.mae.rowww.mae.ro, şi reaminteşte faptul că cetăţenii români care se deplasează în străinătate au la dispoziţie aplicaţia „Călătoreşte în siguranţă” (www.mae.ro/app_cs), care oferă informaţii şi sfaturi de călătorie.

Ciclonul Belal, riscuri uriaşe

În Michigan, 47.000 de persoane nu mai au curent, după ce zăpada abundentă și vântul puternic au lovit puternic în acest weekend. În Franţa, o furtună tropicală va lovi Insula Reunion, care a fost pusă deja sub cod roșu de ciclon.

Alternanțe meteo periculoase în România. Alertă meteo ANM: Ploi, polei și vânt, dar și ninsori și viscol în următoarele două zile

Autorităţile le-au spus locuitorilor să rămână în case sau într-un loc sigur. Ciclonul, botezat Belal, ar putea aduce vânt cu viteze cuprinse între 200 și 250 de kilometri pe oră. De asemenea, vor urma ploi abundente.

În Canada, pentru a doua zi consecutiv, locuitorii au fost rugați să-și limiteze consumul de energie electrică. Țara înregistrează cel mai puternic îngheț din ultimii 50 de ani: în provinciile Alberta și Columbia temperatura a scăzut la minus 36 de grade.